Форумџика на годината

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Nita

Nita Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2009
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    40
    И јас вчерс бев на ендокринолог и ми рече подобро инсулин отколку апчиња некоја терапија а ајас пред да забременам пиев метформин 850 ,да одам по друго мислење или да почнам со инсулин.

2. livethelife

livethelife Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    201
    Kolku plati

3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.586
    Допаѓања:
    19.522
    34 денари

4. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    2.605
    Истиот случај и јас го имав како тебе, некаде 8ми месец во бременост ми се појави само наутро на гладно да ми е покачен, а претходниот ден гледав последен оброк да ми е накај 17 часот. Пазев и на исхрана, мерев после секој оброк гледав што ми качува, што не. Инаку се боцкав со инсулин скоро еден месец само навечер најпрвин со две единици па пак ми беше висок, па после неколку дена зголемив на три единици и тогаш ми се стабилизираше. Прекинав со инсулин откако се породив, така ми беше кажано од ендокринолог. Мерев шеќер на гладно следниот ден откако се породив, без да се боцнам со инсулин, и истиот ми беше 3.6. Сега ми е супер, не примам апчиња ништо, не ни пазам на исхрана. Се породив царски.

5. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    371
    Devojki vo koja nedela ispitavte skrien seker

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.586
    Допаѓања:
    19.522
    28

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.
  7. livethelife

livethelife Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    201
    Дечки нркој да препорача добар ендокринолог

8. Сончоглед

Сончоглед Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    11
    Да се пријават и јас овде, како тазе дијагностицирана.

Резултатите, со чат гпт комвертирани затоа што овде имаат друга референтна табела:
    Утринска гликемија (на гладно): 86 mg/dL — нормално (испод критериум од 92 mg/dL)

1 час по оGTT: 196 mg/dL — над критериум (≥180) → патолошки

2 часа по oGTT: 166 mg/dL — над критериум (≥153) → патолошки

Моментално сум 27+3 недела, а претходната недела (негде при крај на 26та) бев на гинеколог, ми рече дека се е ок. Јас не сум многу здебелена, околу 5кг, бебе беше 30цм и 1кг100гр.
    Ве молам за совети затоа што навистина трауматично си ја сфатив дијагнозата. Има ли некоја со слично искуство во Германија, затоа што сум комплетно overwhelmed

9. mum1234

mum1234 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Здраво, некоја трудница што се боцкала со инсулин ако може помош.. Имам гестациски дијабет, бев кај приватен ендокринолог ми препиша глукофаж и инсулин, но не ја знаеше постапката од каде да се набави инсулинот, а во моментов тие не располагале со инсулин во болницата.. Дали може некој да ми објасни од каде да го набавам имам само извештај од приватниот ендокринолог, во друга аптека прашав рекоа не може.. ако сте имале искуство.. благодарам

10. mum1234

mum1234 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4

И дали на некоја трудница и препишале и глукофаж апчина 2×1 и инсулин пред спиење?

11. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    2.605
    Јас се боцкав некаде при крај на бременоста, со извештајот подигнав инсулин во поликлиникава во мојава општина има инсулинска аптека. Ако си од Скопје види во поликлиника Букурешт таму имам порано земано, или по другиве клиники зависи од каде си. Глукофаж мене ми дозволи ендокринилогот да пијам од 35-та недела, претходно не, а пиев пред да останам бремена па ми го прекинаа на почетокот.