Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.100
    Допаѓања:
    8.655
    Мора да е задолжително душо, не е зафрканција шеќер.

На Mimics му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Здраво. На вас др што ви има кажано дома да го следите шеќерот. Како се мери правилно? 1ч од како ќе јадете или 1ч од кога ќе почнете да јадете? Заш јас јадам 20мин, што значи ако е од почеток на јадење мерењето не е на 1ч туку на 40мин

3. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    60
    Откако ќе завршиш со јадење по 1ч пример завршуваш со јадрње во 09:20 па треба да го мериш во 10:20

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Јас др како да го разбрав од кога ќе почнам, така како да ми потенцираше. Може и тој грешно да сс изразил. Незнам дали нешто менуваат 5,10мин? Утре од како ќе се најадам ќе мерам 1ч

5. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Се мери откако ќе почнеш со јадење, не откако ќе завршиш. Барем мене така ми потенцираше ендокринологот, и јас така правев. Повеќе пати прашав за ова зашто и јас бавно јадам…

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    60
    Мене па ми кажа исто ендокринолог одкако ќе завршам баш ме зачуди :?:

7. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    684
    @Yowannty , Извини те тагнав да те прашам дали беше кај диебетолог?
    Како помина што ти препорачаа?
    Истото ме чека у понеделник :doh:

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.071
    Допаѓања:
    179.029
    Бев во средата на клиника за дијабетес.
    Прво ме боцнаа еднаш и ми рекоа врз основа на тие резултати, по саат ќе знаат дали ќе продолжам со глукоза за скриен шеќер. Ама по 40 мин., дојде дијабетолог ме зеде во ординација и ми рече дека според неа најдобро е да го направам испитувањето, дека освен што на првото тестирање вредностите ми биле високи, сум имала шеќер и во урина последователно неколку пати, наводно ми стоело во мајчината книшка, ама ништо околу тоа ми немаа спомнато на гинеколог претходно.
    Сепак резултатите на крај се покажаа одлични, вредностите ниту блиску до граница, туку се во нормала.

Ми кажаа и други девојки овде, дека знаело така да даде, прво да покаже висока вредност, а потоа на второто испитување да биде се во ред. Така да не секирај. Големи се шансите да биде се добро на крај.

На Shekjer му/ѝ се допаѓа ова.
  9. emal21

emal21 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    261
    Немам скриен шеќер и не мерам,ама по тоа што проверував дента во лабараторија ми рекоа да запазам саат одкако ќе го испијам шербетот,така да по некоја моја логика би требало да мерите од времето кога ќе завршите со јадење,сепак нека пише некој искусен..

10. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Не знам мене па ми има логика да се мери откако ќе се се почне со јадење зашто тогаш и почнува да се процесира шеќерот во телото… а кога мерев скриен мене ми рекоа да го испијам во рок од 5 минути, што реално не би имало некоја разлика за 5 минути и јадење како мене на пример од 30 минути (ептен бавно јадам). Јас само кажувам како мене ми кажа ендокринолог, и така и правев. Да додадам, проверував во ендокринологија, таму ме водеа.

11. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Хахаха сигурно како за се, различно кажуваат. Терај си онака како ти е кажано :)

12. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Колку ти беа вредностите на гладно?

13. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Иначе секој различно си кажува, не знаеш на кој да му веруваш. Ама мислам дека неколку минути не играат и некоја улога баш. Јас сега на пр ако почнам во 21:10, мерам во 22:15 а сум завршила во 21:20 или 21:25
    Вредностите после 1ч од јадење ми се ок и точно во минута кога почнувам и вака како што пишав погоре. Јас имам мака на гладно што ми е поткачен. До сега највисока вредност на гладно ми е 6.
    А кафе кога пиете? Јас кафе сабајле морам да пијам (со шеќер и млеко) подруго не можам, знам дека ми е голема грешка ама па не функционирам и ако не пијам глава ме боли многу.
    Пијам кафе кога ќе станам, после саат време јадам и после 1 саат мерам шеќер. Дали е погрешно?
    Или да пробам да сменам? Да јадам да мерам шеќер па да пијам кафе, ама така не можам... многу ми е чекање :(

14. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    8.715
    Високиот утрински е хормонален обрати се на ендокринолог, 6 е многу ќе ти дадат терапија најверојатно. Кафе со шеќер и млеко на висок утрински е лош избор, појадувај нешто стабилно со повеќе протеини па пиј кафе, ќе се навикнеш, не се работи само за тебе во случајов, мораш да си ставиш ред.

На Ladyme и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.
  15. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Денес само ми беше 6, реално вчера претерав со вечерата. Пред два дена ми беше 5.4, вчера ми беше 4.8 на гладно. 3 дена кај што мерам. Ќе видам како ќе се одвиваат работите. Иначе на ендокринолог бев и ми рече супер си. 5.7 ми беше тогаш на гладно после шербет 1ч 8.5 и после 2ч 5.8
    Рече се е во ред...

16. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    8.715
    За 5.7 на гладно од вена ендокринологот кажа добар е???? Кој ендокринолог жити се. Далеку е од нешто катастрофално ама треба да ти сврти внимание, да те советува за исхрана за да не дојде до покачување и на другите мерки.

Добро е што ти паѓа после до втор час, ама јас да сум ќе внимавам на храната доста за да не се покачи општо до крајот.

17. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Почнав да внимавам. Така кажа...

18. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    За на гладно најубаво е 12 часа нели да не си јаден. Ама, јас не можев да издржам секој ден од 19/20h dда не јадам. Значи колку бев да кажам по гладна толку по висок резултат си имав. И после почнав да имам ужина од бадеми, лешници навечер кај 11, и сабајле во 7, 8 веќе подобар беше. Така да пробај и вака. Само да напоменам јас мерев секој ден.

19. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    684
    Е мило ми е секирации само без потреба.
    Јас го правев големиот тест, со 75ml глукоза и три боцкања тука у DE.
    Не ми е нешто висок. Со првото дете го правев малиот тест па испадна демек дијабетес па го правев три месечниот тест назад да видат дали е моментално или е шекерот тука од претходно. Испадна одлично, сега со оваа бременост 33+ сум ме зачуди зашто ме праќа на диебеталог. на гладно не треба да е повеќе од 90 мене ми е 98.. па не е многу..или се тешам
    Здравје во понеделник сум , ваљда ќе се поштедам од терапии сега при крај.

20. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.240
    Ако си гладна може да е висок?