препорака за ендокринолог? прво боцкање 4.5 граница (трудници <5.1) второ боцкање 9.5 граница(трудници <10) трето боцкање 7.9 граница(трудници < 8.5) направено во авицена со оптоварување од 75гр глукоза
и пишав на матичната па ќе видиме што ќе каже ама пак сакам приватно да отидам за мислење на ендокринолог. Знае ли некој точно што треба да се јаде/нејаде?
Има во истава тема, баш имаат пишувано што јадат. Кажи ми која недела го правеше? Знам од 24-28 ма се правеше, ама која е најдобро.
на 24та полна недела ќе листам во групава за јадење, матичната ми врати да припазам на храна помалце јаглехидрати а повеќе протеини салати
Овие референтни се за здрави и небремени лица. За трудници границите се построги, односно 1ч по оптпварување да е под 7.8 а по 2ч под 6.7. Јас сум дијабетичар тип 1 и ме води ендо др Ивана Младеновска на ГАК, презадоволна и превлагодарна сум на неа.
Не верувам дека им се специјално за трудници туку им се тие по дифолт штоо важат за сите, обично ко ќе ги покажеш резултатите на матичен или на ендо ќе ти кажат тие. Лудо би било овие референтни да им стојат за трудници.
Wow, ова е надвор од сите совети и стандарди и насоки искрено… советувај се со ендокринолог дефинитивно, и матичната заради тоа ти кажала да скратиш на јаглехидрати и во право е.