Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. princess5

princess5 Форумски идол

Мене не ми рекоа ништо не јадев чоколадо но благо малку ко секогаш да... само што бев гладна тоа ме прашаа др не

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Глупости како и секогаш од каде ако не од македонската медицина. Дострели :)

3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

ај вака да си прашам.

шеќерот ми е обично нормален во граница, а понекогаш и низок.
    инсулинот ми е секогаш < 2 т.е. под граница.

дали имам индиции за скриен шеќер да испитам ?

на кои лица се препорачува да испитаат скриен шеќер?

4. princess5

princess5 Форумски идол

Devojki moite rezultati se 5.4 na gladno 9.1 po 2chasa utre ke se konsultiram so dr za ifv... no izgleda mi e na gorna granica ? Maticnava mi veli da zemam glukofaz malku da pijam vashe iskustvo ??

5. 0ли

0ли Форумски идол

Консултирај се прво со докторот за инвитро.
    Слушни го и неговото мислење.

6. hub

hub Истакнат член

Девојки каде испитувавте скриен шеќер и во која недела е најдобро да се испита?

7. princess5

princess5 Форумски идол

Se konsultirav im se sovpadnaa mislenjata da pijam gkukofaz malku da se spusti i kontrolira :|^_^

0ли likes this.
  8. srekice

srekice Популарен член

Мислам 24-26 недела.Јас тогаш испитував.Во авицена во тафталиџе е бесплатно со упат за трудници,само мора да се јавиш да закажеш.Мој совет термин прв некој од сабајле од 7 уште затоа што треба да си гладна и жедна.

hub likes this.
  9. hub

hub Истакнат член

Ти благодарам многу.

10. Presrekna

Presrekna Популарен член

Јас за 10 дена во 24 недела закажав за скриен шеќер. Матичната ништо не ми рече за благо пред тоа. Само до 18 вечерта да јадам, после ништо.

11. princess5

princess5 Форумски идол

Не менуваш ништо од навиките сабајлето да си гладна и да не вечераш после 6 7 само рано ќе отодеш бидејки ќе треба да си гладна од првото до 2часа по испиениот раствор со шеќер

Presrekna likes this.
  12. Abeja

Abeja Популарен член

Треба да се консултираш со ендокринолог, не е тоа ај пиј Глукофаж малце да ти се спушти. Не е тоа температура па испиј апче ќе се спушти, ова обично е траен проблем и не е заебанција. Во бременоста бев на инсулин а по породување на метфорнин(глукофаж) и работата ич не е така лабава како што мислите.

А за испитување скриен шеќер, намерно кажуваат да се јаде чоколадо, бидејќи некои го сфаќаат тоа како не јадам благо три дена за да ми биде понизок шеќерот. А не е тоа поентата, туку напротив треба да се внесува нормално шеќер за да се види толеранцијата на инсулинот. Затоа и се пие благиот раствор, да се види дали има доволно инсулин, лаички кажано. Ако се воздржуваш од благо пред тестот, подобро не го ни прави.

13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Како и за обична ккс, нема потреба да изгебнувате одредено јадење само за да резултатите испаднат 'добри'. Сум слушнала дека луѓе не јадат мрсно за да холестеролот на крвната слика им е низок, ама не ја гледам поентата, тие резултати не се вистинити.

Горна граница е 6, татко ми имаше 8, држеше диета но и после 3 месеци шеќерот пак му беше над граница (7,2), минимално ама сеедно, сега го водат како дијабетичар и пие лекарства соодветни со останатата терапија која ја прима.

Скриен шеќер не е мала работа, особено не во бременост, јас би барала и второ мислење.

Presrekna likes this.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се согласувам дека треба консултација и со ендокринолог.

Да, треба да се внесува и пред проверката нормално количество од се' што се внесува и вообичаено, но по 100 грама чоколадо три дена пред проверка некако не ми е нормално. Не јаде секој 100 грама чоколадо дневно. :shake:

Last edited: Apr 26, 2019
  15. Abeja

Abeja Популарен член

Подобро да јадеш за да видиш како ќе реагира инсулинот. Кога ќе собереш леб, овошје, храна, особено крем, мармалад и сл.кафе со шеќер, сладолед, капучино и да не набројувам, се собира и повеќе од 100 гр. Ти не мора стриктно чоколадо да јадеш, ама внесувај збирно нормално па и повеќе шеќер. Треба да се види реакцијата на инсулинот при внесување шеќер. Ти можеш и поголем сладолед да јадеш, парче торта, суво грозје, урми. Ама да не се воздржуваш од леб, благо, шеќери тие денови.
    Висината на шеќер не можеш да ја регулираш само со нејадење благо. Една постресна ситуација може да ти ја промени висината на шеќерот. Или некој воспалителен процес во организмот,некоја хронична болка. Се е поврзано едно со друго.
    p.s.Во претходниот пост сум пишала метфорНин, треба метфорМин.

crazylady, srekice and 0ли like this.
  16. srekice

srekice Популарен член

И јас секогаш имав шеќер под 2,но ете на ОГТТ тест ми испадна 6.3 и ми кажаа се што наведе @Abeja .Леб ( се што е глутен ),лактоза, фруктоза забрането и за 2 недели се спушти на 4.4.
    Тешко е во почеток но се навикнуваш.|(

17. 0ли

0ли Форумски идол

Сфаќам, но како некој што ич не е љубител на благо, од самово набројување ми се потслоши :D
    Знам дека наброениве работи не мислеше баш буквално тоа да се јаде и знам дека се само пример, но јас ништо од ова што наброја не јадам (освен многу малку свежо овошје) и за мене не е нормално да се јаде мармалад, крем, сладолед, торти, бел леб, да се пијат сокови и кафе со шеќер. Ништо од ова немам дома :tmi:
    Еднаш месечно ако каснам нешто благо пред добивање и тоа смешна количина.
    Баш кога ќе одам на контрола, ќе прашам ендокринологот што ќе ми каже за ова.

Едит. Е, сега, вака било досега. Не се знае ако сум бремена со каков ум ќе бидам :rofl:

Last edited: Apr 26, 2019
    srekice likes this.
  18. princess5

princess5 Форумски идол

Toa i rekov normalno kako do togas... okolu blago samo posle 7 da ne se jade nisto... a okolu glukofazot i endokrinologot i ginekologot istoto go kazaa pozz

19. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Женски од каде земавте упат за испитување на скриен шеќер? Гинеколог ми кажа дека треба да побарам од матичниот општ лекар но вчера бев да побарам тие пак ми рекоа дека гинекологот треба да ми даде

20. Martka

Martka Популарен член

Матичниот општ лекар ми даде упат за во синлаб и ме чинеше 35,00денари.Матичните гиниколози не давале,не знам зошто.Секое добро

Septemvri likes this.