Моето на гладно е 7,5 тоа е високо. Цел ден ќе е нормално. На гладно, ептен на сабајле кога ќе станам никаков резултат. Во спиење ми се качува? (Можеби не мерам како што треба?) Совет од вас или препорака за дијабетолог?
Јас уште пред втората бременост испитав и почнав одма терапија, ми ја прекинаа во третиот месец од бременоста. Штом си имала со првата испитај сега одма, не чекај до 7ми месец.
Навечер дали јадеш? Гледај да имаш 3 оброци со две ужинки и да преовладува протеин. Ако гладуваш навечер може да е од тоа. Еве јас вчера направив протеински шејк со какао, цимет и пола шака лешници. Од сабајле ми беше 6,0. Со тоа што сум на бед рест, јадам и легнувам. Инаку имав дома три апаратчиња за шеќер и го земав тоа што дава најголем резултат- подобро да е повисоко вака, него да мислам дека е нормален, а да не е
Gledaj da ne ostanuvas noke gladna kako sto napisala dr clenka. Znaci jadi pomali obroci ama pocesto. Pr jas 1 cinija mandza ja jaden nekogas 2 pati.
Девојче ова е вискок резултат.Земи си упат на ендокринологија на клиника,не знам од кај си ,и оди на лекар.Имам истерано бременост со инсулин и боцкање.,овде не се стручни никој да ти каже онака ,бидејки дијабет постои во различни форми и кај секој може да биде различно,не зе зема само една вредност,треба повеќе да испиташ.Со правилна контрола,диета или што и да ти дадат ќе биде добро,ама не оставај така.
Јас ова го пијам после секој оброк 3 пати на ден по една лажица во чаша вода , ич не е гадно нема никаков вкус само не делува одма треба време да реагира.. Еве сега гледам пишува низок гликемиски индекс... https://alfalab.mk/proizvodi/dr-viton-bio-fiber/
Devojki Toj seker shto mi e na 60 minuti mi bese granicen i odtogas namaliv so vnes na sekeri. Denes utroto na gladno naglo mi padna sekerot i mi se slose malku fakese da se onesvestam, dali vi se sluculo? I dali ova ukazuva deka sekerot mi e visok oa naglo pagja ili samo nedostig na seker vo krv e?
Realno vcera bev jadena Semki oves i kefir (4 lazici) Uzinka dve tri kocki cokolado Rucek Integralni testenini i sos i mevce Uzina Dve svezi crni slivi vo 20 casot I tolku Dali ova se premalku kalorii Nema ni iljada
Mn malku ti e, nema vecera, nema salati nema ovosje a i nema crn leb. Nemoj da se izgladnuvas. Jadi poveke pati pomalku.
Да прашам дали некоја од вас да се боцка со инсулин? Бројките ми варираат од 5,5 на гладно до максимум 8,5 после еден час од доручек, ама ова 8,5 не е секој ден и на секој оброк, се случува после доручек некогаш. По другите оброци, по еден час не ми се повеќе од 7,8, сите се под тоа. Мерам од 01.01.2024 и од тогаш скроз ми се подобрени бројките и тоа само со храна. Инаку сум на бед рест, немам никаква клиничка слика на гест. дијабет- поголемо бебе или повеќе плодова вода. Со ендокринологот што се консултирав вика може ќе требало инсулин, гинекологот е скроз против и не се согласува… Еве сега после ручек ми беше 6,9 Едит: и матичната вика дека е од лежењето и само со диета да сум внимавала
Ne se bockav so insulin, endokrinologot mi rece insulin koga bi imala nad 10 11 i toa skoro sekoj den.
Па и логично е… мене не ми е јасно стварно. И да ми рече нема да се боцкам… Гинекологот исто ми рече, ако не е над 10 после првиот саат не е алармантно
Ne e sekako, mene granica mi bese 8 1 cas posle jadenje pa mi rece endokrinologot ne e strasno da ima po nekoja 8 se tolerira samo da ne se povtoruva sekoj den.
Мене нешто ме интерсира... На гладно границата беше до 5,6 и мене толку ми беше 5,6... После 2 часа што ми дадоа да пијам тоа благо ми беше 6,2.. Ок е ова 6, ама на гладно 5,6 нормално ли е? Ептен на граница некако?
Мене стварно не ми е јасно… како почнав да внимавам на храна почна да паѓа шеќерот и на гладно-5,6/5,9… поретко ми се качува повеќе од 7 и нешто после ручек или пак 8- не дека нема осмици, ама се ретки Сабајлево на гладно 5,9. Доручкував 2 кришки мали леб без брашно, урда несолена и праз и црвена пиперка цела. Шеќерот после саат време 9,1. Стварно не ми е јасно. Зошто ми скока сега? Инаку сум на бед рест од 21ва нед, сега сум 31+3. 22 дена веќе пазам и следам после секој оброк. Вчера после ручек (пилешко, компири, брокула и моркови сѐ печено) шеќерот 6,1. Стварно се фрустрирам веќе, искача дека сѐ што правам не е океј