Прашање до породени членки. Кажете ми вие кои имавте гестациски дијабет, дали знаете после колку време од породувањето треба да се врати во нормала? Се плашам да не ми остане, зошто поминаа 5 месеци, вчера мерев после јадење пак се качува над 9. Иако сега пазам на јадење, но не толку колку во бременост, зошто со доењево имам потреба повеќе да јадам и знам некад и бело тесто и малку благо од време на време.
Огтт: 4,8 прво мерење 8,1 второ мерење по 2 часа. Матичниот вика ендокринолог да види, докторот специјалист вика не е шеќер. Се уште не сум отишла на ендокринолог.
Бремена сум 11 недела и неќна во средатата испитував скриен шеќер. Со ќерка ми испитував некаде околу 22 недела и немав проблем, но сега бидејќи сум во Германија ми рекоа дека тие испитувале два пати. Сега ми се јави гинекологот и ми кажа да одам да земам упат за на дијабетолог бидејќи најверојатно шеќерот не бил како треба. Па ме интересира што и како може да влијае понатаму во бременоста? Читав дека почесто се јавува во трето тромесечје па ми е малку чудно бидејќи што се вели сеуште сум на почеток.
Zosto tolku rano ti ispituvaat seker i jas sum vo Germanija 25 nedela sum slednata nedela ke pravam. Obicno megu 23 i 27 nedela pravat mal seker test, ako ima zgolemeni vrednosti se pravi golem test.Prviot e platen od kasata, a golem ako se pravi se plaka okolu 25 evra.