Исто и јас многу вода пиев, кај мене посебно навечер после вечера со парче бел леб, нешто благо, не можев да се изнапијам вода. Бев околу 16та недела и докторот ми вика нормално е да чувствуваш повеќе жед, рано е за скриен шеќер не е тоа. Јас си купив сама апаратче за мерење шеќер од прст и прв пат измерив шеќер 1 час после појадок бел леб со ајвар и цеден сок од портокал и резултатот беше 10, а препорачливо е 7.4 по 1 час. Првите неколку дена правев комбинации на јадење со и без бел леб и благо и кога бев на режим на исхрана без бел леб и благо шеќерот ми беше во границата, ако вметнам малку бел леб или тестенини одма над границата, така да сама си се дијагностицирав и не чекав да го правам тестот за скриен шеќер. Мој совет ако имаш можност купи си апаратче за проверка на шеќер дома и види како ќе ти бидат бројките на гладно ( треба под 5-5.2) 1 час по оброк ( под 7.4) и 2 часа после оброк (под 6.4) и види комбинации на јадење како влијае на резултатот ( еден ден вклучи леб, друг ден истото јадење без леб и спореди резултат). Јас го контролирам шеќерот со исхрана, не јадам воопшто бел леб , јаглехидрати и благо. Проверувам секој ден од прст на гладно и понекогаш после ручек ако вметнам малку компир или некој јаглехидрат да видам како влијае. Мене исто ми се качува шеќерот ако јадам и компир, пире, шпагети, па се од ова го јадам во екстрмно мали количини обавезно со протеин. За појадок секој ден две јајца варени со павлака и малку ајвар на страна или авокадо. Ручек месо со салата, вечера некоја комбинација од салата или домат, сирење, маслинки, авокадо, бадеми... Од сок пијам само цеден лимон, внимавам и на овошје кога јадам да комбинирам со јаткасти плодови.
Да, беше поголем но бидејќи се ставив на режим на исхрана без јаглехидрати и шеќери почна да се намалува големината во нормалните вредности. Главно зошто се посомневав за скриен шеќер е бидејќи бев многу жедна и плодот беше поголем.