Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Брускетка

Брускетка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    47
    Фала ти :l:

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MEow123

MEow123 Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2026
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Здраво женски правев огтт во авицена и малку ме загрижуваат резултатите поради мерењето после 1 час.
    Гликемија на гладно - 5,3
    После 1 час -10,3
    После 2 часа - 6,3
    Што мислите?

3. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    963
    После 1час е повисок, а според ендокринологот тоа е поважна вредност од таа на 2ч. Разговарај со ендо, и ќе ти каже најдобро :)

На MEow123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    113
    Дечки 17та недела 5.6 глукоза на гладно... Се плашам :( искуства?

5. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    963
    Не се плаши, не е до толку голема разликата, зависно ноќта што си јадела. Во секој случај припазување на храна има најголем ефект, и поважно е колкав е пикот после јадење.

На Hope 28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    113
    Имав пред бременост инсулинска резистенција и затоа паничам. Не ми е јасно од каде шеќеров кога повраќам уште ко луда...

7. Unknown_7

Unknown_7 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2025
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    3.525
    На јадено колку е?

8. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    113
    Не сум мерела, матичната ми вика рано е за оогт...

9. Unknown_7

Unknown_7 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2025
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    3.525
    Апаратче за шеќер немаш?

10. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    113
    Не не немам

11. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    963
    Обично дека кога повраќаме единствено што толерира организмот се јаглехидратите, а плус и дехидрираност… и од таму шеќерот. Но штом си имала инсулинска предходно, многу е голема веројатноста дека пикот после јадење ти е повисок од дозволеното, и ќе мораш да внимаваш на исхрана уште од сега. Ако имаш некој со апаратче позајми му, 1ч после јадење не треба да надминува 7.8, а 2ч после треба да е под 6.8.

На Hope 28 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Devojki ve molam za sovet. Treba da pravam test za skrien sekjer. Maticnata bidejki mi odi na odmor mi izvadi upat za 8 septemvri i na klinicka biohemija. Gledam deka i vo avicena isto pravat sto mi e mnogu poblisku. Ke ve zamolam za iskustva, kade ste pravele i kakva e uslugata.

13. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    113
    Многу ти фала...до сега ништо неможев да јадам што сакам, сега пак исто... Греота сум... Ама тоа е ..којзнае што ќе испадне на оралниот глукоза...

14. MEow123

MEow123 Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2026
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Јас правев во Авицена беше 1.100 денари. Услуга супер, до сега сите испитувања ги имам правено таму си чекаш околу 2 часа, те боцкаат и резултати добив за неполни 3 часа од испитувањето, ми стигнаа на мејл. Само да знаеш дека е со закажување од понеделник до петок мислам термините дека беа 7:30 и 10:30 така нешто.

На Luminara му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    188
    Ако сте од Аеродром или Ѓорче јас би ја препорачала и Фармахем, јас правев таму се закажуваше ден два однапред и на приватно беше 700 ден со 3 боцкања, негде околу 2ипол саати мислам дека беше целиот процедура и имаат многу помалце гувжа од останатите :)

На Luminara му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hajdi88

hajdi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Исто и кај мене матичната викаше рано е, а јас многу бев жедна и премногу пиев вода, кај некој ова е симптом за скриен шеќер, си купив апаратче и сама се дијагностицирав, бев 14-15 недела. Еден час после појадок првиот пат кога мерев, шеќерот 10 ,појадокот ми беше две кришки леб со путер, варено јајце и цеден сок од портокал -3 портокали, шеќер колку сакаш :) Многу ми се качуваше од леб, тесто и благо. Го контролирав со исхрана. Мој совет, земи си апаратче и провери си дома или направи го тестот порано.

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  17. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    239
    Ми испадна висок шеќерот според матичниот и сега вика кај интернидт да одам... вака со висок шеќер искуства што се случува што треба да правам каква е процедурата сеа? Со првото немав висок а многу повеќе јадев свашта сега со ова немам ни време да јадам не знсм како излегол висок... се загрижив малце
    Едит: да напоменам дека од прст ме боцкаа.. сакам во Рамус на приватно да направам пак тест, ама дали да го одберам тој со 2 боцкања или со 3? Знам со првата бременост од вена ми зимаа крв во авицена, ама сега не жувеам во Скопје више и не маожсм во авицена да одам

Последна измена: 7 август 2026
  18. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    12.633
    Можеби каснам со одговоров, јас правев во Рамус, првото боцкање ми беше од прст, другите две од вена. По правилно е со 3 боцкања.

19. Lenaa__12

Lenaa__12 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2024
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    343
    Денеска правев тест за скриен шеќер во Лаор. Ме боцнаа 3 пати од прст. Првите два пати шеќерот беше во граница на нормала а третиот пат, после два часа изнесуваше 8.6 а треба да е помал од 7.6
    Матичната ми кажа дека не е многу покачен и да намалам со тесто, леб и благо. Од ова што ве читам, гледам дека вас ви земале крв од вена. Па се мислам дали можеби би добила поточни резултати доколку ме боцкаа од вена?

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.798
    Допаѓања:
    16.186
    Да, венска и капиларска крв не е исто. Ова испитување се прави од вена и строго од вена. Не знам искрено зашто те боцнале само од прст. Јас би повторила.