Мојот ендокринолог ми рече до 5.3 на гладно, до 7.8 еден час после ручек, и до 6.7 два часа после ручек - така што би рекла дека се нормални
Zdravo majki, pred 1 mesec ispituvav glikoza toleranten test Na gladno 5.2 1 cas posle glikoza 10.1 (gorna granica 8 ) 2 casa posle glikoza 7.5 (gorna granica 6) Ginekologot mi rece deka toa e pozitiven test deka se raboti za gestaciski dijabet(iako gledam vo nekoi laboratorii granicite se povisoki). Se konsultirav i so ednokrinolog mi rece da vnimavam na ishranata i nekolku dena vo nedelata da meram seker posle sekoj obrok. Veke 1 mesec pripazuvam na hranata, ne jadam blago, bel leb i ne pijam sokovi. Inaku sega sum 27ma nedela. Vcera ispituvav glikoliziracki hemoglobin ili poznat kako tromesecen rezultatot e 4.1. Dali nekoja od vas imala slicni rezultati i kakov tretman e dobila? Blagodaram
Jas prethodnata nedela ispituvav gestaciski seker. Posle prv i vtor cas vrednostite mi bea nekade na gorna granica vo biotek pravev i posle 1 cas treba da e< 9.8 , posle 2 casa treba da e 8.5 za trudnici. Isto meram denovive so aparatce posle jadenje vrednostite mi se mnogu pomali od ovie ama za ishrana se drugi. Endokrinologot mi gi pisa vaka pred jadenje 5.8/6 eden cas posle jadenje 7.7. I realno tuka se dvizam bas i si zapisuvam sto jadam. Duri i si kasnucam blago ne mi otislo nikogas posle jadenje nad 7.
Slicno e i so mene, mi se kaci samo ednas do 8.4 posle rucek, no togas izedov dosta kompir, pa posle toj rezultat go izbegnuvam, jadam no po mnogu malku i mnogu retko.
Дали за испитување на скриен шеќер ми треба упат од матичен гинеколог бидејќи ми спомна само дека ќе треба да испитувам но не ми даде упат,ако одам без упат колку се плаќа?
Za vo koj grad ti treba? Jas ispituvav vo Stip vo zdravstven dom vo drzavna laboratorija, vo biotek krvna slika i mokraca e isto besplatno za trudnici so upat od maticen, a za glikoza troleranten test ne znam dali odi pod fondot vo privatna laboratorija.
Da krvna slika i mokraca e besplatno vo biotek i vo skopje za ova mi rekoa ne e, neznam jas si plativ
A imate ispituvano proteini vo Biotek? Mene mi dadoa upat za proteini, ne znam koja cena e, bidejki i toa odi na privatno.
Toa ne sum ispituvala neznam mozes da se javis i telefonski kje ti kazat. Urinokultura e znam okolu 350/400 toa ne e besplatni za trudnici vo biotek samo obicna mokraca.
Јас треба неделава да испитувам гестациски, планирам во Авицена, па сакав да ве прашам дали има некои правила што би требало или не би требало да јадам претходниот ден? До колку часот? Дали смеам да ги пијам витамините или терапијата за тироидна што си ја пијам секој ден?
Треба да не јадеш ништо 12 саати пред тестот. Терапијата за тироидна можеш да си ја испиеш, а витамините остави ги за после тестот. https://search.app?link=https://avi...n=aga&utm_source=agsadl1,agsadl4,sh/x/gs/m2/4
Здраво денес испитував скриен шеќер и ми искочија високо резултатите.Сеуште ја чекам матичната да ми се јави но во меѓувреме да прашам да ми дадете совет зошто малце сум испаничена и се ми е измешано.Колку што разбрав не смее леб благо тестенини. Што да јадам за доручек,што за ручек вечера?Прочитав дека манџи ама некој пишува да не се јаде компир а ја освен компир манџа и грашок други не можам да ги смислам.Салати секакви ли зеленлуци се дозволени?Некој пишал ајвар јогурт ,млеко секакво може? За кафе смее ли сеуште по 2 кафиња со млеко?Без шеќер. Извинете за милион прашања ама паника ми е уште толку сето ова.
Што мислите за резултативе? Ќе си одам кај гинекологот утре секако, ама да прашам и тука Инаку ми се случи нешто чудно, само што се вратив дома после боцкањата тргнав да си правам доручек и одеднаш ми се стемни, се препотив ама нагло препотување цело тело, почнаа да ми се тресат рацете и да ми се врти. Приседнав малку и одеднаш добив огромна потреба за храна и благо, отворив фрижидер и ко на филм што јаде прегладнет човек почнав да јадам се што ми дојде при рака, па после три реда чоколадо ама можев цела торта да изедам да имав пред себе. Легнав, пиев вода и полека ми се смири телото. Што може да е ова, прегладнетост? Бидејќи не бев јадена од вчера од 6 попладне.
Леле исто, откако се најадов и легнав се комирав исто два саати, не знаев кај сум кога се разбудив. Затоа сега ме боли глава
Исто ми се деси, се беа супер резултатите, јас како дојдов дома, главата на перница и се комирав, не знам ни како заспав ни како станав.