Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Isto. Jadela/nejadela od 5.2 do 5.8

2. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    5.636
    Во лабораторија и дома исто е висок утринскиот на гладно?

3. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Nemam provereno vo laboratorija, denovive treba da ispitam. Samo doma go sledam

4. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    5.636
    Епа спореди во лабораторија, не знам какво апаратче имаш ама имаме дијабетичари по дома, од едно до друго апаратче врска немаат вредностите.

5. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Medisign mi e. Vo sekoj slucaj, ne treba da se tesham so aparatceto. Maz mi mi vika koj znae dali e tocno. Ama vo sekoj slucaj nemoze mnogu da ima razlika....

6. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    5.636
    Па добро, еве 5.2 е горна граница, тебе ако ти е реално 4.8 утрински е океј. Мора да се калибрира тоа, свекор ми е ептен цепидлака, ептен пази, од Европа набавува ленти бидејќи овде ниедно точно не му покажуваше (мерено пред лабораторија). Направи во лабораторија утрински, и одма боцни се и ќе видиш дали е точно после.

7. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    320
    Женски кога се прави ОГТТ тест препорачуваат и испитување на инсулин или треба сама да побарам? Пред бременост шекерот ок ама сеа случајно гледам по документите високи резултатите биле од инсулинот.. на три мислења бев тогаш сите рекоа нема потреба од загрижување. И сеа паника ме фати 20 недела сум да знам кога ке ми даваат упат за ОГТТ да знам и што друго да барам да испитам.. ке ги ставам во прилог резултатите ама бев плус со јадење благо нели тие три дена пред испитувањето.. Screenshot_20250212_120801_Viber.jpg

8. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Mene me plashi ako mi pokazuva 5.8 a realno e 6.2.... :(
    Inace doma moze da e povisocko I dodeka da odis do laboratorija, kolku tolku pri dvizenje insulinot se troshi I normalno e da pokaze tamu malce ponisko.... bar ja taka mislam, a moze I gresham. Jas odma stanuvam od spienje I na aparatceno se zakacuvam :lol:
    2 meseci vise sum pod stres so ovoj seker, neznam sto da pravam. Eden period pa I se izgladnuvav, ic ne jadev ama mi bese zal za bebceto I nego se da mu uskratam ;(

9. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.068
    Допаѓања:
    12.042
    Што точно јадеш можеш ли да пишеш? Затоа што некогаш мислиме дека е ок одредена храна, ама знае да крене шеќер до плафон.

10. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Jajca so 1 crno lepce ili malce grcki jogurt pretezno za dorucek ili gjevrece so jogurt. Nekogas uzina 1 portokal ili 1 jabolko, ama vo retki slucaevi. Za rucek toa sto ima...grashak mandza, kompir mandza(povece ne jadam, zas primetiv deka mi smeta) so po 1 crno lepce ili meso so mnogu salata ili tursija... za vecera nekogas caj so 2,3 biskviti, ili samo dvopek ce gricnam 2,3... Mi se ima deseno da napravam isklucok I malce komat da kasnam ama posle na merenje mi e ok... Vo globala gore/dole toa jadam. Kafe samo edno pijam sabajle so 2 natren I mnogu malce mleko. Zas ja kafe piev blago so mnogu mleko, sega malce mu kapnuvam... vo retki slucaevi znam I kakao da se napijam so natren.
    Nekogas domasna pileshka supa... ne mi teknuva drugo sto. Ne e eden den

11. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    606
    @ShtruMfeticka и јас сум со ист проблем. Шеќерот во текот на денот ми е супер, утринскиот ко твојот.
    Мислам дека не може за 3 дена да се среди тоа, треба време. Секако треба да се внимава на исхрана, да се пие доволно вода и ако е можно да се воведе физичка активност барем пола саат. Мм е дијабетичар и вика најдобро за регулурање кај него се покажало пешачење после јадење. Секако сите сме различни но едиствен совет кој и јас би го применувала е да се вовоеде некаква физичка активност.
    Јас со првото само со шетање скоро секој ден со количката по 2 саати симнав 8 кила без ич пазење на исхрана.

12. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Se dvizham..... Sega samo dva dena sto sum doma. Inace od sabajle pola saat sum so kuceto na prosetka. Posle izlagam niz carsija da dvizam (ne odam po kafici) samo dvizam. Navecer pak so maz mi izleguvame skoro 1h na prosetka. Ne sum postojano doma... ama I jas imam zabelezano, posle jadenje deka ako izlezam I meram mi e 6 ako ne izlezam posle jadenje 7,3 ili 7,5 zavisi...
    Ti sega koja nedela si? I dali plodot tu odgovara na nedelite. Sto ti rekoja vo vrska so utrinskiot?

13. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    5.636
    И од стрес се качува шеќер.
    Јади си редовни оброци, помали, непроцесирана храна, немој да се изгладнуваш. Вечерај балансиран оброк, те читам бисквити, двопек, тоа се чисти шеќери. Направи ко што ти реков за апаратчето.
    Дали на ехо е се во ред, бебка дали оди понапред, плодова вода?
    Јас со другарка ендокринолог праев муабет околу темава, ми рече дека за трудници најбитна им била вредноста после еден саат.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Jas pa mislev dvopekot deka e vo red. Ete ce go isfrlam, ne sekogas jadam, vo retki slucaevi dvopek ili biskvita kolku da raboti zeludnikot ama vise nema ni toa :)
    Za merkite stvarno neznam sto da kazam... kaj maticen I privatno kaj sto idam vo mojov grad odgovara na nedelite, nakolku dena e ponapred. Ama kaj mene uste od pocetok e skoro edna nedela ponapred, vo plodnost dr koga me merese 2 nedeli e ponapred... neznam koj e prav koj e kriv :D postelka, voda I se ostanato e vo red.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  15. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    606
    Јас сум 22+4. Плодот одговара на неделите. Плодова вода таман.
    Скриен шеќер правев пред 10 дена заради високиов утрински и беше одличен резултатот.
    Не ми кажа ништо посебно докторката, да внимавам на исхрана, колку може да сум физички активна и обавезно после пораѓај да го проверам пак.
    Инаку споредував и крвни слики од лани и тогаш ми бил на граница шеќерот.
    Инаку може така ни фукционира телото, баш дека мм е дијабетичар вика од сабајле некогаш се поткрева малку шеќерот и може баш тогаш се годи тој пола саат до саат после станување да мериме. Можеш да пробаш да не јадеш уште саат два чисто ако те интересира толку за да видиш како се движи.
    Или да земеш сензор што мери нон стоп. Може не се најпрецизни но тука не е толку важна моменталната вредност туку како се качува и симнува.
    Јас не сум нешто многу потресена за ова искрено но секако треба да се внимава.
    Секој треба да води здрав живот секако. Поправена сум само 5 кг, јадам претежно готвено дома, сокови не конзумирам. Мислам исхраната дека ми е во ред само малку повеќе да движам.

16. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    214
    Еве и кај мене последните две крвни слики глукоза е 5.2 и 5.3.Јас имам исхрана од нутриционист,поправена сум 4 кг 23 недела бремена.Бед рест сум поради кратење на грлото на матката и сум со серклаж.И нутриционистот и специјалист гинекололг ми рекоа дека нормално е шеќерот да ми е толку на гладно затоа што не се движам .Оваа недела ќе правам Hba1c test ако резултатите се добро не мора да правам тест за гестациски за да не дремам во лабалаторија 3ч дека сум бед рест.

17. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.240
    Auuu nemora od senzori :D
    Ush toa mi fali pa ce me mavne epten na psiha :D jas sum primetila koga zemam da meram ne disham, osecam nekoj stres I imam preskoci ;( Ispanicena sum do max, mislam deka samo od secerov mi se panikive posledni 2 meseca ;( Ajde ce izdrzam uste nekoj 6 nedeli :D:D:D
    Mene trimesecniot posledno ko merev mi bese ok, 4.7
    Sega naredno koga ce pravam za nekoj den, pak ce ispitame trimesecen. Mene endokrinolog mi rece ok deka sum, imam internist vo familija so nego se konsultirav rece ok, dvajca ginikolozi ok ovoj vo plodnost mi vika losho e, imas gestaciski dijabet. I jas sea site gi zanemaruvam za nego sum se fatila :D neznam so da recam. A jas svesna sum deka ne e vo red 5.8 sabajle

18. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    3.101
    @ShtruMfeticka јас имав шеќер во претходната бременост, сега во оваа претпоставувам пак ќе имам, уште е рано за правење тест. И мене тоа ми падна во очи - бисквити и двопек. Тоа е бело брашно, одбегнувај скроз. Јас не живеам во Мк, мене тука ме учеа да немам меѓуоброци, освен ако не сум ептен гладна па шака несолени јатки да земам. Наводно меѓуоброците штетат на интензитетот на инсулинот во организмот и прават проблем, нешто така беше, сум заборавила точно.
    Јас вака фукнционирав - доручек во 9 наутро, после доручек одма излегував да пешачам 45 мин, се враќав дома за мерењето после саат време. Ручек во 13 часот, вечера во 17 - 17:30 и толку. Исто и количините се битни, знам дека пример повеќе од 60гр несварени полнозрнести макарони не смеев да изедам. Можеш и благо во нормални количини или овошје, ама да биде во склоп на оброкот. Пример јадеш ручек и одма после тоа јадеш еден ред темно чоколадо. Битно е да имаш балансирана исхрана и се застапено. Има еден рецепт на нет хроно мафини со спанаќ, тие ти јадев доста за доручек со протеин и салата. Не јадев во секој оброк леб, обично само наутро. Јх ги надополнував на пример во омлет ќе додадев една или две полни лажици овесни снегулки, задолжително од цело зрно + салата. И многу вода, минимум по 2 литри на ден. И пробувај и комбинирај. Во принцип се има замена, само бирај поздрав избор и со помала масленост.

19. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    214
    Незнам јас да то кажам одам само во Систина Гинеколог и Трансфузиолог дека сум со мутации тромб 2019год одам на 2 до 3 недели преглед.Матичната ми е само за упати и боловање кај нејзе само за тоа.Така да јас на нив им верувам што ќе кажат така е,ама еве и нутриционистот вика ок е само по една овошка на ден.Така да ќе видиме рез јас чекам авицена да дојде да ме боцнат дека не смеам да се движам.Ако на ехо де е ок плодова вода бебе не е многу напред немаш гајле сано пази со исхрана и движи се ако ти е дозволено.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.068
    Допаѓања:
    12.042
    @ShtruMfeticka ете ја грешката. Исфрли бело брашно скроз. Двопек, бисквити не. Многу малку протеини внесуваш.
    Зелена салата, зеленчук исто не прочитав. Значи прво тоа во изобилие, па после јадење. Компир, ориз одбегнувај, или ако ептен сакаш прво многу салата, па протеин, па на крај тие.
    Овошјето исто така јади го после протеински оброк. Цеден сок никако, исто како да си лапнала лажица шеќер. Ужина земи нешто јаткасто (пример јас си правам колачиња од чоколадо 80% какао и кикирики путер).
    Навечер вечера минимум 2-3 саати пред легнување и тоа да биде исто попротеинско (грчки јогурт со краставица и некој бадем пример, или со лажица псилиум).
    Леб земи си тонус, ама баш оној тонус што пишува,a исто и во дм има голем избор ако ти е мака да правиш.
    Движи се после оброк барем 15 мин, дали тоа е мини прошетка, орбитрек или чучњеви најпросто (тие не мораш 15 мин)
    И вметни еднаш во денот јаболков оцет 20 мин пред оброк, идеално пред некој јх оброк.