Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Дали освен гликемија ви испитуваа и инсулин?

Кај мене инсулинот на гладно е 13 а после 2 саати 42... Не знам што значи тоа

2. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Јас денес испитував Гестациски дијабет во Авицена, рез. ми беа 5.1 на гладно и 8.3 по 2 часа и ми рекоа дека се океј резултатите. :)

На crazylady, Sexybaby86 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  3. Anenik

Anenik Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    41
    Јас стварно сум во бунило ги читам вашите коментари и глеам дека само јас сум дијабетичар, ме прати матичната денес во центар за дијабетес и морам да контролирам после јадење колку е па д а ми дале терапија соодветна. Што мислите вие?

Прикачени фајлови:

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.508
    Допаѓања:
    7.383
    Како тоа дијабетичар со овие вредности?8-| Малку ти е повисок на гладно, ама другиве се скроз ок
    ..

5. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Ова ти се идеални резултати, незнам зош те пратиле во центар за дијабет. Мене по еден час ми беше 12 и после 2 часа 8.4

На Anenik му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.508
    Допаѓања:
    7.383
    Мене по 2 ми беше 9.3 и докторот ми рече ништо страшно. Јас своеволно си го контролирам со исхрана и го мерам..

На mici-22 и Anenik им се допаѓа ова.
  7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Во ниеден случај не ти е покачен...слушни мислење и од гинекологот и од општиот.

8. Anenik

Anenik Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    41
    Сите ми рекоа дека се во ред, а гинекологот ме подготви дека нема да можам да се породам природно, и дека ќе бидам пропратена со оваа дијагноза (гестациски дијабетес) до крај и исто така ендокринологот кој ме преглед денес се согласува со тоа мислење, искрено се плашам да не ги послушам од една страна бидејки ми е на гладно зголемен да се правам сама доктор не иде ама ако ми препишат апчиња терапија инсулин , во никој случај додека не се консултирам бар со уште двајца ендокринолози не зеам ништо. Ви благодарам на сите за одговорите и одвоеното време. :inlove::inlove::inlove:

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.508
    Допаѓања:
    7.383
    Чудно.. А бебето како е? Поголемо од неделите?

10. Anenik

Anenik Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    41
    Поголемо 1 недела од почеток ме водат така, но мешето му е во ред така ми рече гинекологот и на втор скриниг кога се гледаат органите ми рекоа дека е во нормала... Незнам више ни јас што да мислам...

11. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Јас пред месец ипол се породив со дијагноза гестациски дијабет, висок притисок и зголемена плодова вода, спонтан пораѓај со бебе од 3980. Само треба редовни контроли, да внимаваш на исхрана и нема да имаш никаков проблем. Плус тебе шекерот не ти е висок, мене на испитувањето за скриен шекер после два часа ми беше 8,9

12. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    и со гестациски дијабет се ораѓаат спонтано, а твоиве резултати по моето скромно познавање не се дијабет. Сепак не исклучувај совет од ендокринолог ама не се задоволувај ни со едно мислење, исто и од гинеколог побарај второ мислење. Благо, сокови не конзумирај лдп тогаш а на друго припази и мери го сабајле на гладно и ќе видиш како ти се движи следните денови па ќе кажеш на докторите. Навистина ми е чудно што те испаничиле ама ќе ни кажеш како си поминала на крај

13. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Срцка дали беше на некоја терапија за шеќерот и дали имаше проблеми со кетони/ацетон во урина?
    Јас го регулирав шеќерот но ми се појавија кетони во урина 3 +. Докторката ми рече да внесувам повеќе јаглехидрати и доколку се зголеми шеќерот да ме стави на инсулин. Искрено ама ич не сакам да се боцкам :(
    Фала и да ти е живо и здраво бебенцето

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.508
    Допаѓања:
    7.383
    Кетони излегуваат од недоволен внес на јаглехидрати? Јас сега на последнава крвна слика во 36 недела имав прв пат еден + и се исплашив малку. А утринскиот шеќер ми е секогаш супер. Аман едвај чекам да се породам да изедам цело кило макарони :x:x

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Абе да не си раат. Едно средив друго усрав, со извинување. А баш супер си фурав со таква исхрана. И кога ми ги виде резултатите од урина во шок беше. Дури ми пиша и препорака за хоспитализација ако не се исчистат до понеделник :(
    Па сега јадам повеќе и нормално шеќерот е повисок но во границите на нормала.
    Петок ќе проверам пак и ќе видиме.
    А кетони се појавуваат и од недоволна хидратација. Почни да пиеш повеќе вода и тој еден плус ќе изчезне :*

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.508
    Допаѓања:
    7.383
    Оо вода над 2 ипол литри пијам дневно.. Ајде ќе издржиме што е тука е :hug:

17. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Уште малку имаш ти :*
    Мене ме чекаат уште 10тина недели хехе 28 сум јас, но се ќе биде :*

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Терапија за шеќер не ми дадоа, само диета и го држев во нормала. Кетони не сум имала. На крајот на бременоста ме пратија на ендокринолог за инсулин но докторката ми рече да остане само на диета бидејќи го држев шекерот околу 4,5. Пробај со диета без бели брашна, шекери, сокови или ако ти ја дадат таа со лебни единици.

19. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Пијам сиофор од 1000 наутро и 500 навечер. Ми ја дадоа диетата со лебни единици но некако многу јх ми се наутро. Утре ќе проверам пак урина за кетони па ќе видиме
    Тенкс :*

На лукајана му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mila1990

Mila1990 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    31
    Здраво на сите! Дали во Синлаб се чека многу за испитување скриен шеќер со упат? Поздрав