Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    1.226
    Прашање до породени членки. Кажете ми вие кои имавте гестациски дијабет, дали знаете после колку време од породувањето треба да се врати во нормала? Се плашам да не ми остане, зошто поминаа 5 месеци, вчера мерев после јадење пак се качува над 9. Иако сега пазам на јадење, но не толку колку во бременост, зошто со доењево имам потреба повеќе да јадам и знам некад и бело тесто и малку благо од време на време.

2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.974
    Допаѓања:
    4.434
    Огтт:
    4,8 прво мерење
    8,1 второ мерење по 2 часа.

Матичниот вика ендокринолог да види, докторот специјалист вика не е шеќер.
    Се уште не сум отишла на ендокринолог.

3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    1.226
    Супер ти се резултатите. Немаш гестациски сигурно.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Бремена сум 11 недела и неќна во средатата испитував скриен шеќер. Со ќерка ми испитував некаде околу 22 недела и немав проблем, но сега бидејќи сум во Германија ми рекоа дека тие испитувале два пати. Сега ми се јави гинекологот и ми кажа да одам да земам упат за на дијабетолог бидејќи најверојатно шеќерот не бил како треба. Па ме интересира што и како може да влијае понатаму во бременоста? Читав дека почесто се јавува во трето тромесечје па ми е малку чудно бидејќи што се вели сеуште сум на почеток.

5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    6.397
    Zosto tolku rano ti ispituvaat seker i jas sum vo Germanija 25 nedela sum slednata nedela ke pravam. Obicno megu 23 i 27 nedela pravat mal seker test, ako ima zgolemeni vrednosti se pravi golem test.Prviot e platen od kasata, a golem ako se pravi se plaka okolu 25 evra.

6. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Не знам. Кога бев во понеделникот на обичен преглед таа ми закажа да испитам скриен шеќер и одма во средата го направив.

7. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.445
    Допаѓања:
    8.058
    Јас само со една напомена, ако сте анемични, низок хемоглобин, хематокрит - тромесечниот не е валиден и не покажува точно, мора да направите регуларно.
    @Laura07 мене за жал не ми се регулираше никогаш, од првата бременост.
    Сега после втора ми рекоа за 6-7 недели да почнам пак со тестирање па со терапија доколку е потребно.

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.974
    Допаѓања:
    4.434
    На гладно колку ти е?
    Припази со храната, протеини и зеленчуци најмногу, помалку овошје и за 2 недели би требало да се намали.

9. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    1.226
    Мене ми се јави во почетокот на бременоста, случајно ми открија при контрола на тироидни хормони и ендокринологот ми вика ај и шеќер и излезе висок на гладно. Така да ме стави на режим и диета и успеав без терапија до крај да го држам под контрола. Висок шеќер не е наивна работа бо бременост, може да влијае и на плодот со многу поголем раст да биде од што треба и други комликации може исто. Така да консултација со ендокринолог и да ти даде режим на исхрана

10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    1.226
    5.6 ми беше сабајле, после јадење еден саат на 8 се качи

11. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    1.226
    Уф да се надевам ќе ми се среди

12. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Утре ќе одам да го земам упатот и после одма одам да закажам на дијабетолог. Се погоди да имаме во градот таков центар, и плус маж ми е дијабетичар и тој оди таму. Се надевам ќе биде се во ред.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Бев денес да закажам термин кај дијабетолог но тој ми рече дека не знае дали да ме прими. Прво бидејќи е рано за скриен шеќер да се испитува, второ дека нема голема разлика трето дека јас бев вечерана во вторникот вечерта и дека можеби затоа е покажано така. Па доколку е можно сакам ваш совет. Дали да инсистирам за да ме прими, или да оставам така? IMG_20250304_173222_214.jpg

14. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    466
    Девојки на гладно шекеров 5, на обична крвна слика.. за две недели ке правам ОГТТ.. показател е ова нешто да си почнам со грижи уште од сега или немора да значи дека ке имам скриен шекер ама некако све си се качува. Минатата контрола 4.70 сега 5

15. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    570
    Мислам не мора да значи, можеби е нешто моментално а и зависи која недела си.
    Јас правев во 24 и ми дијагностицираа ГД (втор час отстапуваше, но и на гладно ми беше прв пат 5.0) но после месец дена балансирана храна (дома мерење на гликемии сите беа во ред) за на вториот огтт тест во 28 недела јас немав гестациски. Во иста лаб проверено.
    Храната игра голема улога, а и плацентата си го прави своето.

На Karanfilce14 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.100
    Допаѓања:
    2.126
    И мене пред 4недели ми беше 4.70, сега во 25та недела 4.95. Ми рекоа 27ма недела да направам гестациски, во урина и протеини имав на последново испитување па некако и тоа алудира за можност, ама ќе видиме ;)

17. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    570
    Јас немав протеини во урина, ни нешто на ехо да покаже. Но желбата за јаглехидрати, шеќери ме натера да се посомневам.

Како и да е, сакав да кажам дека и за тоа има решение, дисциплина и се средува. Јас секако си продолжувам со балансирана храна и почести мали оброци, заборавив на пецива и торти :D

На Karanfilce14 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  18. Karanfilce14

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    466
    Јас прв триместар ништо друго неможев да јадам освен бели пецива. Значи доручек ручек тоа ми беше. Од надвор миризба ке дојде од некое јадење мене ми се гадеше :D и се мислам од таму појде работата.. сеа се оправив колку толку ама додека да проверам ке гледам да внимавам 24 недела сум јас

19. Karanfilce14

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    466
    Ајде се надевам нема да има потреба да се повторува тестот.. самата помисла дека меѓу толку луѓе треба 3 саати да се седи ми ствара паника.. мене ке ми се фати 25 полна и неколку дена од 26та така ендокринологот му кажал на мм па дали е рано или не незнам секако до тогаш ми важи упатот па ке мора да одам

20. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    570
    Да, и јас бев нешто слично :D

За повторувањето на тестот, реално не е пракса да се повторува но гликемиите кај мене им беа чудни што се добри па затоа. А и рекоа 24 било рано….мада пишав и претходно, моето рано тестирање ми беше blessing in disguise, да продолжев со такво јадење нз каде ќе стигнев.

На Karanfilce14 му/ѝ се допаѓа ова.