Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Srnapetra

Srnapetra Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    49
    Zdravo tie doma sto merite so aparatce seker koj se granicte na gladno a koj 2 casa posle jadenje?

На Chrysanthemum му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.713
    1 cas posle jadenje mi rekoja najmnogu 8.

3. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Јас веќе цели две недели правев мерења, оваа сега ми е трета.

Многу ми беше чудно што докторката ми рече да гледаме да ги елиминираме 7ците, а јас во мерењата нормално дека имав доста седмици, а ретко и 8ци, макс. до 8.5. Скоро невозможно е да бидат под 7. За 8ците разбирам дека има смисла за да елиминираат.

Затоа ми го продолжи мерењто и оваа недела, 9 пати на ден мерам, на гладно, 1 час после јадење и 2 часа после јадење.

Баш сакав да прашувам за мислење, што викаат и препорачуваат и други ендокринолози?

Некако 7ца ми се гледа нереално, само нервоза ми ствара, ќе треба гладна да останам, недојадена. Ни по природа не сум некој што јаде многу, веќе го почнав 7ми месец, а имам качено 5 кг. Од храна, уште во првата бременост направив доста измени во готвењето и исхраната поради гестацискиот дијабет. И со сите измени што сум ги направила, сепак не може секој ден под 7ца да ми се мерењата. Поготово, околу ручек ми се секогаш околу 7 (макс, 7.5)

4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.713
    Na gladno kolku ti e? Pa ke vidis kolku ti se pokacuva so jadenje. Ne znam zs ti rekla 7 da ne e, mene mi rekoja najmn 8 ami sea nekoj den ke jademe ness poveke ne moze da sme gladni.

5. Chrysanthemum

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Сабајле мерењата најчесто ми се околу 4.0-5.0. Пример некогаш се случува пред ручек или пред вечера да имам околу 5.0-5.5. вредност, ама најчесто е дека може да си грицнам нешто ситно претходно.

Мене моите мерења ми изгледаат нормални, башка веќе еднаш сум поминала низ цел овој процес (во првата бременост).

6. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.713
    Ima ness posledici? Mene mi e strav mn ete vcera prv pat 8.8 jadev i parce blago ama paniki krenav. A vaka nekogas i mi se jadi poveke.

7. Chrysanthemum

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    На што конкретно мислиш, какви последици?

Tоа што го научив од првата бременост и што останав да си го практикувам и понатаму, е тоа што после ручек, не јадам ништо друго во следните 2, 2.5 часа. Едноставно ми оставам време на телото да си ја свари храната и да ги препработи шеќерите (јаглехидратите) што ми се внесени за време на ручек. Плус, поубаво се чувствувам, никогаш не сум прејадена, преполна, туку баш напротив, можам да си продолжам да функционирам нормално, без да ми се спие одма после оброкот :D
    Исто, кога имам ориз со месо, или компир со месо, грав, спанаќ со ориз за ручек, тогаш не јадам леб.
    Кога имам некоја манџа, нормално дека јадам леб, една, максимум една и пол кришка леб.

Од благо, скоро ич не користам шеќер, веќе со години. но тоа не значи дека не јадам благо. Си правам дома пр. овошен колач, ама ставам мед наместо шеќер (во помала количина). Некогаш знам да јадам и чоколадо, ама не е повеќе од 1 ред (три коцки). Почнав да си правам и дома енергетски бомбици (со мелени ореви, бадеми, лешници, кокос, урми, кокосово масло). Ептен се добри, имаат природни шеќери нормално, ама содржат и масти и диетални влакна од урмите.

Се' ова што го практикувам во последните 3 години е токму поради гестацискиот дијабет што ми се јави во правата бременост.

А ако мислиш нешто за последици на бепчето, во мојот случај немаше. Се породив во 40та недела, плодот беше до нормална големина 3кг и 400гр. Јас качив околу 9-9.5 кг.

Идејата со оваа диета на еден начин е да се спречи премногу јадење во тек на бременост (како што практикуваат некои жени, качуваат по 15-25 кг), затоа што во овој случај може да доведе до зголемен раст на бепчето, што подоцна може да прави проблеми за погодување.

