Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.037
    Допаѓања:
    13.270
    Го наоѓав само на Макпетрол, си пишува на него 0% шеќер.

На Mimmi39 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  2. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    45
    Pileska supa, potaz od tikvicka, omlet so belka i pecurki, grcki jogurt so pecena tikvicka i tarator zacin, shopska salata so vareno jajce vo

На specificone и fragaria им се допаѓа ова.
  3. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.434
    Без шеќер е, ама има аспартам. Што не се препорачува во бременост, знам да си купам некогаш, мислам дека е лошо ако се претерува. Има и голема кутија на кри кри исто, и тој е убав. Поевтино е така, ама и на стапче е супер:inlove: малце поскап:)

На fragaria и Skyler им се допаѓа ова.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.037
    Допаѓања:
    13.270
    Искрено не обрнувам толку внимание на составот кога е за мене, мислам сите знаеме што е штетно ама некогаш душата си бара :D

На Cherry333 и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  5. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.434
    Поради тие скриени и непознати состојки посигурно ми е да изедам обичен крем Лино или обичен сладолед со шеќер, кој ако е во нормална количина не е штетен. Јас торти правам, му нема замена ни еритридол ни стевиа... или малтитол, што е тоа? Шеќер си е шеќер во рецепт, исто како белото брашно.:)
    Сега е друга ситуација. Мора да пазам ради бебето, иначе не се откажувам јас од бело:rofl:
    Бел леб, крцкав, тазе од Вршник со сусам да си мцнеш у шопска у тоа сосот :wasntme:врска немаат овие црниве... Ама ајде уште малку ќе се издржи :muscle::wasntme::$

На Sparkle1985, Cherry333, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    734
    Женски дали знаете што значи на второто боцкање (после пиењето на шеќерниот сируп) шеќерот да се намали наместо да се зголеми?

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    7.697
    Ај на здравје кетони во урина (++). Значи стварно е фрустрирачко ова, се трудиш за бебето да јадеш балансирана исхрана соодветна за состојбата и добиваш кетони и мислиш дека бебето ти е прегладнето. А крвната слика ми е стакло, како за влез во 9 месец железо пука од месо, јатки итн. Нели може да има оптимална состојба кај што е све таман :sweat:

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    867
    И мене железото за чудо на последниот резултат ми е супер 23 никогаш не ми било
    Сеуште не се појавиле кетони
    Можеби треба сепак по малку јаглехидрати да каснуваш на пример јас на сабајле јадам парче тонус леб
    Еден ден малку диња некој ден една праска... Друго сѐ ми е салати јајце по малку тел месо кис козјо млеко и грашок леќа... Ептен лимитирана исхрана |(

На Cherry333 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  9. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.434
    И кај мене на последната кс се појавија исто кетони ++ ама не обрнав внимание дека предолго бев гладна ради боцкањето... Јадев негде околу 17 и 45 ...До следен ден до 8 само вода и сиг заради тоа, иначе др се беше ок

Ете @fragaria јас јадам интегрален леб, грахам на жито лукс по кришка до две на јадење. А тонусот откако го пробав ,,Лебот на мама,,веќе не купив тонус, штета потврд ми е па не можам со забиве да го јадам иначе редовна муштерика им бев :)И тоа хумусите какви се :inlove:
    А си јадам се и ориз и компири и диња и лубеница... Од забранетиве:tmi:
    Па и сладолед знам да си каснам ама две лажички три макс....:wasntme:
    Ми се јаде палачинка со нутела и еклерите ги мислам со нутела одозгора :l::rofl:(facepalm)

На Mimmi39 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    7.697
    А јас јадам јаглехидрати секој оброк, леб интегрален кришка-две, или друго нешто по малце, компир, ориз, булгур на крај од оброкот. Ужинка овошје или крекер ќе земам, ама стварно мислев дека подобро балансирам овој пат и нема да искочат кетони. А јас бев едно 12-13 саати гладна ама и претходно сум била па немало кетони.. И шеќер на гладно 4.2 паднал, прв пат волку низок.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    Zdravo na site, i kaj mene se pokaza skrien seker na 120 minuti, pa sega ve citam site i se educiram sto smeam a sto ne da konzumiram.
    Dr rece dieta bez jglehidrati, blago i bez leb.
    Sakav da ve prasam za uzina sto jadete? doruckuvav jajca, jogurt i edno parce tonus. Sega ne znam sto da jadam izmegju rucekot.
    Dali se dozvoleni pukanki?

Прикачени фајлови:

• IMG_5119.jpeg
      IMG_5119.jpeg
      Големина на фајлот:
      80,2 KB
      Прегледи:
      28
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    7.697
    Гледај да јадеш помали оброци, со ужинка меѓу обавезно. И не се оставај без ич јаглехидрати, мораш да внесуваш за бебето да расте, само начинот на комбинирање на намирниците е битен. Гледај само 1 извор на јаглехидрати да имаш во оброк, макс 2 парчиња интегрален леб пример, комбинирано со протеини, масти и зеленчук бидејќи тие го успоруваат скокот на шеќер, почнувајќи да јадеш од зеленчукот, па месото, ако можеш лебот на крај. И бел леб, процесирана храна избегнувај. Сокови никако. Гледај здрави ужинки да имаш, можеш грчки јогурт, малку овошје со јатки. Пуканки не знам, пченка малце ми е дискутабилна, башка пржено... чет џпт дава добри идеи, можеш да добиеш генерална идеја за комбинација на намирници. Зошто сега може ти е рано, ама понатака и апетитот ќе ти расте, не е поентата да се изгладнеш и останеш без енергија, туку паметно да комбинираш без нагли скокови. Прочепкај низ темава, може има идеи за оброци, ама оваа бременост (втора веќе со гестациски) со чет џпт имам повеќе идеи за оброци.

