Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

И мене ми рече докторкава после 27 ма таму, 28ма здравје. Ма да апетитот ми е на 200 качен. Во ремедика му викам на мм јас ќе си умрам од глад што е ова ми носи доручек во 9 го јадам за 10 мин... и седам после пола сат викам леле кој ќе чека до 2 ручек хаха психа. Дома си подкаснувам само. Сега расте најмногу и разбирам све ама ми е страв да не се поправам. Еве сабајле станав му викам гладна сум јадев две јајца кајгана со гарнир сирење, домат, краставички и маслинки и две кришки двопек... каснав едно кидер лентиче и сега сум гладна :/ а два три ми се гледа далеку ах...

xxx-ba and Baby warrior like this.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ама сега имам осет дека најмногу качуваат на тежина нели и затоа така. Инаку мислам нагонот за храна и диебет нема врска :D касни си не се стискај. Нека си расте бебка. Јас нормално си јадам обој месец ниедно кило плус не ставив а бебе си расте. Јас некако складно се осеќам мешето ми е само напред, имам и струк и убаво некако се обликува телото не се жалам за сега… ќе видиме 7ми/8ми и 9ти што ќе се здеси во однос на дебелеење :D:rofl:

3. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Девојки која недела правевте испитување за гестациски?
    Јас сум 25+ и закажав за утре ама се плашам да не е рано?
    Обично шеќерот ми се движи од 3.9-4.1

4. Iva.T

Iva.T Популарен член

Јас точно 25та недела. Не е рано, тестот се препорачува да се прави од 24-28 недела.

Baby Girl123 likes this.
  5. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Женски, со гестациски дијабет сум на ОГТТ се потврди. По препорака на ендокринолог од клининика се ставив на диета по лебни единици и исфрлив ј.х. Цел месец како терам со режимот, не качив ни грам, поубаво се чуствувам и со енергија сум. Јадам 3 главни оброци и 3 ужинки, иако во почетокот чуствував глад дур да се навикнам. И вода пијам по 3 литри. Значи ептен дисциплинирано се држам до препораките и шеќерот е добар.
    Е, сега сум исплашена. Проверив урина и имам кетони ++.
    Сте имале ли и вие? Како сте ги корегирале? Последици врз бебето?

6. Baby Girl123

Па и јас мислам така. За два -три дена сум 26 .

Iva.T likes this.
  7. Iva.T

Iva.T Популарен член

Таман е, не се грижи :hug:

Baby Girl123 likes this.
  8. arwen93

arwen93 Истакнат член

Девојки тие што имате скриен шеќер како се чувствувате кога ви е шеќерот низок? Кај мене тестот за глукоза беше во ред не ми открија скриен шеќер но јас се сомневам дека во меѓувреме сум добила гестациски дијабетес зошто не знам што може друго да е. Ако не јадам доволно благо во денот мене ми се врти, пребледувам, ме облева ладна пот, морам да седнам/легнам инаку ќе се онесвестам. Немам енегија спијам повеќе од 14 саати дневно… 32ра недела сум. Што може да се направи во оваа ситуација? Дали пак да испитам шеќер? Дали се тие симптомите или е нешто друго? И кажав на докторката на последен преглед вика низок притисок ама јас и кога пијам кафе вака се осеќам, како да ми треба шеќер…

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Za kolku vreme otprilika vi bea gotovi rezlutatite od golemata proverka na sekerot.

10. Baby Girl123

Кај мене за 3 -4 часа.
    Во 10 завршив со испитувањето околу 1.30-2ч ги имав на мое здравје апликацијата

SanelaS likes this.
  11. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Чисто да знаете во Биотек Ѓорче немаат кревет за лежење, имаат стол за боцкање. На телефон ги прашав имате кревет треба да лежам, да да имаме. |( мн се нервирам што се прават мутави. И сега плаќа мм и да идам кај треба за крв вика аа па на столот. :^) Мм вика кревет немате, па не столот е.

olly14 likes this.
  12. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Јас кај сите лаб се јавив сите ми рекоа дека немаат за лежење.Дури и дечкото што дојде од Авицена кај мене дома за крвна слика испадна да се знаеме рече имале како каучи во чекалната ако е слободно таму да прилегнеш..Ти сега што направи го правеше тестот.

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се нанервирав, ја подспушти некако столицата, ама незгодно за кичма.. еве еден сат помина... ама се јавивме два пати со мм, дека сум бед рест дали имате кревет за лежење додека се чека. Да господине му рекле.

14. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Ајде не се нервирај.Они за пари се ќе кажат така е во нашава држава.Само ти смирено не се нервирај.

Ladyme likes this.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Еве ми ги резултатите од денеска, само средниот ме буни, докторкава вика малку припази, не ми спомна друго ништо.

Attached Files:

16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

На горна граница ти е вредноста после прв час. Консултирај се со ендокринолог-мој совет.

17. Baby Girl123

А вториот покачен резултат може да е заради тоа што во моментот си се изнервирала. Се очекувала едно, испаднало друго. За после да ја прифатиш ситацијата и се подсмириш и шеќерот се стабилизира. Моментална нервоза знае да го покачи шеќерот на кратко.

18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Она мислам дека пишуваше за плодова вода на горна граница и затоа ја праќаат за скриен шеќер (извини @Ladyme ако сум грешка).
    Со оглед на ситуацијата, најубаво да се консултира со специјалист.

Baby Girl123 likes this.
  19. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Искрено само едниот на горна граница и да е така… вероватно нема да препишуваат лекарства за ваква вредност туку со храна … така да нема стресови тука … јас би послушала специјалист со храна да си припазуваш али не да не јадеш секако… ако нешто има драстично и плодовата вода ќе беше во поголема количина и бебе потешко од регуларна гестациска недела

Ladyme likes this.
  20. Baby Girl123

Да ако има плус таква индикација тогаш има нешто. Мислев дека само рутински проверува. Дека сега веќе докторите инсистираат сите трудници да проверат.