И јас по мое е висок, а во лабораторија ми рекоа добар е , може да испитуваме со преоптоварување . Колку треба да биде по 1 час, а колку по 2 ч за да не биде гестациски ?
На гладно до 5.1 макс,по еден час 7.7 и по два часа 6.6.Мене после оброк највеќе мисе,има кренато 8.6 утринскиот 5.4,највеќе ми бил и докторката на ендокринологија ме стави на инсулин
mene eve mi gi rezz od minatata nedela i ne mi dadoa insulin seuste...mi rece doktorkata od endokrinologija ke sledime kako ke bide,bidejki ako mi dade insulin na ovie merenja moze da napravime belja...demek da regulirame so hrana...najmnogu mi smeta bel leb i toa gledam da izbegavam skroz
Ќе се вмешам, гледам дека често имаш ориз и компир, нормално ќе се качи вака. Пробај со интергрален ориз, и исфрли го компирот скроз, подобро внеси друг зеленчук. Манџи без леб, месо со салата и кришка тонус, и исклучиво леб од цело зрно. Зошто да си на терапија кога можеш да смениш исхрана и да превенираш.
Мене највеќе што приметив ориз,компир,грав,леќа ми има кренато шеќер.Ми даде многу мали дози на инсулин и следиме цело време зошто сум со близнаци.Јас мерам 7 пати дневно шеќер колку ми е.Нејадам бел леб и пецива тестенини тоа ништо.Јади повеќе месо,јајца и риба и ќе немаш гајле.Мене ми даде па ке следиме може и ќеми преќине.Али боље инсулин отколку да дојде до хипоглиќемија на бебињата така ми кажа,несакаше ни она ни јас да ризикуваме.Како и дае на сабајле тие висок цело време.Нети дадоа прво диета во лебни единици,и јас мерам 7 пати дневно мора дати дале лист зада запишуваш цело време колку тие шеќерот.Инсулинот е лек посекако со него можеш да поминеш повезбедно отколку да ризикуваш.Која недела си
denes sum polna 29 ova mi e vtora bremenost,i vo prvata imav gestaciski dijabet i mi dadoa 5 edenici insulin,,,,sega druga doktorka seuste ne mi dava...ke vidime do kraj
Мене ми даде по 3 единици дасе боцкам пред доручек и ручек од еден инсулин и по 10 единици од друг инсулин пред спиење
Еве ги резултатите од денес. Како што претпоставував, според утринскиот , имам скриен шеќер. По консултација со медицинско лице ми рекоа дека и утринскиот и оној по 2 часа не е многу над граница и дека по еден месец внимавање на исхрана дека ќе се стабилизира, пак да се тестирам. Ваши искуства со слични резултати ? Дали е доволно само балансирана исхрана со овој резултат ?
Сите вредности ти се многу високи, како не е многу над граница овие вредности не се за трудници, до 5.1 на гладно, до 7.8 после еден час и до 6.7 после втор час. Според сите вредности имаш гестациски, правец на ендокринолог, не си специфицирала со какво медицинско лице си се консултирала ама не е ендокринолог сигурно. Специјалистот ќе ти каже дали ќе пробувате со храна или со терапија директ.
Секоја лабораторија има поинакви референтни вредности . Ако погледнете десно од резултатот , до 5.6 е на гладно , до 10 по 1 час и 8.6 по 2 часа за трудници. Инаку консултирано со професор, д-р, директор на една од нашите клиники, не е ендокринолог но е несомнено стручно медицинско лице. Како и да е , сакам сепак да отидам и на ендокринолог бидејќи и јас не сум мирна. Дали имате искуство со ендокринолог во Ремедика и како сте задоволни ? Гледам ја фалат многу др Бранкица од ординација срце , но нема слободен термин.
Не ги диктира лабораторијата вредностите на глукозата кај трудници, резулатите ти се многу високи, побара мислење ти кажува некој. Овие вредности НЕ се за трудници, ти ги пишав кои се за трудници во која и лабораторија да испитуваш и кој и ендокринолог да го прашаш. Имаш 270 страни на темава ако сметаш дека те лаже некој дека ти се малце само над граница. Крајна сметка твоја бременост твое решение дали ќе си го сфатиш озбилно проблемот.
Еве ги моите резултати пониски од твоите па сум на инсулин во мали дози.И мене гинекологот ми кажа на граница си само пази,ама ендокринологот по шема на боцкање 7 пати дневно мерење шеќер ме стави на инсулин.Ако можеш да држиш строго диета пробај на почеток така,може кесе средиш ама обавезно посети си ендокринолог гестацискиот во покасни недели знае да направи страшни проблеми.На гладно треба дати биде до 5.1 на 1 час после оброк до 7.7 и 2 часа после оброк до 6.6.Јас немерам после 2 часа само после 1 час така ми кажа докторката за трудници.
Со првата бременост и мене вакви ми беа, ми рекоа не е многу, не е страшно. Јас мислејќи дека доволно знаат не се консултирав со ендокринолог. После пораѓај почнав да качувам многу килажа (тотално несвојствено за мене)и покрај вежбање, диета, и додека сфатам што се случува цел метаболизам отишол во неповрат. Инсулин 160, шеќер над 8… добив дијабетес тип 2. 2ипол години после првата бременост - уште сум на терапија и веројатно и ќе си останам доживотно. Оди на повеќе мислења и не оставај така зошто лесно се стига до метаболички синдром.
Ви благодарам многу девојки, закажав кај др Гордана Пемовска , според тоа што прочитав доста добар стручњак , да не оставам ништо на случајност. Освен тоа , и генетска предиспозиција си имам за дијабет , не можам да седам мирна додека не слушнам повеќе мислења.
Не знам дали имав пишано… проверив тромесечен, резултат - 4,5 и испитав шеќер на гладно преку вена - 4,39. Гинекологот ми рече преглед кај ендокринолог и земав упат. Не сум била до сега, треба вторник да одам во Железара. Е сега прашањето ми е како се одвива прегледот? Дали ќе ми земат крв да одам рано сабајле или според добиените резултати ќе ми даде диета? Не ми е јасно зошто да одам кога преку крв се е ок, освен на апаратчето повисоки вредности и бебе поголемо на ехо. Нели е поверодостојно преку крв? На апаратчето само после доручек ми даде високи вредности - 9,9 еднаш ми даде и 8,4, останатите денови 6 и 7 откако исфрлив благо и сок. Ве молам за мислење.
Те праќаат за да ти даде испитување за ОГТТ, ќе те оптоварат со гликоза и ќе те боцнат 3 пати да видат телото како го процесира шеќерот. Ако е високо значи имаш гестациски. Тоа е највалидно тестирање. Мене секој тромесечен ми е во граница, а сум со дијабетес.
Матичниот гинеколог ми рече да не проверувам скриен сега затоа што ќе сум го оптеретела панкреасот. Епа тоа не ми беше јасно, мислев ако е во ред шеќерот тоа е тоа, ама не било така. Ќе видиме во вторник баш што ќе ми кажат…
За испитување на тримесечен шеќер до колку часот можам да јадам? Има ли тоа врска, читам храната немала влијание за ваквото испитување? Прв пат ќе испитувам.