Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Еве вака изгледаат има и за глукоза и за кетони не знам дали ги има во Македонија мене секој преглед ми го кажуваат дека не требало да имам никако дури одвратно се однесуваат па што сум јадела не ми се ни оди веќе таму

Attached Files:

Mimmi39 likes this.
  2. Bebence29

Bebence29 Популарен член

јас имав кетони и во двете бремености во првата беа +++ и докторката што ме видеше рече дека сум гладувала и не сум внесувала јаглехидрати,па и така беше неможев во првата бременост ништо да јадам од се ми се гадеше до крајот.подле порагај ги снема.
    во втората мислам дека надокнадив и за првата бременост :D. подобро го регулирав шеќерот и се ми се јадеше

Puffy2019 likes this.
  3. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

После колку време од раѓањето испитувавте повторно шеќер и како поминавте некоја да сподели искуство

4. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Здраво, дали се страшни резултативе, чекам докторката да ми врати. Диета или посериозно е? Се напнав ... Screenshot_2025-05-30-12-15-26-880_com.openai.chatgpt-edit.jpg

5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не се воопшто страшни. Мислам дека ова не е гестациски, но ако сепак сметаат дека е, ќе внимаваш на храна, без благо и тестенини.

jagoda777 and fragaria like this.
  6. fragaria

fragaria Истакнат член

На границата ти се, освен првиот.

Мене ми беше 9.1 последниот па само со внимавање на храната треба.

@ShtruMfeticka мислам дека имаше исто покачен шеќер прв
    Ако може нека сподели :)

jagoda777 likes this.
  7. NikoNiko

NikoNiko Нов член

И јас сум ист случај ко тебе, исто ми е толку покачен последниот, другите се во граница. Ти кажаа да го проверуваш шеќерот? Мене исто само ми кажаа да пазам што јадам и одговорите тука ме замислија, гледам на повеќето со дури помалку покачени вредности им препорачуваат мерење секој ден плус исхрана.

Едит: А зошто уствари само на втората вредност пишува предијабет, а на другите не? Таа е најбитната или? Ако знае некој

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Скриен? Не испитав, не ми требаше тој стрес после све. На обична крвна слика секогаш ми е во граници.

Beksss12 likes this.
  9. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Може ли мислење за резултативе? Несвесно пред спиење изедов пола лажиче мед (малку ме гребеше грлото) се изнервирав ама бидна веќе. На сите крвни слики до сега на гладно ми бил помеѓу 4.2 до 4.6 (пред две недели 4.3)
    IMG_20250605_133030.jpg

jagoda777 and Beksss12 like this.
  10. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

До кога одевте на преглед кај ендокринологот јас денес 37+3 последна контрола незнам колку е во ред тоа

11. jagoda777

jagoda777 Популарен член

И мене ми беше така, и немав никакви индикации ама као ај провери си да си раат и испадна да имам скриен шеќер... Не знам дали е подобро да не знаев или полошо сега вака кога знам... Само ми се јадеее како за инаат и тоа благооо, тесто се што не треба :lol:

fragaria and Cherry333 like this.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Ај додека си трудна ќе припазиш за бебето ете. После пораѓај додека се стабилизирам со хормони и доење не знам што бутав прво, тогаш единствено во животот ме фаќале кризи за јадење, уште да откријам скриен шеќер пак. Ноу тенкс :whew:

fragaria and jagoda777 like this.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас пак во темава, 9.2 после 2 часа. Минатиот пат мислев од палачинката вечерта пред боцкање ми е и како наближуваше времето за тестов припазував, ама очигледно си имам предиспозиции и тоа е тоа. Ќе пазам на храна, не планирам да се опседнам како со син ми, ќе видиме како ќе ми оди.

jagoda777 likes this.
  14. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Правеше тест или дома проверуваше после 2 часа?

15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Тест, дома мерев минатата бременост, не ми скокаше толку после јадење и не сакам да мерам овој пат..

16. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Јас не мерев матичната ми рече немаш потреба само припазувај, ама толку се опседнав што прегладнував и ми се слошуваше од сабајле кога ќе станам ...па почнав да си јадам и да мерам. Гледам не скока многу од некои јадења, од ориз само ми беше малце повисок ама пак во граница беше така да ако имаш апаратче колку толку да си во тек да знаеш барем да се раздвижуваш после оброк ако се качи...не мораш секој ден да мериш
    Ужас е ова, јас како чекав да се стопли за овошје зеленчук сладолед и кога ми кажаа мора да пазиш... Се не смееме ...лубеница ич ...а едвај ја дочекав:(па ни банани мн не смеело пола на ден ...

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Лубеница ќе каснам едно парче па не знам што да е :wasntme:. Знам дека има рестикции за овошје и јаглехидрати ама на бебето му требаат јаглехидрати, така да само баланс. Ќе избегнувам бели теста, сок не пијам секако, благо исто не јадев нешто посебно. Процесирана храна да се намали и тоа е. Сега и чет џпт ми помага, ќе се издржи :D

fragaria and jagoda777 like this.
  18. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Мислам дека стресот е поголем виновник од храната. Се што ми кажаа да пазам да не јадам јас и пред тоа не јадев ни пиев ама ете ...и сега забранава дополнително ме нервира...ама ќе издржиме. Ме плаши само кога ќе се породам да не удрам на јадење и да се напраам топка :D

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Зависи каков ти е организмот. Јас удрив на јадење после пораѓај, особено додека воспоставам лактација, а се сушев, ослабев за 2 недели 5 кила помалку него што имав кога забременив. Ама кога воспоставив лактација, добив за 3 месеци, се стабилизирав со јадењето. Килажата вратив 2 3 кила, и останав послаба него пред првата бременост. Скриен шеќер и апаратчиња за мерење не ми дојдоа на ум. До денес :D

jagoda777 likes this.
  20. fragaria

fragaria Истакнат член

Исто се осеќам од збор до збор :sweat:
    А едвај чекав лето за праски кајсии лубеница и сега тоа е;(
    Може по малку и после движење
    Само така е спасот :D

jagoda777 and Cherry333 like this.