Присуството на кетони е резултат на исхраната што се практикува при гестациски, кето, со помалку јаглехидрати. Или ако не пазиш на исхрана може да значи дехидрираност.
Имам присуство на кетони, сеуште немам направено тест за гестациски, а воедно не пазам на храна, а во делот со вода се трудам да пијам барем 2л дневно што мислам дека е добро.
Прашај го докторот тогаш, јас имам искуство со кетони по некој месец пазење на исхрана, инаку пред тестот не сум имала..
Правев испитување, повисоки се резултатите. Дали некој имал слични? На гладно 5.6, прво боцкање 9.7, па 7.9. Дали ова се регулира со исхрана или мора терапија?
Не се толку страшни, до 10 беше мислам за прво боцкање, а за второ до 8.5. Јас бев 11 со 9.3 па не ми дадоа терапија, така да ти не си ни над граници, припази само малку на храна.
Испаѓа дека само на гладно ми е повисок, штом ова се референтните за трудници. 5.59 на гладно....Не знам што да мислам, дали е гестациски или не, ќе ми каже докторот после Плус воопшто не сум поправена, 29та недела со плус некои 4кг. Стомакот според мене ми е помал за 7ми месец, така бев и со првото.
Можно е, не се стресирај дополнително за ова, припазувај на храната, не пиј сокови, намали леб, благо, тестенинј, овошје не претерувај. Две деца родив со гестациски, никаков проблем немаше.
Мислење ваше за резултатов, огтт правен во 27+5? Прво боцкање 3.3, второ 4.5, трето 3.7 На други крвни анализи, во друга лабораторија каде што редовно следам, глукоза на гладно се движи од 4.3 до 5.
zdravo imam gestaciski dijabet otkrien vo 24 ta nedela mi dadoa dieta i glukofaz navecer sega mi pokacija i sabajle da pijam ama na gladno uste si stoi ne se siminja od 5,9 do 6,5 i ne se mrda se probav i so porano i so pokasno jadenje i so menuvanje obroci ne znam so da pravam imal li nekoj so vakov problem ? pa da nashol nacin kako da se reshi ?
Clenki, skrien sekjer ispitav vo 25 nedela Na gladno bese dobar A posle 10,3 I 10,6 Dali nekoja prosla samo so dieta . Bidejki mene mi rekoja samo stroga dieta. Bez merenje
Треба да правам контрола на ендокринологија и последната реченица од извештајот не ми е јасна. Вели: контрола за 4 недели со гликемиски профили во 7 точки. Дали ова 7 точки значи да мерам 7 дена по ред, на гладно, пред оброк и по оброк или да мерам 7 пати на ден? И дали мерење од 2-3 дена ќе биде доволно оти скроз изумив дека треба да правам контрола, а претходно да запишувам и да им носам лист со вредности...
Профил значи мерки од еден ден, а во 7 точки претпоставувам се мисли на кога во текот на денот да ги мериш. Кога мерев со апаратче докторката ми бараше три профили неделно, со мерки од 1ч после јадење. Моментално сум со сензор и многу е полесбо, но јас сум со дијабет 1, не знам дали има смисла за гестациски да се земе зошто сепак не се евтини воопшто.
Па, да. Ако веќе бараат 7 мерења на ден, подобро човек сензорче да носи. Јас не сум со гестациски, кај мене друго е проблем, низок е, 3.3, 4.5 после оптоварување, 3.7 после 2ч. Барем лабораториските испитувања покажуваат низок, докторката се сомнева на хиперинсулинемија. Дома кога мерам ок е, дури на гладно над горна граница е. Плусмед користам. На ендокронологија ми кажаа пред контролава да следам неколку дена, ама не знам колку пати на ден и колку дена би им вршеле работа. Јас иако трудна во моментов, ќе морам ова си нискиов да го испитам малку повеќе. Значи тебе доктората ти барала само три пати во неделата да проверуваш, на гладно и пред секој оброк, и 1 час по секој оброк?
Да, на гладно и 1ч после јадење. Кој ендокринолог те води? Потврди си и со докторот, ама кај мене беше така. Можно е да имаш хиперинсулинемија да, ама со режим се средува и тоа, се држи под контрола. И кај мене беше висок инсулинот години пред дијагноза, ама не е тоа причината за дијабет 1.
Може ли да споделиш каков сензор користиш? Треба да земам, но немам искуство и не знам на што да обрнам внимание а има повеќе модели
Предходно имав на Accu Chek Smart guide ама многу пониски вредности ми даваше одколку на глукомер, па сменив на Sibionics и на почетокот е многу точен ама од втората недела почна да ми дава поголеми разлики и високи и ниски. Следно се мислам да го земам на Youwell anytime секако е попристапен ценовно, а гледам за сите е истиот MARD прифатлив… што знам, не сум паметна. Најмногу ги фалат Dexcom и Libre ама кај нас не се достапни.