Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Највисоко ми беше едно сабајле 5, јас мислам дека како и да е го држиме под контрола.
    Јас 2 дена јадев протеински пудинг како да се залажам за благо и воопшто не ми го крева шеќерот.
    Еве ги моите мерења од сабајле на гладно.
    IMG_0996.jpeg

2. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Прво да ти кажам дека те сваќам и не си сама:hug:
    Кажи ми дали мериш со апаратче ?
    Јас претходно без мерење буквално незнаев што да јадам и бев прегладнета и премногу нервозна.
    Сега како мерам подруго е, барем се најадувам убаво.
    Изборот е тесен искрено и се вртат јадењата едни исти.
    Имам и јас 2 месеци до термин, ќе се трпи.

На vampy.witch му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Super ti e koga ti bil 5 dali si jadel nesto preku nok zs mene koga sum mnogu galdna znam casa mleko da piam i mi pominuva i ne mi deluva jas bev na konsultaci za jadenje i mi rece deka smees chips da jades ne e problem ama ne mnogu i cokolado eden red samo pijaloci so seker ne bez seker slobodno rece pij i red bull i coca cola i sve samo bez seker da bidat i proteini sto povise ovosje po malce ama jas koga sum nervozna ne se kontroliram ovie denovi 4-5 dena mnogu sum nervozna epten sega merev 4.8 mi e pred spienje a jadev tost toa mi se vrtese vo glava....jadam znam da me fati kriza ama jas samo 8 kg sum plus sega izgubiv malce sve vo mese mi e denes mi vika edna vo market ma ne moj licis na 5 mesec lele vikam ne ostana covek bez da me komentira dwka mnogu malce kg imam i ne se poznavam mnogu

Последна измена: 22 јули 2024
  4. vampy.witch

vampy.witch Активен член

Се зачлени на:
    5 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    79
    Да и тоа со две различни. Прво купив едно, ми беше сомнително со резултатите. Кај ендокринологот во споредба со нивното апаратче даваше скоро 2 единици повеќе, па купив ново. И сега ги тестирам двете, различни резултати даваат, шашма ми е главата.

5. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Dali go mrdes aparatot koga meris ako go drzis vo rave dava gresen rezultat

6. vampy.witch

vampy.witch Активен член

Се зачлени на:
    5 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    79
    Не. Капнувам и одма го ставам на маса.

7. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Mnogu e dosadno meri celo vreme ama aj uste malce ima do kraj uste 9 nedeli

8. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Поубаво кое мислиш дека е подобро со тоа мери, вака стварно само ќе те нервираат.
    Јас и од различен прст имам само еднаш пробано да видам каков резултат ќе ми даде и беше различен.

9. vampy.witch

vampy.witch Активен член

Се зачлени на:
    5 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    79
    Да исто и јас имам пробано. Од различен прст, од ист прст иста капка со исто апаратче, од иста капка со две апаратчиња и никогаш не дава исти резултати дури ни приближно. Кога и го кажав ова на докторката во центар за дијабет зошто бев збунета со резултатите ми рече да не експериментирам многу (facepalm):lol:

10. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    214
    Луѓе мене ми е катастрофа кога пазам што. Јадам, сега на пред ручек ми паднал 1.7 замислете се затресов за јадење, стварно незнам што да јадам и правам. Вчера за ручек јадев ориз и после ручек 9.9 демек малку изедов ама на една табела што имам пишува лажици јас може 12 да изедов :(

11. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Jadi sto povise sallati so rucek tesko e ne znaes sto da jades ama mozno i teloto hormonite ne e do jadenjeto mozno e mora da primis insulin sabajle kako ti....jas vise jajce ne mozam da gledam ama za rucek gledam da jadam povise salati a vecerva jadev tarhana mi tekna u tolku mi se jadese napraviv ama dobro mi bese 5.6

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    214
    Сабајле ми беше 3.8 а после јадење мо се качува 7.5 беше после саат. Јадам и салати,сега вечерва домат со сирење. А ти примаше медикаменти или само а на диета си? Де кажи ми баш како се храниш цел ден дали земаш измеѓу оброци нешто. На ова топло не минсе ни јаде

13. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Јас пишував дека додека уште немав апаратче иста бев, незнаев што да јадам и бев прегладнета и нервозна.
    Сега еве може да се каже дека сум ок и мора однапред да ги спремам јадењата за да не прегладнам.

За појадок најчесто ми се јајца(иако и од нив веќе ми се гади).
    Пржам пиперки и 2 јајца со 2 кришки црн леб, тука кришките се и поголеми и си ги дозволувам.
    Може да додадам јогурт или парче сирење фета.
    •Разматени јајца како за кајгана ставам во тавата и ставам 2 парчиња црн леб додека уште се живи и така се пржи ги окреќам и ставам 2 парчиња кашкавал и 2 парчиња сувомесно зависи што и го правам како сендвич со шери домати најчест појадок ми е овој.
    •Еднаш правев пица домашна од ржано брашно и моцарела, ама после појдаок ми беше 7,6 некаде.
    Што и не е страшно понекогаш да се смени.
    •Сега сакам да пробам томато и да ставам моцарела да се растопи внатре и со 2 парчиња леб.

