Retko zemam uzina, ama ako zemam toa e 1 jabolko ili 1 portokal, epten retkoo. Dvopek I biskvita I toa retko pa ete ok bil posle 1h ama ok ne gi jadam, mozam I bez niv Za rucek obavezno zemam salata, pishav ili salata ili turshija... inace kompir mandza ednash jadev I otkoga meriv shecer vise ne mi pagja na pamet toa da jadam oriz po malce jadam, ama super mi e posle toa secerot. Vo globala posle jadenje nemam maka, imam maka na gladno. Sokovi(gazirani, cedeni, gusti) ne pijam, ne ni sum piela. Ceden portokal samo ama vo bremenost ne, gazirana voda ne pijam. Od pijaloci sum samo na voda. Blago potkasnuvav, sega I toa ne jadam skoro 2 meseci so isklucok ednas samo, bev na rodenden
Na eho kako sto napomenav kaj dvajca e ok, kako sto e od pocetok a vo plodnost e napred dve nedeli. Se ostanato e ok
Девојки, имала некоја со огтт тест второ и трето мерење иста вредност? Со тоа што третата отстапува од граница… Чекам инфо дали сум за терапија или само диета
Visocko e... do 8.5 treba da e posle 2h. A i prvoto merenje blizu granica ti e, treba da e 10. Najcesto ok e ako posle 2h e vraten blizu na gladno... najverojatno ce si na rezim, ako ne se regulira so rezim ce ti dadat nekoja terapija
Koja nedela si? Bash kazi sto ce ti kazat. Jas imam maka so secerot na gladno mi e malce potkacen. Kolku ti beshe na gladno? Epten stres I nervozi mi pravi ama ce isterame uste 6 nedeli
На гладно ми беше 4.7. После 1 саат, 8.8, а после 2 саати 8.1. Гинекологот рече ок се овие резултати.
I jas od 25 sum so nervozi radi secerov. Dvizi ako smees, kolku mozes pojce dvizi. Jas doma go kontroliram posle sekoj obrok ok e. Ama sabajle na gladno od 5.2 do 5.8 se dvizi... katastrofa. A plodot sto vikaat, kako e? Pogolem? Postelka I voda?
Dobro e se, fala Bogu. Ne se potresuvam, znam sto treba da se prevzeme za da se sredi. Mene utrinskiot prv pat mi e 5.0, sekogas bil 4-4.5. No zgresiv snosti so malku docna vecera, malku stres i toa e. Ke se posvetam da procitam se sto ste pisuvale tuka site sto prosle niz istoto i ke napravam dobar meal prep i ke se sredime
Девојки, прв ден денес со 6 мерења дома. Вредностите пред јадење се 4.6 (доручек)/ 4.6 (ручек)/ 4.9 mmol/l (вечера) и 6.7/6.8/5.2 mmol/l после 1 час, соодветно. Јас генерално балансирано се хранам цел живот, и доста бев физички активна. Сега само пешачам. Прашањето ми е, до кога треба да се боцкам (5 дена секако па консултација со ендокринолог имам). После тоа следи нешто? Балансиранава храна секако си ја практикувам. Околу хранава денес ништо особено не сменив, плус само што воведов втора ужина и толку.
Од недела сум 24та нед и се размислувам дали да му спомнам на матичниот за проверка на скриен шеќер. Вака на крвните анализи последната во понеделникот што помина, беше 4.1 глукозата од вена на гладно. Моментално мирувам поради скратеното грло, а читам таму треба 3 часа да се седи додека се мери. Плодот последно на голем скрининг во 20+5 беше само 3дена поголемо. Што мислите дали да проверам? некои други индикации што ви укажале на зголемен скриен шеќер што ви беа?
И јас го прашав гинекологот во Систина за скриен шеќер .Ми кажа прво да направам Hba1c тест ако е ок рез нема потреба да одам за скриен шеќер и да дремам 3часа.Кај мене беше на гладно глукоза последните 2 анализи 5.2 и 5.3 ама рече нормално дека сум бед рест.А бебе таман за таа недела и плодова вода ок.Јас закажав авицена да дојде дома за следна недела да ми земат крв.
Ако можеш како Веци да закажеш дома да дојдат да те боцнат најубаво. Во другите лаборатории не знам како е, ама во Авицена седиш во чекална 2.30-3 саати, не дозволуваат да чекаш во кола на пример. А со оглед на ситуацијата, ај кај што мора да лежиш плус со грипов баш и не е најповолно таму да дремеш. Иначе и во двете бремености правев како скрининг, односно немаше никаква индикација да го направам, освен позитивна фамилијарна анамнеза за дијабет.
Тромесечен значи ти предложиле.. можам вторник сум во ремедика за грлото на преглед па уз пат да направам во рамус нема ич гужва, во авицена останав половина час во понеделникот пред да идам во ремедика. Ајде ако е тој добар сигурно нема потреба за испитување скриен шеќер.
Да така ми рече гинекологот Систина кога бев на скрининг 23 недела.Мене ми текна да го прашам дека рече строго лежење.Јас се јавував по авицена ,биотек ама ми рекоа мора таму да дојдам 3 часа е процесот.И докторот вика никако дремење 3часа направи Hba1c test.Се јавив авицена може и со упат од матичен 80ден ,или да си платиш приватно 1000 ден +што ќе дојдат дома. Да авицена е гужва затоа јас закажав дома да дојдат .