Не, ок се и со интегрално пченично, мене само дека цело време го конзумирав почна да ми смета мирисот на него (претежно во леб), па ти кажувам и други опции. Иначе се си е јаглехидрат тоа, само белото брашно највеќе прави скок во шеќерот, па се е подобро од него чисто. Само пази на количините, не сум истражувала толку за да ти кажам што е најдобро.
здраво, искуство со гестациски дијабет со покачена гликемија по 1 час а нормална по 2 часа? дали се следи кај матичен доктор или треба кај ендокринолог? дали треба дома боцкања и почести проверки? ако може некој да сподели искуство
Мене од грав многу ми се качува шеќерот, после еден саат од јадење 8.1 мислам дека нервен слом добив. Веќе не се допазува ова со јадењево како што гледам до крај ќе терам со месо и салата за ручек тоа најмногу ми одговара и не ми го крева шеќерот.
Само грав или го комбинираш со протеини и салата? Гравче мене не ми зголемуваше шеќер, до околу 7 најмногу. Го јадев со риба и салата. И секако, не многу.
Еден тањир грав со салата, без месо. Можда тука е грешката можеби со плус месо или риба постабилен ќе е шеќерот. Искрено не ни планирав да мерам, мислев нема шанса да го крева шеќерот гравот ама ете кај секој е различно.
Шеќерот на гладно е покачен 5.6, реф.вредност за трудници <5.1. По оптоварување со глукоза е баш добар и после 1 и после 2h. 11h бев сосема гладна пред тестот а и последниот оброк ми беше зелка салата, пченкарни галети и незасладен чај, така што сметам нема утка во спремањето пред тестот. И кога не сум бремена, обично шеќерот на гладно ми е секогаш над 5. Не внимавам многу на исхраната но ќе почнам. Дали тоа е доволно или сепак сте се консултирале со ендокринолози?
Најдобро и со ендокринолог да се консултираш, верувам ќе ти рече да внимаваш на исхраната и да мериш секое утро со апаратче и да запишуваш вредности. Јас пример забележав дека јогуртот ми го качува шеќерот. Истата вечера доколку се напијам една чаша јогурт утринскиот ми беше 5.1 доколку вечерам со грчки јогурт 4.6.