Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. M.m.1

M.m.1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    164
    So bliznaci malce po vise kacuvas kg jas sum 35+4 i sum 14 kg plus i zosto 3 kg pocna demek od dijabet bla bla nemoj da pazis i tuka so dijabet vo 38 nedela gi rodat da ne bide ogromno bebe.... znam vo pocetok i jas merev i do 10 pati ama sega ne tolku od koga meram mene samo pred nekoj den mi bese 5.6 i toa imase rodenden maz mi kasno jadevme i torta u sve utre denta mi bese visoko a od koga pazam utrinskiot mi e super ama ako sakas da bidas mirna samo utrinskiot proveri go zs utrinskiot ti e hormonski a preku den sve zavisi i sto jades

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.231
    Допаѓања:
    7.345
    Мој совет многу пазење на исхрана, посебно ако те симнале од терапија.
    Шеќерот и инсулинот прават голем проблем не само за нас, туку и за бебињата посебно.

На Noemi и nikja им се допаѓа ова.
  3. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Две недели сега ке правам во петок како непијам терапија.Планирам понеделник да проверам ОГТ тест и ке видам што понатаму кеми каже ендокринологот,може пак кеми врари терапија Глукофаж

4. Кронди

Кронди Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    112
    Стигнаа и мојте резултати,што мислите ?

Прикачени фајлови:

5. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.141
    Одлични се резултатите.
    :)

На Кронди му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Здраво.Колку часа треба дасме гладни пред проверка на скриен шеќер,12 или 14 часа.

7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    8.761
    Јас 12 саати не јадев пред да испитувам. Таман е.

8. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Епа супер,после 20hда нејадам ништо повеќе

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    8.761
    Земи си нешто со тебе да се занимаваш, пошо ќе ти здосади, ја го прегорев телефонов. Серии си пуштав. Лично мене то течноста одвратна ми беше, не ја пиев на екс. Зашто ќе ја повратев сигурно.

10. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Па телефонов со мене,имам правено пред многу години и одприлика знам како изгледа.Со 3 боцкања сум ке окапам таму 3 саати

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Повеке се разбирате од мене,според ова што гледам и се разбирам мислам дека се високи вредностите.Со три боцкања бев

Прикачени фајлови:

12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    12.080
    Не ни требало да ти го прават тестов кога виделе дека првично глукозата е над граница. Џабе оптеретување.
    Инаку над нормала е, ама мислам дека со пазење на исхрана ќе го држиш под контрола. Збори со ендокринолог, ама пред се исфрли се рафинирано, бело брашно и тесто и бирај храна со низок гликемиски индекс

13. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Јас пиев Глукофаж и прекинат ми е 3 недели.Највероватно пак ке го пијам денес сум на контрола кај матичен ле видам што кеми каже.На ендокринолог сум на 26 Септември а ако треба ке одам и порано со приоритет

14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    12.080
    Ти веќе си имала мака значи. Ендокринолог ти рече тестов да го правиш? Обично не препорачуваат ако веќе си со терапија, или па на висока глукоза на гладно.
    Инаку ако можеш да си дозволиш би ти ја препорачала Надица Божиновска во Систина, мене ми е прекрасна како доктор.

15. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Да,ендокринологот ми кажа да направам пауза од 2 недели со глукофаж и да направам скриен 24 недела,јас денес сум 24+6

16. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.306
    Допаѓања:
    8.726
    Не се ослонувај на глукофажот како единствено решение, не го препорачуваат до крај, преминува преку плацентата, не знам зошто не ти го прекинале до 20та недела најкасно се препорачува, понатака ако има потреба гестацискиот се контролира по други начини.

Сепак ќе си разговараш со ендокринологот што понатака ама мислам дека со многу пазење на храната можеш да го контролираш повеќе отколку да земаш глукофаж и да си јадеш нормално.

Е сеа колку ќе имаш воља за стварно да се придржуваш на храната...

17. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Да,бев кај матичната ми кажа дасе консултирам со ендокринолог,ми кажа дека само утринскиот ми бил повисок можеби и затоа што вчера јадев слатко од смокви.Како за беља мисе јаде благо а на почеток мисе лошеше од благо.Ендокринологот тогаш ми кажа 22 недела го прекинав од тогаш непијам.Незнам зошто неми кажала за порано во 20 недела.Ама како и дае утре ке одам на ендокринологија и ке видам што кеми кажат.Ке морам да пазам одсега ептен ригорозно.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.306
    Допаѓања:
    8.726
    Наблегнувај на протеини и масти во секој оброк, они те држат сита и се многу важни за бебињата. Тоа значи и многу повеќе готвење.

Обавезно јаглехидратите спојувај ги со протеини или масти. Никогаш на гладно слатко од смокви, мармалади, овошје и слично што се чист јаглехидрат, касни си првин ручек парче месо со салата/брокула/боранија итн, па касни 3 смокви ако стварно ти се на ум.

19. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    8.761
    И јас колку што гледам само утринскиот ти е покачен. Не многу. Колку време беше гладна?

20. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.546
    Јадев некаде 17:45 слатко од смокви,па јадев грчки јогурт со смоки и бадеми:?::?:Последно до 18:30ми беше.Незнам зошто како за белја кога требаше повеќе да пазам мене тогаш благо мисе јаде и глупости јадев.А цело време на апаратче дома мерев највеке ми бил утринскиот 5.1