Не, ок се и со интегрално пченично, мене само дека цело време го конзумирав почна да ми смета мирисот на него (претежно во леб), па ти кажувам и други опции. Иначе се си е јаглехидрат тоа, само белото брашно највеќе прави скок во шеќерот, па се е подобро од него чисто. Само пази на количините, не сум истражувала толку за да ти кажам што е најдобро.
здраво, искуство со гестациски дијабет со покачена гликемија по 1 час а нормална по 2 часа? дали се следи кај матичен доктор или треба кај ендокринолог? дали треба дома боцкања и почести проверки? ако може некој да сподели искуство
Мене од грав многу ми се качува шеќерот, после еден саат од јадење 8.1 мислам дека нервен слом добив. Веќе не се допазува ова со јадењево како што гледам до крај ќе терам со месо и салата за ручек тоа најмногу ми одговара и не ми го крева шеќерот.
Само грав или го комбинираш со протеини и салата? Гравче мене не ми зголемуваше шеќер, до околу 7 најмногу. Го јадев со риба и салата. И секако, не многу.
Еден тањир грав со салата, без месо. Можда тука е грешката можеби со плус месо или риба постабилен ќе е шеќерот. Искрено не ни планирав да мерам, мислев нема шанса да го крева шеќерот гравот ама ете кај секој е различно.
Шеќерот на гладно е покачен 5.6, реф.вредност за трудници <5.1. По оптоварување со глукоза е баш добар и после 1 и после 2h. 11h бев сосема гладна пред тестот а и последниот оброк ми беше зелка салата, пченкарни галети и незасладен чај, така што сметам нема утка во спремањето пред тестот. И кога не сум бремена, обично шеќерот на гладно ми е секогаш над 5. Не внимавам многу на исхраната но ќе почнам. Дали тоа е доволно или сепак сте се консултирале со ендокринолози?
Најдобро и со ендокринолог да се консултираш, верувам ќе ти рече да внимаваш на исхраната и да мериш секое утро со апаратче и да запишуваш вредности. Јас пример забележав дека јогуртот ми го качува шеќерот. Истата вечера доколку се напијам една чаша јогурт утринскиот ми беше 5.1 доколку вечерам со грчки јогурт 4.6.
Консултирај ендокринолог, ова е хипогликемија. Можеби ќе треба и инсулин да испиташ. Како се чувствуваше кога ти земаа крв вториот час?
Јадев за ручек селско и салата (свинско со кромид и печурки), после 40 минути мерење шеќерот 10.4, уште не можам да поверувам на бројката.Ете и да мерев за 1 саат испод 10 немаше да е.Дали пржениот кромид енормно многу ми го крена шеќерот не знам. А кога јадам свинско месо со малку компир и морков и салата 5.9.
Треба да се закаже, ќе те прашаат дали сакаш во термин од 7 и 30 или 10 од пон-петок. Ако појдеш само така мислам ќе зависи од тоа дали има гужва, ама закажи си за сигурно.
Фала, а дури се чекаат тие 2 часа, дали смее нешто да се напиеш, на пр, кафе/вода/чај, или ништо не смееш?
Јас зо првото го праев и толку ми се слоши што со второво одлучив да не правам ноќна мора ми беше тој период кога треба да се прави дали да правам дали да не правам Среќа дома имам апаратче за шеќер и така си проверувам после оптеретување со благо, после доручек и така натаму па се беше во ред и ми дозволија
Сакам да ви дадам рецепт за протеински леб, кој може да го користите ако пазите на шеќерот, баш е вкусен. Пола кило младо несолено сирење, 250гр овесни снегулки, 3 јајца, пециво, солца, се меша (може и да се изблендира) и се пече. Тоа е основен рецепт, солена варијанта е ако додадете мелени семиња, лен, сончоглед итн, "блага" варијанта е ако додадете оревчиња, брусница итн. Баш е како лепче, се сечат кришки, се јаде и со ручек, со салата, со месо, се мачка на нив итн.