Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7

Еве вака изгледаат има и за глукоза и за кетони не знам дали ги има во Македонија мене секој преглед ми го кажуваат дека не требало да имам никако дури одвратно се однесуваат па што сум јадела не ми се ни оди веќе таму

Прикачени фајлови:

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    941
    јас имав кетони и во двете бремености во првата беа +++ и докторката што ме видеше рече дека сум гладувала и не сум внесувала јаглехидрати,па и така беше неможев во првата бременост ништо да јадам од се ми се гадеше до крајот.подле порагај ги снема.
    во втората мислам дека надокнадив и за првата бременост :D. подобро го регулирав шеќерот и се ми се јадеше

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    После колку време од раѓањето испитувавте повторно шеќер и како поминавте некоја да сподели искуство

4. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    1.071
    Здраво, дали се страшни резултативе, чекам докторката да ми врати. Диета или посериозно е? Се напнав ... Screenshot_2025-05-30-12-15-26-880_com.openai.chatgpt-edit.jpg

5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    4.484
    Не се воопшто страшни. Мислам дека ова не е гестациски, но ако сепак сметаат дека е, ќе внимаваш на храна, без благо и тестенини.

На jagoda777 и fragaria им се допаѓа ова.
  6. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    566
    На границата ти се, освен првиот.

Мене ми беше 9.1 последниот па само со внимавање на храната треба.

@ShtruMfeticka мислам дека имаше исто покачен шеќер прв
    Ако може нека сподели :)

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NikoNiko

NikoNiko Нов член

Се зачлени на:
    14 март 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    7
    И јас сум ист случај ко тебе, исто ми е толку покачен последниот, другите се во граница. Ти кажаа да го проверуваш шеќерот? Мене исто само ми кажаа да пазам што јадам и одговорите тука ме замислија, гледам на повеќето со дури помалку покачени вредности им препорачуваат мерење секој ден плус исхрана.

Едит: А зошто уствари само на втората вредност пишува предијабет, а на другите не? Таа е најбитната или? Ако знае некој

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    7.494
    Скриен? Не испитав, не ми требаше тој стрес после све. На обична крвна слика секогаш ми е во граници.

На Beksss12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    99
    Може ли мислење за резултативе? Несвесно пред спиење изедов пола лажиче мед (малку ме гребеше грлото) се изнервирав ама бидна веќе. На сите крвни слики до сега на гладно ми бил помеѓу 4.2 до 4.6 (пред две недели 4.3)
    IMG_20250605_133030.jpg

На jagoda777 и Beksss12 им се допаѓа ова.
  10. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    До кога одевте на преглед кај ендокринологот јас денес 37+3 последна контрола незнам колку е во ред тоа

11. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    1.071
    И мене ми беше така, и немав никакви индикации ама као ај провери си да си раат и испадна да имам скриен шеќер... Не знам дали е подобро да не знаев или полошо сега вака кога знам... Само ми се јадеее како за инаат и тоа благооо, тесто се што не треба :lol:

На fragaria и Cherry333 им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    7.494
    Ај додека си трудна ќе припазиш за бебето ете. После пораѓај додека се стабилизирам со хормони и доење не знам што бутав прво, тогаш единствено во животот ме фаќале кризи за јадење, уште да откријам скриен шеќер пак. Ноу тенкс :whew:

На fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    7.494
    Јас пак во темава, 9.2 после 2 часа. Минатиот пат мислев од палачинката вечерта пред боцкање ми е и како наближуваше времето за тестов припазував, ама очигледно си имам предиспозиции и тоа е тоа. Ќе пазам на храна, не планирам да се опседнам како со син ми, ќе видиме како ќе ми оди.

14. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    1.071
    Правеше тест или дома проверуваше после 2 часа?

15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    7.494
    Тест, дома мерев минатата бременост, не ми скокаше толку после јадење и не сакам да мерам овој пат..

16. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    1.071
    Јас не мерев матичната ми рече немаш потреба само припазувај, ама толку се опседнав што прегладнував и ми се слошуваше од сабајле кога ќе станам ...па почнав да си јадам и да мерам. Гледам не скока многу од некои јадења, од ориз само ми беше малце повисок ама пак во граница беше така да ако имаш апаратче колку толку да си во тек да знаеш барем да се раздвижуваш после оброк ако се качи...не мораш секој ден да мериш
    Ужас е ова, јас како чекав да се стопли за овошје зеленчук сладолед и кога ми кажаа мора да пазиш... Се не смееме ...лубеница ич ...а едвај ја дочекав:(па ни банани мн не смеело пола на ден ...

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    7.494
    Лубеница ќе каснам едно парче па не знам што да е :wasntme:. Знам дека има рестикции за овошје и јаглехидрати ама на бебето му требаат јаглехидрати, така да само баланс. Ќе избегнувам бели теста, сок не пијам секако, благо исто не јадев нешто посебно. Процесирана храна да се намали и тоа е. Сега и чет џпт ми помага, ќе се издржи :D

На fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.
  18. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    1.071
    Мислам дека стресот е поголем виновник од храната. Се што ми кажаа да пазам да не јадам јас и пред тоа не јадев ни пиев ама ете ...и сега забранава дополнително ме нервира...ама ќе издржиме. Ме плаши само кога ќе се породам да не удрам на јадење и да се напраам топка :D

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    7.494
    Зависи каков ти е организмот. Јас удрив на јадење после пораѓај, особено додека воспоставам лактација, а се сушев, ослабев за 2 недели 5 кила помалку него што имав кога забременив. Ама кога воспоставив лактација, добив за 3 месеци, се стабилизирав со јадењето. Килажата вратив 2 3 кила, и останав послаба него пред првата бременост. Скриен шеќер и апаратчиња за мерење не ми дојдоа на ум. До денес :D

20. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    566
    Исто се осеќам од збор до збор :sweat:
    А едвај чекав лето за праски кајсии лубеница и сега тоа е;(
    Може по малку и после движење
    Само така е спасот :D

На jagoda777 и Cherry333 им се допаѓа ова.