Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.829
    Допаѓања:
    33.826
    Искрено не знам ама мислам дека е за сите. Подмолна болест многу проблеми прави .Ама има сега истразувања дека тип2 можел со исхрана да се регулира т.е излечи.Па може ние нема ни да го добиеме ако ја применеме таа исхрана:) Поздрав и да сме живи и здрави и без дијабетис;)

На Ownage му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Денеска (18 недела + 6 дена) отидов да си направам крвна слика и ми викаат докторот има пишано и тест за толеранција на шеќер. Го направив, испив растворот и чекам да пројдат два саати. Но нели 19та недела е рано за овој тест? Во вторник имам закажано втор скрининг.

3. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.008
    Допаѓања:
    25.921
    Па би требало тој тест да се прави од 24 до 28 недела... можеби ќе го повториш тогаш.

4. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Јаоо уште два пати да го правам.
    Многу ми беше лошо откога го испив растворот.

5. Ownage

Ownage Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Да 19нед е рано, освен ако имаш поголеми индикации за добивање на гес. дијабетис како дијабетичар во семејството, возраст над 35год, во претходната бременост си го имала и сл.

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Глукозата ми е секогаш на горна граница 5.3-5.5 ама од цел живот. Имам 35 години точно. За среќа ова со растворов покажа ок резултат 2.95 (нормално помалку од 8 )

На Ownage му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Flora98

Flora98 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    248
    Zdravoo. Da ve prasam za gestaciski seker. Vcera bev da ispitam ama od sto mnogu guzva imase,zaboravija da me povikaat na vtoro bockanje. I na kraj rekoa ne e nekoj golem problem. Sega ke vidam rezultat ponedelnik. Inace posle prvo bockanje mi bese 4.9. sto mislite vie?

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.853
    Допаѓања:
    4.332
    Најдобро да си го повториш.
    Јас мерев минатата недела и ми рекоа по 2 часа сама да си влезам, да не чекам да ме викнат бидејќи нема да ме памтат. По 2 часа сама си влегов, им кажав за што сум и одма ме боцнаа.

На Flora98 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Лелее мила колку ми е жал што си го прошла тоа растворот а не те боцнале. Мене многу ми беше лошо, ми се слоши ептен, уште да требаше уште еднаш да го правам.:punch:
    Резултатот ми се чини во ред.

10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Те боцнаа после пиењето на шербетот? Битно е и некои лаборатории така работат, а и јас кога испитував така беше, два часа од пиењето на растворот фа те боцнат и толку, едно боцкање само. Ама ако не те боцнале по пиењето на растворот скриен шеќер не си испитала :)

На Flora98 и joan им се допаѓа ова.
  11. Flora98

Flora98 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    248
    Aha. Da ama mene posle pienje serbetot haha me bocka posle dva casa i posle mi kazaa deka trebalo i posle eden cas da me bockaat..znaci tri pati bockanje trebalo

Haha toaa e.sto da pravam. Ama kako i da e ne odam visr hahah

E pa da me bocna posle pienjeto ama samo ednas. A mi rekoaaa deka trebalo dvapati..koj gi razbira hahah

12. Flora98

Flora98 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    248
    Eve go mojot mojot rezultat..i dali sega ispaga deka imam seker ili?

Прикачени фајлови:

13. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Гранична вредност е, верувам ќе те советуваат да внимаваш на исхрана.

14. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    3.095
    Здраво на сите, денес правев испитување на скриен шекер, инаку сум 22+1, резултатите беа следни: 4.5 на гладно, 8.5 после 60 минути од испиената гликоза, и 7.5 после 120 минути. Матичната ми рече дека сум на горна граница, дури изгледаше малку загрижена и ми рече да не јадам воопшто благо, и рече за 10 дена може да направам испитување на шеќер на гладно, после доручек и после ручек. Инаку ми земаа крв од прст, вториот и третиот пат ми мереа шеќер со апаратче. Што мислите вие, има ли простор за паника со овие резулати?

15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.031
    Допаѓања:
    123.898
    Не само благо треба да внимаваш не повеќе работи.
    Се регулира со соодветна исхрана. Спречи на време :)

На joan и sweet.november им се допаѓа ова.
  16. Anicka30

Anicka30 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    155
    Да, горната граница после 2 часа е 7.7 а мора да внимаваш не само на благо туку и да намалиш внес на јаглени хидрати. Најдобро е да се консултираш со ендокринолог за исхрана и контрола, ако ти треба контакт можам во пп да ти дадам.

На sweet.november му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    3.095
    Да, планирам целосно да го исфрлам благото и тестенините, иако веќе долги години јадам само црн леб. Да, може да ми пуштиш пп со контакт од добар ендокринолог. Фала ти на советот, исто и на @eli25.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Здраво мешиња, денес бев за скриен шеќер. На гладно прво боцкање 4.1, после еден час од испиен шеќер 6,9 и на крај после уште еден час 6.4. Се надевам добро е утре сум на контрола па ќе видиме.

19. Flora98

Flora98 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    248
    Dobro e ne e strasno.. sig ke ti odredi dr dieta. Malce vnimanie vo ishranata..

На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Здраво на сите. И мене ми најдоа гестациски шеќер. Докторката ме стави на диета, ми рече да исклучам благо, газирано, тесто и тестенини и да пазам со овошјето. Како ви изгледа "менито"? Мене од прилика вака:
    Појадок: овесна каша со какао и цимет, банана со домашен путер од кикиритки, црн леб и варено јајце, јогурт или павлака.
    Ручек: што и да има дома, без леб или со макс 2 лебчиња црн, ако е манџа. Пробувам да им протнам дома кафеав ориз и интегрални тестенини, ама нешто не ми ги сакаат :) или салата ако сум во канцеларија.
    Вечера: зависи кога како. Некогаш не ни вечерам, затоа што ручекот ни е најчесто околу 6, тоа време се враќаме од работа.
    Ужинки ми се јаткасти плодови или 1 парче овошје.
    Многу често ме фаќа стрв за пица или бургер, ама најчесто се воздржувам. Најчесто... :)