Ручек мора однапред да го спремам за да имам, ако прегладнам после е лошо:D
    •Вчера за ручек имав пропржено кромид, морков со свинско мелено месо и многу зачини.
    Ставив вода, томато и малку ориз и така се динсташе и беше вкусно со зелка салата.
    •Правам плескавици, ќофтиња, печени ребра на скара или релна во прилог со компир, ориз за домашните ама јас пример ќе земам ептен малку како за од стрв.
    Во прилог со шопска салата или таратор и шеќерот секогаш ми е бил добар после ручек.
    •Пред некој ден маж ми земал некои кобасици и изедов 2 со салата и пак беше добар.

Вечера најтешко ми е незнам што:^)
    Едно или две парчиња црн леб намачкани со по една лажица ајвар и со парче-две кашкавал или сувомесно.
    Вчера тост си направив од тава со кашкавал и сувомесно и беше Ок.
    Некогаш сварени јајца со таратор и парче леб.

Ужина некое овошје со плус јаткасти или јадам протеински пудинг.
    Вчера протеински пудинг од ванила и ставив свежа сецкана јагода и многу ми беше слатко.

Се надевам барем малку ти помогнав со изборот.
    Ако имаш прашање некое слободно прашај ме.
    :)

На blackdeath и vampy.witch им се допаѓа ова.
  14. vampy.witch

vampy.witch Активен член

Се зачлени на:
    5 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    79
    Јас се мислам во врска со јајцата, на ливчето што ми го дадоа пишува 3 јајца варени НЕДЕЛНО. :| Ја прашав ендокринолог зошто толку малку, ми кажа дека толку јајца и здрав човек треба да јаде максимум. А баш напротив има милион истражувања каде се препорачува секојдневно конзумирање на јајца, особено имаат важна улога во развиток на плодот. И ај сеа .. 8-|

15. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Jas jadam 2 pati na den ama ako jadam bilo kakov leb mene mi se pokacuva i crn i sve mi go pokacuvat ne sum na medikamenti sabajle jadam jajce vareno sirenje sekoj den mi e sirenje domati krastavica piperki maslinki ova mi e dorucek koga jadam leb sekogas mi e povisoko do 7.3 sto mi bese denes posle toa za uzinka moze orevi bademi ovosje racunam edna dlanga ako me fati kriza znam nesto blago malce da kasnam vecerata mi e meso so mnogu salata samo riba ne mozam od koga suk trudna ako ke fati epten kriza posle toa zemam jogurt so krastavica ama mi se slucuval da stanuvam od spienje da jadam nesto edna jadev pola banana ednas edna kajsia i sabjale mi bese 5 ama doktorot mi rece dobro si jadela ne nisto strazno zs vo 3-4 sabajle bese ama meram ako mi e nisko moze malce chips ne preteruvam jas i taka pazam da ne kacuvam mnogu kg ke ti pratam i rezim sto mi dade vo bolnica i na angliski mi e ne mi vo germanski zs ne znam tolku germansi podobro angliski mi e da zboruvam

Прикачени фајлови:

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.905
    Комбинирај ориз со месо/риба и салата, немој само ориз да јадеш.

17. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Незнам зошто така мене воопшто тоа не ми спомнаа, уште и тоа да ми е ограничено па што да јадам.:wasntme:
    Иако сабајле ќе се исповраќав од нив и дел од јадењето го фрлив.

Мене во принцип ми рекоа да видам кое јадење како ми одговара и ако треба тогаш да ме пратат кај консултант за храна, ама сега за сега добро се држам.
    Само едно ми е нејасно зошто скоро сите вие мерите на 1час, а мене на час ипол ми рекоа.

18. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    Jas imam brosura i tamu pisuva tocno posle eden saat i posle 2 saati i ti dava parametri koga treba zega ne znam jas idam vo bolnica vo zurih

19. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Јас ваљда имам тогаш среќа штом црниот леб не ми го качува шеќерот.
    Ако и тоа не јадам ќе бидам мртва гладна тоа сигурно.
    За доручек обавезно јадам 2 кришки, ручек и вечера зависи 1-2.
    И тука кога ги прашав по колку смејам ми рече зависи колку си гладна 1,2,3 парчиња.

20. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Да па и мене ми дадоа и пишува после час ипол да мерам, ваљда они знаат најдобро.
    Секако таа ми ги гледа резултатите на апликацијата, да имаше грешка ќе ми укажеше.