На последната анализа на крв и мокрача што ја однесов кај матичниот гинеколог, ми рече дека глукозата ми е блиску до границата. Дозволено е 6.2 мене ми е 5.63 . Ми препорача да пијам повеќе течности и чаеви, но со нагласок на увин чај. Рече ако за една недела не се намали, ќе ме прати на испитување за скриен шеќер. Имам простор за паника? П.С. Малку ми е чудно за увин чај, дека регулира шеќер.. колку што знам тој е за инфекции
Nema sto tolku da te panici vo granici si, ako e nad taa granica togas e alarmantno. Za toa.si postojat referentni ili normalni granici.
за регулирање односно намалување на шеќерот помага црн чај но ти си во граници. Ако е од 6 па нагоре тогаш следуваат дополнителни испитувања терапии и сл
Дали за скриен шеќер се прави посебно испитување?досега немам правено а ни со првата бременост не правев
Zdravo feminki. Denes prave test za skrien seker. Na gladno mi bese 5.5 dodeka posle 2h vrednksta e 3.7. Dali e vozmozno vrednista da bide pomala posle ispien seker? Dali ima nekoj slicno iskustvo i zosto e toa taka? Blagodaram
Да посебно се прави, 3 боцкања има на гладно и следат како се намалува или зголемува во крв, јас кај матичниот гинеколог проверував,инаку со упат можеш на државно
9та сум. Денес правев хемоглобин А1Ц (мислам така беше) просек било од последните три месеци и ок се резултатите. Утре сум на контрола таман ќе видам што ќе каже. За скриен секако ќе ме прати кај Кочо кај и да е
Неам поима. Така се вика и стои во делот за шеќер. Резултатот е показател за просечен шеќер во претходните три месеци.
Скриен шеќер се испитува само додека има некакви индикации. Поголем плод, зголемување на плодова или доколку има некој во фамилијата како ризик за наследување на истиот... Кој може нека прави. Јас тоа не го правев, туку правев просек за 3месеци. Не планирав да припаѓам. Доста ми беа драмите на трансфузиологија.
Здраво феминки, Дали некој може да сподели диета која ја држи за време на бременоста или ако не е диета барем начин на исхрна (како на пример дали е дозволено да се јаде свинско месо). Мерките на бебето се поголеми за 3 недели. Фала
Девојки Дали може некој да ми каже нешто околу испитувањето на скриен шеќер Дали може да се направи во Куманово и како се прави?
Здраво Не сум бремена, но подолго се обидувам да забременам. Правев ОГТТ тест и инсулинемија скриен шеќер немам но имам покачен инсулин 36,7 а границата е 10. Дали знаете дали е пречка при забременување ? Фала ви!
Колку ти беа резултатите од трите боцкања ?? Јас денес правев, но дури пи неколку дена ќе одам кај матичен, па чисто да ги споредам резултатите. Фаллаа
Не знам, немав време да ги видам, се јавив телефонски ми кажа докторот супер се рез., на долна граница е шеќерот