Девојки, јас морам овој месец да пратам сама како ми се движи шеќерот, па постои можност да продолжам со инсулин следниот месец. Кое апаратче е најдобар за да земам после? Докторот ми рече да мерам 2 саати после јадење…како правите вие и кои вредности беа во граница? Плодовата вода и бебето се како што треба, ќе влезам во 29та недела.
Ако то дале инсулин ќети дадат и апаратче и ленти.Шеќер де мери 1час после оброк кај трудници.На гларно треба да биде до 5.1 1 час после оброк 7.7 и два часа после оброк 6.6.Кај трудници се мери 1 час после оброк
AccuChek е доста добро, споредувано ми е со венска крв во лабораторија, MediSign е поефтино ама катастрофа. Со други марки немам искуство.
Докторот прво рече дека нема бегање од инсулин, но одлучи овој месец да проверувам и мерам сама и да не примам инсулин, а ако се високи вредностите најверојатно ќе ми даде одма. Ќе пробам недела дена сама, ако се високи ќе одам пак кај него, секако ми рече да го побарам во секое време, не мора да чекам месец. Пред месец испитав скриен и по 2 часа резултатот беше 11, по 1 час - 8, а утринскиот во нормала. Си продолжив со балансирана исхрана, добро е што плодовата и бебето се добри досега, ама се плашам да не завршам со дијабет после пораѓај како што кажа една членка погоре.
Женски, ова ми е втор ден како мерак шеќер. Ме загрижува тоа што утринскиот ми е 5,5 (вчера) и 5,4 денес. Другите мерења по појадок и ручек ми се во граница. По 1 час - 6,8 и 6,6, по 2 часа 5,7 и 5,1. Како да го намалам утринскиот?
Не, пред два дена јадев парче проја со чаша јогурт, а вчера кај 8 ипол 2 јаболки. Ама вечер ќе пробам без вечера и да видам утре како ќе е. Вие што вечерате и до колку саат најкасно?
Овошје толку касно не. Ако ептен ти се јадат јаболки комбинирај со путер од кикирики и пропешачи лабаво барем 20ина минути по јадењето. Гледај така касно ако вечераш да биде протеин. Јајце, грчки јогурт со псилиум можеш малку, некоја краставица...
Утринскиот е и хормонален. Од таа храна во нормални услови до сабајле би требало да ти се симне. Не е многу висок, пробај со протеинска вечера, гледај и влакна да има во оброците, а особено пешачење макар 30мин навечер пред спиење треба да го симнува.
Мора да вечераш,несмееш да гладуваш.Гледај салата навечер,протеин да внесеш.Јас со протеините немам гајле сеа
Еве 1 саат по појадок (интегрален леб, авокадо, домат, краставица) измерено 7,9 што е повисокот од вчера по интегрален тост. Разликата е во тоа што вчера пешачев веднаш по појадокот. Ќе гледам да се раздвижам по секој оброк. Уфф, мака е ова
Е немаш никаков протеин нормално дека ќе ти скокне толку. Мастите од авокадото се ок, имаш влакна од зеленчукот ама немаш протеин. Додади 2 јајца на комбинацијата и ќе видиш разлика.
Авицена е со упат и е со две боцкања. Со три е без упат и е 600 и во Биотек и во Авицена. Ти препорачувам со три боцкања.
Биотек е 600 и без упат? Таму повеќе ми одговара плус работат саботи. Ќе побарам со три боцкања штом така е подобро.