Ве читам за шеќерот со @intj_girl и ти @Laura7 како да читaм за себе, се исто ми се случува и слично јадење, на гладно шеќер 5.9 и тоа 10 часа гладна, после 1 час од дома што се боцкам 7.9 А слатко скоро воопшто не јадам, а одма сум гладна и некогаш после неполн час од последно јадење и со болки како да не сум јадена 5 саати а 13+2 сум Јас мислам дека стресот е влезен веќе во кости и ја поремети глукозата во крвта, јас од кога имав семеен проблем и добив проблем со здравје за цел живот си го добив и ова
Јас до вчера ништо од ова немав, денес како станав осетив, како можеше вака нагло... Не знам што ми стана...
Еве ги најдов референтните вредности, штом на тестот се овие, значи и после јадење вака треба да се движи шеќерот.
Јас мислам на психичка база ни е, од стрес и од што мериме по 7 пати на ден. Не може шеќер да ми се качи над 8 од зеленчук и тонус две парчиња. Тогаш што ќе биде благо ако каснам. Просекот сега гледам пред да почнам да се боцкам овие три месеци ми е 5.6, што мислам дека е ок. Значи од кога се боцкам ми е качен шеќерот. Вечер баш ќе тестирам и за вечера ќе јадам путер со диет џем од кајсии и чаша млеко. Баш да видам колку ќе ми биде.
Јас мислам дека тоа што ти дало висок шеќер на гладно еднаш е веројатно грешка, веројатно... И понатаму си правиш филм... Мерев денес на гладно 4.1, ќе видам за еден саат колку ќе се качи, овошје јадев.
Само првиот ден кога мерев со апаратот ми беше 4.4 на гладно. Изгледа бев попуштена. После се покачено, денес 5.9
Не можам навика ми е уште од средно школо прво со овошје да почнам, а и многу убаво се осеќам после тоа. Си направив денес домашен огтт (смуди со 4 портокали, 2 банани) добри ми се резултатите 4.1 на гладно 6.4 после 1ч 5.2 после 2ч
Каков совтет сте добиле ако при исхрана за одржување на нормални вредности на шеќерот ви се појавиле кетони во урина? Како да се средат кетоните и на колку време се проверува урината?
Баш читав за кетони и мене ми се појавија. Може да е дехидратација (од повраќање на пример), а ако не е тоа значи дека организмот ги согорува мастите како алтернативен извор на енергија при гладување (покрај глукоза) и од тука се добиваат кетони.
Да и јас го прочитав ова и така претпоставив дека кетоните ми се појавиле од намален внес на јаглехидрати. Меѓутоа како да се елиминираат кетоните? Се зголемува внесот на јх и ако со тоа е зголемен шеќерот се воведува инсулинска терапија?
Мислам дека кога се работи за шеќер нема поделба пред породување и после породување. На гладно не треба да биде над 5.1, а еден час после јадење да не надминува 7. Ова важи за сите, нека ме поправи некоја членка ако грешам, но ендокринологот мене така ми кажа.
Девојки, што мислите за резултатов? Матичната ми рече да не јадам леб и благо. Не знам дали имам потреба од ендокринолог, што мислите вие?
Мислам дека ти е ок резултатот. Секако припази на исхрана, исфрли бел леб, тесто , благо и овошје што има висок гликемиски индекс. Од леб можеш да го јадеш диет лебот на жито лукс, одличен е го тестирав, не покачува шеќер и баш е за наменет за дијабетичари. Можеш да се консултираш и со ендокринлог ако сакаш и за понатаму.