Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Здраво,дали мери некој со ваков апарат шеќер,сабајле едно по друго 3 ленти мерам шеќер од иста крв и прст 3 различни резултати ми дава

Прикачени фајлови:

2. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    8.716
    Овие нели се од инсулинска аптека што ги даваат бесплатно? Да пробаш да им отидеш да ти го заменат дека не ти е ок? А може да се лентите со минат рок (facepalm)

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.747
    @nikja јас ваков имам и различно покажува во ист момент :| може и ми стои тука негде коментарот,пишав и јас,некоја членка ми имаше пишано да го оставам да стои рамно,да не го мрдам,пак покажуваше различно ама барем беа приближно со 1,2 разлика.. IMG_20241102_202641.jpg

4. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Да што ги даваат,предходно имав друг мајками што миго даде и докторкава ми кажа со овој новиов даси мерам.Ама неможе на едно боцкање на исти прст 3 пати да мерам и различно.

5. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    На рамно мие цело време,ама ете различно ми покажува

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    41
    Jas imam vakov, meram po 6 pati na den,tocen e. Pred 3 dena bev vo laboratorija ispitav na gladno, i so ovoj aparat si merev vo istiot moment, ist rezultat imav

7. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Ама дали си мерела на едно боцкање од прст,едно по друго ленти да смениш и 3 различни мерења дати покаже

8. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    41
    Da, na pocetokot go probuvav taka, 2 pati edno po drugo i mi pokaza skros mala razlika, ednas 6.7 posle 6.6, ama ne e nisto toa.

9. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Епа мене прво 8.3 па 7.6 па 6.7 што не е мала разлика

10. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    426
    Женски од 24та до 28ма недела се прави тестов ама двајца познаници ми рекоа најдобро после 26та направи го. Јас имам одмор од работа баш кога ќе сум 24та недела, да си го направам тогаш за да не се малтретирам друг ден кога сум на работа? Валидни ќе си се резултатите?

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.102
    Допаѓања:
    8.663
    Валидни ќе се, немај гајле.

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    41
    Можеш во 24та, секако ќе имаш валидни резултати

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    41
    Здраво, 30 недела сум.
    Претходно пишав,пред три недели испитав тромесечен шеќер ми беше добар,5.1. Скриен шеќер во 24та недела ми беше на горна граница. Бев на ендокринолог, ми рече овие рез се добри,но на гладно когА испитувам еднаш месечно во лабораторија,секогаш ми е 6.7,6.8 па заради тоа ми даде инсулин и диета.
    Веднаш почнав да се боцкам, почнав со 10 единици, па 12,14,16 и стигнав до 18 сега, мерам по 6 пати на ден, сега сабајале на гладно ми се движи од 5.9 до 6.5, значи иако се боцкам и колку толку ја држам диетата (значи не јадам бело брашно никако, благо многу многу ретко, до сега 2 3 пати, сок не пијам,тестенини не јадам) нема некоја голема разлика за овие 3 недели. Со бебето,плодова вода и се друго се е во ред сега за сега.
    На интернет се изначитав се и сешто, дека може се и сешто да му се случи на бебето и многу ми е страв.
    Незнам зошто не ми се намалува, инаку ендокринологот ми рече дека на гладно треба да дојде до 5.3, а јас сум далеку од тоа.
    Ве молам ако има некоја со слично искуство, што поминала, кажете ми како истеравте до крај, дали беше се во ред со бебето, да издржам барем уште 6-7 недели, ќе испукам од нервоза

14. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    8.716
    Пиши што јадеше и пиеше последните неколку дена, активна ли си физички, прошетка барем по јадење? Количински на еден оброк да не прејадуваш? Да не се оставаш гладна навечер, да скокаш вечера и од тоа може да се покачи.

Утринскиот е хормонален, ама до некаде може да се контролира. Плус ти си на доста инсулин. Пробај со протеинска вечера и 20мин прошетка пред спиење неколку дена дали ќе има разлика.

15. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    902
    Treba da smenis i igla,ne samo lenta,i probaj na razlicen prst.

16. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Ги менувам цело време и иглите за боцкање и игличките за инсулин.Така ми кажа девојката што работи во инсулинска аптека.

17. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Еве мене сабајле на гладно 5.3 шеќерот.Ама вчера и денес инекции за зреење примив и ми кажа докторката од него може дати се покачи.И пишав на докторката на ендокринологија и сликам колку мие цело време,вика супер се вредностите.На ехо све е ок

На Trudnica и Noemi им се допаѓа ова.
  18. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    8.716
    Да, нормално очекувај од кортикото да е висок, не можеш на тоа да влијаеш. Штом си до зреење се гледа финишот ќе истуркаш уште малце :)

19. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Кеи пишам пак на ендокринологот,сеа пак мерев на различен прст и менувам игли и 3 разлицни мерења 8.6 па 6.6 па 6.0 незнам веќе се нервирам и него ни мерам.

20. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    41
    Имам 3 оброци во денот, и 2 ужинки.
    Вака изгледат:
    појадок: 2 интегрални лепчиња од жито лукс со путер, или мармалад, или ајвар, или хумус, понекогаш тост од тие 2 инт.лепчиња со сирење или кашкавал.
    Ручек: исто 2 инт.лепчиња со 200 гр.стек, или 100 гр свинско, леќа, грав, пржена риба, туна, маслинки,печурки, салата
    (мусака,ориз,компир печен ретко)
    Вечера: скоро исто со појадокот, понекогаш пијам млеко или јогурт.
    Ужинка: еднаш ми е јаболко,еднаш банана, измеѓу главните оброци.
    За пешачење, пешачам 2-3 пати неделно навечер пред вечерата,по околу 2 километри, и тоа одвај, се нешто грчеви ме фаќаат,стомакот е здоболува..
    Инаку вечерата ми е околу 21:30- 22:00, тогаш и ставам инсулин, чекам 1 час за да измерам и легнувам. Утрето сабајле,кога ќе мерам, пак висок.
    Значи, до пред овие 3 недели јадев се, од кифли,пица,пита,поховано,помфрит и тогаш ми беше 6.8, а сега и диета и инсулин и пак исто.
    Од една страна си велам,па може ако нр беше инсулинот и диетата ќе ми одеше уште нагоре, па потоа си велам, ѓабе не јадам ништо кога пак немам резултати,
    ќе полудам