1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    12.614
    Еве една идеја за лепче, сега го правев за прв пат и превкусно е. Си има протеини, влакна како што треба. Малку зелениш, можеби јајце, намаз и спремен доручек.

180 гр црвена леќа (киснета неколку саати)
    2 јајца поголеми (јас ставив 3 ептен ситни)
    100 гр грчки јогурт
    Сол
    Пола лажичка лук во прав
    20 мл маслиново масло
    Пармезан 30 гр
    Пециво околу 10 гр
    Ова се се бленда да се добие мазна смеса
    Отпосле додадов една убаво полна супена лажица псилиум, затоа што ми беше реткичко.
    Во калапче на хартија и во рерна на 180 околу 35 мин го печев.
    Превкусно е, не јадам вака касно, ама морав да го пробам додека чуреше.

Прикачени фајлови:

На Калатеа, Momichka, Trudnica и 3 други им се допаѓа ова.
  2. alb

alb Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    41
    здраво женски , денес испитав скриен шекер во синлаб со 2 боцкања.
    На гладно ми беше 5.50 па после 2 саати 11.80. Во сабота имам закажона контрола да видам што ке ми каже докторката ама баш се загрижив. Иначе 32+4 сум.

3. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Кога последно може да се јаде предходниот ден пред да се испита скриен шеќер? Колку часа треба да има поминато од внесување на храна до испитувањето?
    И колку боцкања има две или три.
    Треба да испитам па да си бидам спремна

4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.742
    12 часа претходно не се јаде. Со три боцкања.

На LeNora му/ѝ се допаѓа ова.
  5. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    642
    Здраво девојки
    Кога правевте тест за гестациски дијабетес? Во која недела? Читав дека обично се прави измеѓу 24та до 28ма недела но мене ми закажаа во 21ва недела. Дали можеби има некоја причина зошто порано? Матичната не ми кажа ништо…

6. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    9.486
    Многу рано ти закажала, да не се сомнева поради плодова вода/големина на плод/висока гликемија на редовна крвна слика?

Се прави после 24та недела, затоа што плацентата тогаш почнува да делува на усвојувањето на инсулинот и јасно се гледа дали предизвикува дијабет или не. Направи си со 3 боцкања на приватно во државна лаб прават со 2 боцкања најчесто на 0 и 2часа, направи си на 0, 1 и 2, ама барем 25та да влезеш за да не добиеш лажен резултат па да треба да го повторуваш. По којзнае кој пат се покажува дека матичните немаат појма:x

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    И мене ми даде упат да проверам за наредната недела кога ќе одам на контрола да го носам, а во моментов сум 20+2 исто ќе ми биде рано. Јас мислев дека е во ред ама изгледа нема да биде во ред. Само стресови значи

8. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    9.486
    The insulin resistance from the contra-insulin hormones produced by the placenta does not usually occur until approximately the 24th week. Women with gestational diabetes mellitus generally have normal blood sugar levels during the critical first trimester.

Девојки побунете си се кај матичните доволно е гаден тестот за 2 пати да го правите, може сеа да е ок, после во 28ма да покаже друго и одново да го правите.

На simoncelicius и LeNora им се допаѓа ова.
  9. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Фала за информацијата. Ќе се јавам кај матичната сега, недај боже ќе даде погрешен резултат па ќе ми дадат и терапија од нигде никаде. Понеделник имам контрола кај ивф докторот ќе се консултирам и со него. Ви благодарам

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.264
    Допаѓања:
    34.660
    Женче, кога те читам тебе да ти кажам искрено ти се восхитувам на знаењето и познавањето на многу работи околу бременост, храна и сл.
    Доста работи научив од тебе да знаеш. :)

Јас го правев во 26та недела тестот и резултатите беа супер, се надевам тогаш е веродостоен резултатот?
    На крвна слика секој месец гликемијата секогаш ми била супер.

11. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    9.486
    Фала ти. Имав сериозна инсулинска резистенција пред да забременам што ми ги стопираше овулациите покрај која доста научив зашто ендокринологот освен да препише метформин друго ништо не ми кажуваше. Бев на штрек дали ќе имам гестациски мерев, внимавав и многу се едуцирав, испадна да немам и покрај инсулинската пред тоа.
    Штом ти е ок тестот на 26та уживај, јас во 25та+ го правев, а тука сме со термини. И гликемијата месечно ќе покаже ако има нешто.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Vevi996

Vevi996 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2024
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    13
    Мајки, дали со гестациски дијабет каснувате по малку црно чоколадо? Дали е дозволено?

13. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Се јавив кај матичната денес бидејќи ми даде упат за скриен шеќер а јас сум 20+3, еве и наредната недела да проверам пак ќе биде рано. Сестрата ме откачи со ма нема врска тоа провери сега (facepalm)
    Утре ќе одам во лабораторија да прашам дали може друг ден да испитам скриен шеќер пошто крвна слика морам да испитам во петок за понеделник да ја носам ск имам контрола кај ивф докторот ми треба за таму, а ова за скриен шеќер ми е само ливче захевтано на упатот.
    Барав да ми пушти упат за уринокултура на микробиологија па зошто ми била па шо мака сум имала, па да ја прашала докторката ќе видела. Јас стварно не знам што им е на матичните.

14. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.419
    Допаѓања:
    6.151
    Не знам за каде ти има дадено, ама еден месец важат упатите, не мора утре да направиш, таман таму во 24 недела. Рано ти е сега, нема поента во 20 недела да го правиш.

15. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    642
    И јас се јавив да прашам зошто толку рано ми закажа ми рече можело од 20та недела до 28ма да се испитува тоа. Јас ја прашав дали порано ми закажавте дека сум можеби висок ризик рече не, не си.

16. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Упатот ми е даден уште на предходниот преглед кога бев има веќе поминато три недели, а ми бара да го носам за ова контрола сега наредната недела. Овде читам дека после 24та недела треба.

17. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Мене не ми даде никакво образложение освен нема врска тоа провери (сестрата) ми кажа. Ќе проверам па ќе видиме. Иако самата докторка на почетокот на бременоста на првиот преглед ми даде листа со кои испитувања се прават во бременоста и таму си пишува од 24 недела скриен шеќер. Како ни велат така правиме, колку е исправно не знам, не сум паметна веќе.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.742
    Оди си во Биотек од 24та 600 денари е со 3 боцкања. Не треба упат. Јас си го платив на приватно.

19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    9.486
    Не е исправно нема да добиеш реален резултат, а самото испитување е мачно. Скокни го сега и напрај си го после 24та, што може да ти направи, да не те искара случајно. Нека ти покаже по кој правилник она се води што дава испитување 1 месец порано од правилното. Абе стварно се да си ги скинат дипломите, попрво злато ќе ископаш од добар матичен гинеколог да најдеш(facepalm)

20. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Не планирам да го испитам сега, зошто малтретирање кога ќе добијам невалиден резултат. Секако одам еднаш месечно на преглед ќе испитам за нареден месец кога ќе одам. Да не ме отпише од пациент случајно. Исто ме прати да испитам хепатит 2 иако резултатите беа негативни, па среќа блиска сум со докторката од микробиологија каде што се испитува и ми рече гарантирано е негативен, ако е позитивен ќе излезе дали е позитивен херпес 1 или 2. А она ме праќаше ск, среќа овде баш една членка пиша дека нема реагенси, друга дека потполно ист резултат даваат како тој што го имам. Бог да чува се значи. Само не вадат од памет и ствараат проблеми кај што ги нема.