Дај боже. Немам сили веќе. Туку кои се индикации за скриен шеќер, или што би алудирало дека истиот постои? Ова симптоми ќе се барам до среда
Ти може да немаш никакви симптоми, освен можеби зголемена потреба за благо, ама не мора да значи... а кај бебето се приметува, најчесто зголемена плодова вода и поголем напредок од очекуваното, т.е може да биде понапредно за две недели, па и плус.
До ден беше точно со димензиите денес, а и плодова вода и останато нормално. Кај мене единствено како симптом си најдов навечер, во телот на ноќта, многу вода пијам, се чуствувам дехидрирана... ама постојано сум со грип, настинка, вирус, па може и од тоа. Ај ќе сочекам до среда подеталните испитувања
@danichap кај мене немаше индикација, нормално бебе, нормална плодова, па искочи тоа. Се ти е од стрес имаш(е) бурен период. И да излезе, ќе примаш терапија и ќе контролираш секојдневно. Тука обично даваат прво да се среди со исхрана. Јас од стрес крај на 8 ми добив, можеш да замислиш. И ме ставија на терапија зошто немав мн.време да се среди со исхрана....
@danichap Ели ми го зема зборот. Жено ти имаш две деца веќе и грижите за децата и домот си повлекуваат стрес и нервози. Плус болно едно, болно друго, болна ти и шетајте на свеж воздух, признај дека ти се свари мозокот. Шеќерот најмногу е од стрес и нервози. Обиди се да бидеш спокојна. Не јади бел леб, тестенини; варен компир, морков, ориз; благо, сокови избегнувај. Пиј лимонада секој ден. Зелен и бел зеленчук јади најмногу, може и друг нормално. Месо и протеини за бебушка да може да се храни. И многи многу вода преку цел ден. Ќе приметиш после две недели дека ќе се нормализираш. Со лесно и без нервози.
Здраво @danichap и на мене ми открија скриен шеќер и одев на дијабетолог на 2 недели и дома се боцкав и мерев шеќер имав тетратка во која запишувам колку ми е шеќер на гладно по јадење пред ручек по ручек пред вечера по вечер пред спиење (едно 7 пати) .На мене на гладно ми беше зголемен шеќерот и уште ми е за жал и одам на 6 месеци на дијабетолог и ја пијам таа одвратна гликоза. Можам да ти кажам дека треба прво да те следат како ти се движи шеќерот и ако не можеш со исхрана и движење да го контролираш ти дават инсулин. А верувај 1ч шетање и те како се намалува шеќерот во крвта.На мене не ми дадоа инсулин бидејќи сум била слаба и шеќерот сум го контролирала. Јас бев летна трудница и си шетав многу Се породив 41+2 и бебето беше 3 390 грама. Дури и на контролата по пораѓајот ми рекоа не е големо детето. Тие од тоа се плашат детето да не порасне големо и да не му останат органите не развиени. Во болницата и детето го испитуваа за шеќер ја боцкаа од петата на секој 2часа мислам и се беше ок. За бебето се плашат да нема хипогликоза . Нема потреба да се плашеш се ќе биде во ред.Дијабетологот ќе те советува што да јадеш на пр. Банана не цела туку пола итн.Мене оризот, тестенините и компирот ми го качуваа многу.А леќата како гладна да бев.Интегрален леб обавезно не бел.И исхрана сиромашна со јаглехидрати ,они се претвараат во шеќер. Ти препорачувам кога ќе одиш на контрола да јадеш леќа за ручек и најкасно до 20 часот не до 22 да вечераш. Ти стискам палци и ти праќам гушки браво како се снаоѓаш со дрцата
Денес испитував гестациски дијабет, зашто на последниот преглед бебе беше поголемо за 1 недела. Докторот не ме упати да испитам, сама му спомнав па ми кажа како сакаш. На гладно ми беше 5, по еден час 7,5, по два часа 4,7. Баш ми олесна
Мило ми е @BoaVista, претпоставував дека гените си го прават своето па малото ти е малку поголемко. Ама добро човек да си провери за да си е сигурен и без лоши мисли. И јас денес испитував. Тука се други референтни вердности. Испив 75 мг. На гладно покажа 78 После еден час беше 148 После два часа 140 Рекоа добро е, огромно олеснување и за мене.
Здраво женски со стомачиња.Да ве прашам докторката ми даде упат за скриен шеќер за Син Лаб,но не ми пишува која дата.Треба ли да закажам?
Па сигурно на нареден преглед ќе те пратат да провериш околу 26та нормално се прегледува, сепак прашај си го докторот.
Sme imale I za ova tema...jas vcera od pamet se izvadiv. Obicniot seker 7.2 mi bese, pa I ne sakaa da mi pravat test za skrien seker, demek tuka ne e skrien. Denes meram na gladno 6.2 a 2 saati po jadenje 9.7....pak od pamet se izvadiv. Vo ponedelnik zakazav na privaten endokrinolog, zasto nasava fucking drzava ima moj termin koj nikad ne e tuka koga mi treba... Edvaj cekam da odam..se plasam iskreno
Нема плашење, ќе си водиш голема сметка во исхраната (ќе тераш диета) и ќе си примаш терапија. Не се секирај. А за термин ендокринологија немам коментар, со месеци не можев да фатам, и се изнервирав, па приватно одев, па после кога забременив ми кажа не работела со трудници, па сега си одам на интернист.
Ич да не се плашиш јас сум на инсилин само за време на бременост и ич не е страшно. Кај тебе со диети би требало да се реши а ако не како мене..ама да знаеш дека не е страшно и болно кога го правеш за малото човече во тебе.
Jas utre sum na Dr. Bas ke vi raskazam za iskustvoto. Ovaa Dr znae deka sum bremena, so toa go pocnav muabetot, pa se nadevam deka me sredi. Jas ne se plasam za mene, se bockam kleksani od maj mesec I se daleku pobolni od insulinot..Bar taka mi kazale. Se plasam da ne mi nastetam na bebo A ne Li davaat tableti? Glukofaz?
Да ама мене ми кажаа дека сметаат на плодот обично ги даваат до 12 недела.. јаа ги пиев па не се контролираше и ајде на инсулин.. незнам секој организам различно реагира.. како и да е обавезно го следи и нема да имаш проблем
Јас сум 16+5 недела и пијам Сиофор 850 по 1 на ден, ама го пијам без престан веќе една година, значи и пред забременување, пиев првин повеќе (2*500), и пиев и пред таа година ама со прекини (читај се заебавав, не бев озбилна). По позитивен тест и во Систина и интернистот ми кажаа дека по ново, на најновите семинари што иделе докториве, ако не се големи вредностите се продолжува да се пијат апчињата нема штета, не мора инсулин. Ама секој индивидуално, може ќе дадат само диета за почеток, може диета+метформин, или диета+инсулин.