Ne znam dali bi go izdrzala istoto povtorno, mnogu mi se slosi. Dali e zadolzitelno? Sekako ke go izvestam doktorot i ke pobaram negovo mislenje
Јас во првата бременост повратив во првите десетина минути, го прекинаа. Матичната ми рече ок си е тоа, значи телото си реагира, немаш проблем и не се тестирав повторно. Цело време и пред, и за време и отпосле бременоста, на гладно шеќерот ми е до максимум 4,5.
5.3 на гладно 7.4 по 2ч Првото е малку над граница, за трудници е 5.1... а второто блиску до граница... 24та рамно сум. Шо мислите?
Со првото имав скриен шеќер ама ми беше на граница и само со корегирана исхрана поминав. Па дури ослабев во бременост. Има големи шанси и сега да имам така? Плус сум со повеќе вишок килограми дури и од првата бременост Секој ден велам ќе почнам да внимавам на исхраната да јадам само здраво, ама пак си терам по старо
Zdravo. Po kolku pati go merite sekerot, treba da odam posle praznicite na endikrinolog pa sakam da go meram da sledam kako mi e? Bpagodaram
Само по едно пример јаболко, портокал, јагоди,малини, пола банана само позелена да не е многу зрела... Само не касно навечер да се јади овошје. И јас сум нова во ова па се консултирам Што ти кажа ендокринологот после јадење до колку да е шеќерот?
Уште не сум отишла ни на гинеколог со резултатот, ама не ми се свиѓа баш... А баш сум приметила дека овошно смуди најмалку ми го качува шеќерот и не можам без тоа денот да го истерам.
Мене после 2 саати ми беше 11 кога испитував со глукоза. Сега редовно го мерам по 6 пати на ден и на 2 пати ми има покажано 7.9 после 1 час од јадење. Јас на вибер и испратив на матичната резултат и ми рече на ендокринолог да одам. Супер ако не ти го качува можеш да си го пиеш. Ќе си видиш која храна ти го зголемува шеќерот и ќе ја одбегнуваш. Како што читав од членки има некои и благо да јада не му се покачувал, јас немам каснато воопшто благо
Zdravo.Koga proverivte skrien seker od kako ostanavre bremeni.Jas sum 8+3 nedela maticnata nemi ima kazano da proveram skrien seker.Imam insulinska rezistencija i pijam Glukofaz od 750mg.
Правев скриен шеќер(прво боцкање) дур чекав (дома) играјки си со син ми изедов една стоби флипс смока од неговите… Сега чекам за второ боцкање, можно ли е шеќерот да е многу висок сега, и тестот автоматски да е невалиден?
Кога се прави испитување за скриен шеќер, најдобро е да се седи таму, и да не се има никаква активност. Јас правев во државна и ми рекоа мора во чекална да седам. Правев со 3 боцкања. Иначе за смоката искрено не знам дали би имала влијание, една е, ама па од друга страна ни вода не дозволуваат..
Некој да не знае во кој случај даваат инсулин? Шеќерот после јадење ми беше 12.3! Првпат толку високо да ми покаже.
Може на некој ќе му значи, јас го повторив тестот за скриен шеќер овојпат заедно со инсулин, кај мене се откри гестациски дијабет поради покачен инсулин, инаку шеќерот беше добар во граници на нормала и ќе си мислев дека сѐ е во ред. Исто имам и кетони во урина поради дијабетот (не поради прееклампсија). Дополнително проверив и HbA1c.
За жал и јас сум со гестациски и вчера имав високи вредност 9.2 после доручек каде што изедов две кришки дија леб со абц намаз, едно тенко парче кашкавал и јогурт. После на ручек шеќерот беше 7,8. Маж ми ми предложи да пробам на друг прст и цела рака ја избоцкав и се изненадив од резултатите. На еден прст беа 5,9, на друг 6,3, на трет 7,1... корисам Accu-Check. Дали некој се соочил со ова? Како да знам дали стварно шеќерот ми се качува од истата диета, која е реалната вредност или за џабе се изгладнувам се повеќе ..