Нема проблем само треба да проверуваш на што си ти сензитивна и што ти качува шеќер, многу индивидуално е
Незнам дали има врска тоа што сум бремена близначка бременост со 2 кесе во едно има плод во друго нема празно е, е сега за шеќерот и без бременост ми е висок вака Само размислувам што ми се случува ова
Па после час ипол од јадење ова Jadev malku leb krastavici домат humus casa voda 1 mandarina malku orevi Еве го
Pa nemam iskustvo so ovoj, jas koristev medisign taka nekako bese poke mi pokazvase pa posle zemav accu check. Inace dobro e sekerot moze da vneses i ness dr primer sirenje kiselo mleko zdenka.
Јас шеќерот на 2 2 кога правев анализа ми беше 5.7 со 10 часа гладна, инаку сум сега 8+3 (можеби ги виде рез погоре) И се исплашив, дека за трудници до 5.1 Мене стално е таков и без бременост, не јадам благо ништо А јас секогаш кога треба да вадам крв мене од страв, почнуваат нозете да ме пецкат, да се потам Дали има врска стресот незнам
Stresot i to kako vlijae, barem mene da. Obidi se so hrana da go kontroliras bidejki ne ti e mn visok.
Здраво, што мислите за овие резултати? После испитувањето доручкував, го измерив 1час после тоа , ми беше 8,7
Бремена сум 8+6 Купив апарат за мерење на шеќер дома ACCU-CHEK Active Сега измерив 6.9 Дали некој го има колку е тоа точно Колку треба да биде по јадење Незнам дали се точни овие апарати, зошто по него ќе пратам за јадење Инаку на 7 недели кога бев на гладно ми беше после 10 часа 5.7 глукоза
Ендокринологот треба да ти каже според тебе колку треба да биде највеќе. Мене лично ми кажа дека час после јадење не смее да ми биде над 7,8, по два часа 6,8 и по тоа се водам. Три оброци и ужинки Имав дневник и мерев: на гладно сабајле, пред секој оброк и саат по јадење- вака скоро цел месец и пишував сѐ што јадам- така видов на што реагирам
Зборни со гинекологот и со ендокринолог по можност, над граница ти е. Треба да се земат предвид многу фактори- каква бременост имаш (патолошка или активна), како расте бебето- дали имаш клиничка слика на гестациски дијабет- поголемо бебче, повеќе плодова вода, постелка…, твоја килажа, животен стил… сѐ влијае. Според тоа ендокринологот треба да ти каже колку смее да ти биде највисок и сл
Имам други два од татко ми бидејќи е дијабетичар. Акку е исто добар колку што знам. Јас имам мерено со два и ретко имале различни резултати
И мене претходната бременост ми беа исто вака вредностите, бев на ендокринолог, си земав апаратче и мерев сабајле на гладно секој ден, и 1час после јадење. Ми се регулираше со не јадење на благо и бели пецива. Сабајле на гладно ми кажа ендокринологот дека е ок да е до 5.1-2, а 1час после јадење до макс 7. Толку и ми беа, со тоа што имав на неколку пати и после јадење вредности како 9-10, ама увидов дека брзо ми качуваат одредени работи како мед, компири и сл.
Утре треба да испитувам скриен шеќер и прекинав со јадење во 18h. Е сега скроз се заборавив и испив кесичка ферозомал за хемоглобинот, а самиот лек е благ и содржи засладувачи. Дали ќе влијае врз реалната слика на шеќерот или најдобро да одам во вторник да испитам?
Тестот на оптеретување со глукоза се прави во лабораторија, во траење од 120 – 180 минути (во зависност од протоколот кој го барал Вашиот лекар). За време на изведувањето на самиот тест пациентот треба да мирува, не може да јаде, пие и пуши. Неколку дена пред изведувањето на тестот пациентот треба да е на урамнотежена исхрана и не би требало да се изложува на поголеми физички напори. Би требало да се прекине со земање на поедини лекови кои влијаат на метаболизмот на гликоза ( пр. кортикостероиди ), но само во договор со лекарот Ова пишува на страната на Avicena
Здраво девојки, утре сакам да испитувам гестациски дијабетис но денес јадев благо, дали мислите дека ќе влијае на резултатот или да одложам за некој нареден ден? Дали внимавате на нешто друго пред испитувањето? Ве молам за совет