Во принцип, се' што правиш треба да се балансирано.

На Mihaela123456, Besbes24 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  8. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    303
    Исто како тебе и јас, според мене моите мерења се нормални, баш сега бев на преглед ми кажа супер се, јас мерев два часа после оброк некогаш имав максимум 6.5, што значи после еден час нормално е да биде над 7, некаде прочитав 7.8 максимум еден час после оброк. Од храна си јадам се, освем бел леб, тестенини и благо исфрлив, добро понекогаш по еден ред чоколадо си дозволувам :)

9. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.713
    Mislev posledici na bebeto, citav malku na internet i normalno glavata haos a i vaka slusnav iskustva deka mn golemi bebinjata po 4.800 edna ama taa imala kilaza mn uste pred da ostane pa me fati strav. Denes bev kaj endokrinolog merenjata se dobri samo vcera imav 8.8 zato sto jadev i bel leb a i blago no ne e strasno rece gledaj sekoj den da ne ti e nad 8. Taka da sega za sega super. Blago ne, bel leb mn retko, ovosni sokovi ne i dvizenje dur e vremeto ubavo.

На Chrysanthemum и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  10. Chrysanthemum

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Не би требало да има, се додека си се придржуваме на тоа што не' советуваат докторите. Во овој случај си правиш добро и на самата себе, а и на бебето.

Нормално е дека секој ден нема да имаме "идеални мерења", цело време да ни се резултатите под граница. Убаво си пишала погоре. Продолжи си така, избегнувај тоа што треба и што е препорачано, и без стресови и нервози поради гестацискиот дијабет до крај на бременоста!

И јас читав и многу се замарав во првата бременост, ама си ја научив лекцијата. А тоа беше дека си стварав непотребни стресови, наместо да си уживам во бременоста.

На Evangeliaa22, Besbes24 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  11. Sara6.

Sara6. Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Женски здраво. Бремена сум 10-та недела денес правев крвна слика и урина и гликоза во урина ми искочи со една + па ме фати малце паника? Некоја со вакво искуство?
    Само да напоменам дека глукозатаво крв ми е 4.1.

12. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    Рано ти е прашај пак генеколог, јас имав два пати скриен шеќер имав низок на крвната слика,кетони во урина и висок плодова вода.
    слаба сум не јадам благо

13. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.982
    Дали се ова океј резултати девојки или сепак треба да внимавам на исхраната повеќе, на доктор сум дури понеделник . Ако некој се разбира би била благодарна

Прикачени фајлови:

14. Chrysanthemum

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Дали некој прашал што треба да се прави после бременоста? Дали треба да се следи шеќерот со некои испитувања како тоа за гликозиран хемоглобин или овој другиот тест со пиење на гликозата?

Јас во контакт сум со доктор ендокринолог од приватна болница, Ми рекоа дека тој тестот со гликозата треба да се прави еднаш годишно. Сакам да слушнам и други искуства и мислења. Некако не ми е толку реален тој тест, како што е другиот за гликозира хемоглобин. А и знам дека во други земји баш тој за гликозиран хемоглобин е тој тест што го бараат, а не овој со оптеретувањето со гликоза.

15. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    454
    Според референти вредности е ок така?

IMG-5446674181cb0d68f2de13288e718153-V.jpg

16. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.713
  17. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    2.987
    Тука да си прашам.

Премногу сум настината дали резулатите ќе се веродостојни?

18. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.743
    Devojki synlab e ok lab za skrien seker?

I dali kosteni se ok pri skrien seker?

19. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.713
    Jas tamu ispituvav, a i sekoj kesec krvna slika urinokultura tamu pravam.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.743
    Devojki koga davaat aparatce za merenje seker? Aman uste toa mi fali.

Прво мерење 4.7 (на гладно секогаш варира од 4 до 5)
    Второ мерење 10.07 - (10.00 граница во бременост)
    Трето мерење 7.2 - (8.5 граница во бременост)
    Tri mesecen 5.

Последна измена: 23 декември 2023