Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.759
    @blackdeath таблети не даваат во бременост,само инсулин инекции,јас со 5,3 на гладно моментално сум на режим на исхрана еден месец,и го проверувам по 4 пати на ден..Ми дадоа табела на исхрана и по колку грама од што смеам да јадам,не јади благо,сокови,намали со лебот и тестенините додека да добиеш термин..се надевам ќе ги ставиме во ред :D

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    Здраво, сакам да прашам кој ви го дава упатот за испитување скриен шеќер, мене мат. гинеколог ми вика само општиот дава таков упат а општиот ми вели гинекологот. И сега не знам што да правам не е за 500-600 денари ама кога тоа го покрива осигурување зашто да правам приватно. Во првата бременост гинекологот со крвната слика и тоа го даваше во упатот сега не можам да разберам што се случува од кого да барам упат не знам

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.607
    Општ ми даде упат за скриен шеќер за Авицена. Само се јавив, за термин за да кажат (дека на упатот нема). Не платив ништо.

На Ellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    Оф леле више ми е смачено од тоа не даваме ова она, мора ли да пишува во мкб шифрата дека се работи за бременост? Затоа што до сега 6 месеци за упати ми давале со шифра и10 сега не можат на трудници не давале упати ххахахах ке спобудалам

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.607
    Ич не ми текнува тоа. Мислам секако општ не може да стави шифра за бременост... ама па не ми наплатија. Незнам @angel4444 дали се сеќава како беше....

На Ellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    154
    Кога го правев тестот со шербетот на гладно ми беше сабајлето 4.6 од 6.нешто на скалата, а после два саата од тестот ми се качи на 10.70 од 11 границата за пред дијабет тип2 а веќе месец дена не јадам бел леб само ржен црн газирано намалив скоро па ич..цигарите исто така и блсгото го намалив не го извадив скроз ама нстаму одам

7. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    913
    Не знам каква шифра беше, ама ми даде општ матичен. Матичниот гинеколог не може да даде таков упат..платив некои си 65 денари нешто така беше..со 2 боцкања :)

На Ellyy и mariz им се допаѓа ова.
  8. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    784
    Измери вредности на шеќер 1 час после ржаниот леб. Мене и тој ми го качува шеќерот.

9. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    214
    Ќе сакаш ли д ами ја пратиш табелата? Нз веќе што да јадам што смеам што не ама благото ќе треба да го исфрлам начисто
    Дали го проверуваш сега кога си под режим, јас цигарите ги намалив сега ќе треба благото и лебот др мислам дека не јадам нешто многу и овошјето изгледа

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    2.975
    Да ве предупредам! Мелено месо и замрзнато исфрлете.

На blackdeath и Bettina23 им се допаѓа ова.
  11. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.759
    Девојки некоја што мери шеќер би пробала ли во ист момент кога мери да измери неколку пати,од истата крв истото буцкање.
    Не знам што ми текна одма пробав со 4 лентички едно по друго,4 пати различно ми кажа од 5.9 отиде на 6.7
    Нити еднаш не се поклопи исто :^)

12. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    1.305
    Да и мене така, го читав упатството, кога почнува да мери не треба да го допираш или поместуваш апаратчето воопшто. Пробав така и ми дава многу слични вредности од тогаш, на пример 7.2 и одма после тоа 7.4.

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Utrinskiot seker mi bese 5.7 posle pak vo bolnica 5.3 doma 5 pati go meram posle jadenje mi e naj visoko 5.8 na rezim na jadenje sum kolku treba sa bide posle jadenje

14. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    154
    Не сум го проверила

15. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Боранија, грашок такви работи со месо може ли да се јадат.
    Не дека ги обожавам ама да менувам.
    Да го маскирам и месото.
    Овојпат многу тешко ми оди.
    Во вторник сум на Доктор ќе ми објаснат повеќе, ама читав препораки и така само чисто месо неможам да јадам.
    И по колку кришки црн леб јадете?
    Дали смејам домашно црно лебче да замесам од р'жано брашно?

Може да почнеме ако сакате да споделуваме што јадеме во текот на денот, па да се има повеќе идеии.

16. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    263
    Има една тема Дневно мени за трудници, има неколку трудници што споделувале со гестациски дијабет што јаделе, оди разгледај, ќе најдеш некоја идеја.

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    214
    Јас и не бројам што јадам само избегавам сега благо воопшто не јадам нз до кога :D инаку по кришка ипол јадам скоро на јадење а за зеленчукот мене ми рекоа дека се што расне над земја не се смета можеш да јадеш колку што сакаш ;) а исто и се што можеш да држиш во рака од млечни производи.

18. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Малку е комплицирано додека да влезе човек во шемата:D

Сабајле јадев пиперки и 3 помали јајца, домат и парче ипол леб...сега имам киселини уфф можеби од лебот.
    Сега една праска и неколку цреши.
    За ручек имам манџа со зелка и мелено месо, плус парче леб и салата ќе биде.
    Е за вечера незнам...доволно ли е само таратор?
    А помеѓу ручек и вечера дали може уште едно парче овошје, пример јаболко?

Кој се разбира повеќе ако сака нека ми пише дали ми е Ок вака јадењево распоредено?
    :)

19. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Со било каков јаглехидрат и овошје гледај да внесуваш протеин за да спречиш нагло качување на шеќерот.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    154
    Мене ова ми е шпанско село ни знам што треба ни што не треба..прво тоа второ -имам прашање- колку ви е вас шеќерот што сте почнале со пазење на исхрана ? Дијаностициран ви е дијабет или?