Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Bipka

Bipka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6
    Здраво ве молам за совет и искуство затоа што сум преплашена,во саботата на обична крвна слика гликозата на гладно ми покажа 7.3 првпат до сега инаку пред тоа ми беше 5.1, 4.9 е сега претходниов месец навистина не внимавав со храната претерав со глупости сладолед, благо,бели пецива секој ден плус за велигден торти,колачи...
    Од како ми стигнаа резултатите се ставив на строга диета само месо,салати и јајца и за 24 саати проверив дома со апаратче ми покажа 6.4?Дали имате искуство со волку голем шеќер на гладно и како сте поминале со терапии,пораѓај?

2. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    907
    Прво, смирено. Сѐ се средува, и повеќе штета ќе направиш со стресот.
    Бројката е навистина висока, и едната и другата (во бременост гликемијата на гладно не треба да надминува 5.3), но се средува, и ти препорачувам да си посетиш ендокринолог во најскоро време, бидејќи со вакви бројки ќетреба да ги следиш и гликемиите 1и2ч по јадење.
    Пак ќе ти кажам, се средува но не треба да се оставаш така.

На tambelina и Bipka им се допаѓа ова.
  3. hope ❤️

hope ❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    152
    jas imam visoki glikemii sabajle mi dadoa insulin navecer ama pak znae da bide visoko kolku i da pazam odam na kontrola na 2 nedeli sega bev bese 5,6 na gladno tamu i doktorot ne mi pokaci terapija rece deka ne e strasno da prodolzam so bockanje pak za 2 nedeli da odam se probav so hrana so jadenje do 18 chasot sekogas razlicno e odi bolje na proverka vidi so ke ti kazat

На ...Arthemisia... и Bipka им се допаѓа ова.
  4. Alex Glez

Alex Glez Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2022
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Здраво,

Јас сум 13 недела и шеќерот ми е на граница 5.9 како и тримесечниот 5.9

Докторката да ме заштити за понатаму ми даде најниска доза Metformin ама јас после 2 таблети не можев да станам од кревет. Немав сила за ништо, само спиев и ги прекинав зошто самата ми рече ако се чувствувам лошо да прекинам. Колку време Вас Ви требаше да ги навикнете?

5. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    907
    Тоа што гладуваш е можеби причината, не треба да легнуваш гладна штом примаш инсулин, без разлика што е само базален(претпоставувам Тресиба). Откако ќе се боцнеш барем чаша млеко или јогурт напиј се (или ужинка околу 10-15г јаглехидрати) затоа што ако ти падне шеќерот преку ноќ џигерот ослободува глукоза за да те заштити од хипогликемија, и затоа од сабајле добиваш повисоки вредности.

На Hope IT и hope ❤️ им се допаѓа ова.
  6. hope ❤️

hope ❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    152
    mozno e ama i eve vcera jadev bademi kako posledna uzina vo 21 chastot i sabajle 5,4 pak

7. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    907
    Со кое апаратче мериш?

8. hope ❤️

hope ❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    152
    imam dve ednoto so sleduva viva chek i medisign isto pokazuvaat

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    907
    Viva check покажува со 0.2/0.4ммол повеќе така што ок си :)

На hope ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Justify

Justify Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    166
    Втора бременост сега со гестациски дијабет. На првата бременост, после 1час имав покачени вредности, а на втората уште на гладно, некаде околу 5.6.
    И на двете бремености, на почетокот пробав со диети- намалена количина на јаглехидрати (препорака од дијабетолог), ама после една недела почнав на инсулин, само навечер, бидејќи не беше под контрола. На втората, имаше период каде што ми се зголеми инсулинската резистенција, па морав и уште еден вид на инсулин пред јадење. Имав често хипогликемиски епизоди, па останав сега, само на долгоделувачкиот инсулин, само навечер да се шприцам.
    Комплетно исфрлање на јаглехидрати во бременост не е препорачливо, од причина што може да доведе до кетоза, а и на телото му треба енергија од јаглехидратите за време на бременост. (Баш ми беше спомнато од страна на лекарот ваков случај).
    Првото дете ми се роди спонтано, скоро 4кг, второто останува да видиме.
    Мој совет е, е да стапите во контакт со лекар кој е ендокринолог/ дијабетолог, кој ќе ви го стави шеќерот под контрола. Неконтролиран шеќер во крвта повлекува вода повеќе(повеќе амнионска течност- исто имав ваков период пред неколку недели, ама сега фала Бога е супер, во нормални вредности), бебето е со поголема тежина (може да доведе до потежок порагај, бидејќи се депонира масно ткиво, предоминантно на стомакот), ја старее предвреме плацентата/ прави калцификати.
    Шеќерот на втората бременост веќе го мерам скоро 5 месеци, 3 пати на ден, и запишувам што имам јадено да имам предвид како да се регулирам со храната. Ако ми е покачен после пола саат од јадењето, пешачењето од 20тина минути, макар низ стан помага многу.

На Bipka и ...Arthemisia... им се допаѓа ова.
  11. Karmelija

Karmelija Активен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2026
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    Zdravo, 24 nedela sum, ispituvav skrien seker
    1h 4.1
    2h 5.4
    3h 7.8
    Dali e vo red?

12. Tina1997

Tina1997 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Zdravo zenski,
    28 nedela, ispituvav skrien sekjen i povrativ se sto mi dadoa da ispijam, go prekinaa testot bidejki imav samo 30 min od kako ispiv, sto e sledno?
    4.6 mi e inaku sekjerot na krvna slika
    Blagodaram

13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.231
    Допаѓања:
    15.567
    Ќе треба да го повториш. Следно не го пиј на екс, полека пиј.

На Tina1997 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Лежачка

Лежачка Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2026
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Здраво,
    мерењето 1ч по оброк се рачуна од кога ќе почнете со јадење или од кога ќе завршете?

15. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    451
    За најточни резултати, времето се мери од првиот залак

На ...Arthemisia... и Лежачка им се допаѓа ова.
  16. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    2.620
    Дали може дома да се направи овој тест со крв од прст и апаратче за шеќер ? И ако може што користите наместо течноста во болница што ја даваат?

17. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    451
    Џабе, ова не се прави во домашни услови

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    907
    Може ако си најдеш глукоза монохидрат од аптекиве и ако имаш веродостојно апаратче (на пример Accu Chek). Мериш пред да ја испиеш глукозата ( 75г растворена во вода) и после точно на 60мин мериш уште еднаш и на 120мин трет пат. Работата е дали ќе ти ги признае докторот што те води резултатите.

19. Лежачка

Лежачка Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2026
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Нема да ти ги прифати др резултатите сигурно.
    Но и моја препорака ти е да не си играш дома, може да ти се слоши од растворот.
    Мене ни во кола не ми дадоа да чекам, морав таму да бидам.

20. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    2.620
    Многу време ми е тоа за седечка положба. Да дремам во ходник 2часа не можам, буквално ме кине болка во долниот дел на стомакот,најверојатно лигаментите се. А не е дозволено движење. За лежење не верувам дека има просторија во државнава лаб