И мене никој не ми спомна , матичната само ми кажа дека се прави од 24-28 гн па јас си направив на своја рака со упат од општ лекар .
Јас кога прашав ме прашаа дали имало во фамилијата некој со дијабет и ми рекоа да направам обична крвна слика, доколку на неа нивото на Glucose е нормално да не правам за гестациски. Така јас имав 4.4 на крвната слика и не правев друго значи не е задолжително.
Здраво , дали може да ми ја кажете постапката за мерење скриен шеќер матичната ми закажа . Гледам подолго време трае процедурата дали се седи таму или ?
За во Авицена ќе треба да закажеш , или од 7:30 или од 10ипол во два термина се ( прават само во Тафталиџе ) . Синлаб се без закажување . 10-12 часа пред да испитуваш да не јадеш ништо . Стигаш ,те боцкаат еднаш , па после пола час ти даваат да пиеш гликоза . Седиш таму 2 часа , ако си со 3 боцкања те боцкаат на секој час , ако си со две боцкања после 2 часа уште еднаш те боцкаат и си одиш дома .
Резултатите на гладно и прв час после испиена гликоза ти се на граница , консултирај се со гинеколог дали треба да посетиш ендокринолог.
Вечерав тост и помфрит, ич не сум за жалење. После 10-11ч после вечерата ми зедоа крв. Сега ќе одам на прво боцкање после пиењето на гликозата. Ќе исповратам колку ми е одвратно на душава.
Како ти излезе резултатот ? Мојот гинеколог ги препиша повисоките вредности на јадењето од предходните денови . Ме водат со гестациски и сум на диета од ендокринолог ,меѓутоа шеќерот ми е цело време во нормала.
Одлично испадна резултатот и јас не можам да се доначудам. Значи ми зедоа крв од вена за крвна слика, железо и гликемија и ме боцна и од прстот за да ми провереле колку ми е шеќерот на гладно пред да се оптеретам со гликоза. Јас не знам со какво апаратче ми мереа, 5.9 ми излезе резултатот, дури и ми искоментира лаборантката 'уф, височок е'. После 1ч и 2ч од оптеретување ме боцкаа од вена. Ги земам сега резултатите, од вена на гладно ми е 4.6, по 1ч 7.1, по 2ч 6.5. Како може од капиларна крв да ми е 5.9, а од венска 4.6 јас не знам. А шо е дешавката кај тебе? Како ти беа резултатите од огтт?
Па ти си одлична со резултатите. Инаку апаратчињата им се катастрофа во болниците . Јас пред две недели бев на ендокринологија и ми мереа шеќер со нивно апаратче (1ч. после јадење) кај нив ми излезе 7.9 . На мое апаратче 6.7 , а преку венска крв 6.5. Само стресови ни прават. ОГТТ тестот кај мене и не баш го признаваат на ендокринологија бидејќи бев оптеретена со 100гр. гликоза . Ми кажаа да испитам пак , но не сакав да пијам нешто од кое што ми се повраќа и еве веќе 9 недели сум на режим . На гладно ми беше 5.3 , после 1ч. 10.7 , после два часа 9.7 и ме боцкаа преку прст, а не преку вена .
Па не може да се исти вредностите за 75 и 100гр гликоза. Ама шо да се замараат Одвратно е навистина, ама ете и од моето искуство би ти рекла ако можеш стегни заби и испитај уште еднаш и со помало оптоварување и со венска крв.
Jas pre okolu mesec mi proveruvaa seker na gladno 6.7 sto znam deka mnogu so si jadev blago i sok priznavam, e sega blago celosno isfrliv i sok, samo vitanova i 70%cokolado po1 red ka mi se jade mn nesto slatko. E sega dali e mozno da e reguliran ili isto bi mozela da mi pokaze. Predhodno bev i mnogu nervozna toj period ka mi zemaa krv, mozno li e radi stres da se kacuva dopolnitelno? Nekoj ako ima iskustvo neka spodeli
Ради стрес не е. Ама внимавање баш треба на исхрана. Леб никако не јадев. Е сега поубаво изгуглај си исхрана која ќе те доведе во ред. Не е страшно ама те праќаат на дополнителни испитувања.