Еве сега и јас ќе се придржувам малку, ама ќе видам до кога ќе ме држи, благо не јадам , а не сум јадела ни претходно, е сега лебот ми е проблем, ама и тој го јадев само за доручек , сега ќе почнам сама да си правам интегрално лепче.
Женски треба да испитам скриен шеќер во државна ми рекоа 3 саати требало да бидам таму на приватно бил некој???ај ве молам за искуство од приватниве клиники како наплаќаат и колку време се чека
Во Авицена мене не ми наплатија ништо. Правев и крвна слика и скриен шеќер. Те боцкаат еднаш, чекаш два часа, те боцкаат втор пат и си одиш.
Бев пред недела дена, т.е. пред две недели, па ме вратија оти демек се закажувало сега (пред две години не се закажуваше). Па тогаш закажав и бев пред недела дена. Ми рекоа дека сега било бесплатно за трудници, а пред две години ме чинеше 750 денари. Малку ме разочараа со услугата, ама се надевам дека не им е секојдневие тоа, досега задоволна сум била, освен последниов пат. Буквално сѐ испомешаа. П.С: Бев со упат од матичен гинеколог.
Devojki vo pon ke ispituvan na gak, do togas sto smeam da jadam, ajde za blago ne sum tolku strvna, ama testenini, leb? Koga zakazav samo mi kazaa od 18h vecerta da ne jadam nisto, voda smeam li bar da pijam?
Смееш вода. Не треба после 18 во недела да не јадеш ништо. А јас предните денви јадев многу за да извршам оптеретување на организмот.
Vo koja nedela kaj trudnici se ispituva skrien seker i dali dokolku ti najdat e mnogu strasno, neznam zosto od site strani samo toa slusam i pocnav da se panicam, na nekoi trudnici im davale i insulin i ako ednas se primi dali treba postojano ?
Јас би ви препорачала порано да си проверите, за доброто на вашето бебе. Не е ништо страшно, се прима инсулин за време на бременоста, потоа постепено се прекинува и се оди со друга терапија, доколку има потреба.
Јас му спомнав на гинекологот уште на почетокот да испитам, но тој ми рече дека е рано и дека има одредено кога се испитува а тоа е некаде околу 28-ма недела. Па на наредната контрола сигурно ќе ми даде да испитам
Sekoj ginekolog razlicno kazuva I upatuva vo koja nedela treba da se ispita, jas sum 10 polna zatoa prasuvam ete nekoi proveruvaat posle 20 i skroz sum zbuneta, Asiana ke ni pises kakvo e ispituvanjeto koga ke go zavrsis
Меѓу 24-28недела јас испитав во 25та чиста досада е треба да дремиш во лабараторија да те боцкат три пати меѓу првото и второто боцкање ти дават да пиеш гликоза и така!
Јас не сум во мк и тука си бираш дали да правиш оти се плаќа приватно. Јас од почеток потишав за сите испитувања.Ми направија тест и излезе позитивен.Па пак правев и пак позитивен.Одев на диебетолог што ме тераше да држам диета без благо и овошје по малку. Со црн леб и здрава храна и движење.Не ми дадоа инсулин за среќа. Јас многу не внимавав баш. Немав индикации за дијабетес , не сум полна ,немам историја од родители ,детето не ми е поголемо и немав зголемена плодова вода.Поправена сум само 10кг. Тука драматизираат многу кај нас е полабаво и подобро
Истото и јас како тебе и за двете деца и јас не сум во Мк и тука е истото со скриениот шеќер, ниту се придржував ниту пак децата сега ми имаат дијабет. П.С. Во која земја си, ако не е тајна?