На Will Be и fragaria им се допаѓа ова.
  13. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    Ti blagodaram mnogu, prva bremenost mi e, bliznaci nosam. 27 ma nedela sum. Apetit imam veke mnogu, ama mora da se prilagodam na novata ishrana. Vo vrska so ovoshjeto dali smeat slivi i praski? Za banani i lubenica znam deka ne se okay.

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    7.697
    Банана пола, јас јадам по 1 праска, 2 сливи, 1 парче лубеница, ама со бадеми или ореви пример можеш заедно или путер од кикирики. Во теорија може не е ок, ама 1 овошка на ден сега ако не внесеш, што би. На крај стварно останува дека ништо не смееш да јадеш. Или посети ендокринолог не знам, може даваат совети и за исхрана. Јас не сум била, нека каже некој друг. Вака не јади јаглехидрати ќе ти кажат и што очекуваат? Трудница како може без ич јаглехидрати. Треба само да се ограничи внес и да се внесуваат сложени јаглехидрати, секој од нив има различно влијание на шеќерот, ама да се исклучат не. Бел леб, ориз и компир го скокаат шеќерот, затоа имаш интегрални опции, јас тестенини јадам од леќа и леблебија по малце за да сменам, интегрални од спелта исто..

На fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.
  15. Маша2024

Маша2024 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    76
    Uzina: grcki jogurt so nekoe shumsko ovoshje, jabolko so 5-6 bademi, pola puding od ,,Ehrmann,, , lubenica nekolku parcinja so 5-6 bademi, ili dinja isto so nekoj badem, nekogash jadam i sladoled ali toa gledam da e pred rucekot ( za da ima vreme teloto da go obraboti, i mene povekje jaglenite hidrati mi smetaat) casha mleko.

16. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.434
    Смееш, ама ограничи количина ако нормално би изела 5 сливи сега изеди една две ...јас се си каснувам и диња и лубеница ама со количината не се опуштам. Малку за мерак да не ги мислам...
    Макс една до две кришки интегрален леб јадам жито лукс, грахам...не ми качува шеќер.
    Си јадам и компир и ориз ама да има обавезно салата и протеин со нив ...Без протеин плафон шеќер.
    Од Зегин апаратче си купив, па знам која храна ми крева која не, со која да намалам која ич да не ја јадам ...
    Знам и сладолед да каснам и тоа регулар со шеќер, ама зборам топче мало...
    Пуканки имам јадено една рака макс, откако палента ми качи многу шеќер веќе пченкарно се избегнувам.
    Мајка ми ми прави проја со спанак сирење кашкавал ама со интегрално брашно шеќерот супер после јадење.Ама обавезно јадам грчки јогурт со неа.
    Путер, на тост лепче, јајца, салата, тост со кашкавал...
    И аргета знам да си каснам не често ама си јадам со салата сирење и грчки
    Грчки колку имам изедено :rofl: со се јадам, и со чиа, со замрзнато овошје како ужина и печев со него колач...:rofl::$

Си правам вафли со банана, палачинки со интегрално брашно...
    А да купив еритридол од ДМ тегла и со него заблажувам не често ама ете го користам :)
    Како што кажа @Cherry333 со четџпт е мн полесно, него го користам, овде читам доста на форум...
    Кризирам некогаш да не се лажеме, пукнав за еклери :rofl::rofl::rofl: за палачинка вистинскс со крем :$
    Амааа се се издржува кога знаеш дека тие во мешето се на безбедно со твоите одлуки да не јадеш тоа што не треба :inlove:а
    и ќе бидеш мама со убава линија :D
    П.С не гладувај само, и пола кришка пола намачкај нешто касни никако гладна ...ни па гладна не легнувај... Си изнапишав :rofl:

На fragaria и Cherry333 им се допаѓа ова.
  17. ani23

ani23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    1.081
    Слушај го докторот ендокринолог што ти дал диета и мери после секој оброк со апаратче после саат и пол или 2 после јадење.Глобала протеини се јадат,салати и зеленчук.Како идеш нагоре со неделите и шеќерот се зголемува и треба пазење.

18. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    Fala mnogu na odgovorot, ke se uklopam, se za bebinjata.

19. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    I jas ne mozam bez ovoshje, taka da planiram da si konzumiram ednas dnevno. Fala ti mnogu

20. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    L
    Ni eden dr ne mi preporaca da go meram doma shekerot. Mislam deka toa pogolem stres ke mi prave. Eve za pocetok ke pocnam so vasite soveti, pa ponatamu mozebi ke se konsultiram so endokrinolog.
    Falaaa