Веки не се секирај и мене во Ск.ми правеа со две боцкања.Јас мислам ако има нешто(не дај Боже)ќе покаже со две,со три,од прст,од вена,од кај и да вадиш.Со лесно
Мене ме боцнаа прво од прст па од вена на гладно. Потоа го испив растворот, по еден час пак од вена, по два часа пак од вена и оставив мокрача за шекер во урина.
Не е баш така؛ Кај трудници една нарушена вредност е гестациски дијабет؛ Што ако баш на вториот час е тоа؛ Не е во ред тоа
Јас денес го направив испитувањето за тримесечен шеќер, од реф. 3.5--6.5 мене ми беше 4.27. Таму кажаа дека е ок. Искрено се мислев да го правам овој со растворот, ама не знам матичнава рече овој е доволен. Баш во лабараторија ги прашав дали има потреба и тој да го испитам, рекоја не вооошто. Вака како што гледам ок ми е....А и кај нас @Veki4kaa 2 пати боцкаат, пред и после течноста (само не знам дали венски или од прст). За ова моево ми рекоја нема врска од кај е, исто покажувало да не се секирам,ама венски ми зедоја.
ОГТТ е задолзителен тест кај сите трудници, секаде во светот؛ Се прави порано само ако има индикација؛ Ова само кај нас од прст го прават и гликемија на гладно им е параметар؟ Па затоа се прави со оптеретување, за да е види проценка؟ нарушена гликозна толеранција؟ Ама пак ќе казам, само кај нас се прават вакви пропусти
И меѓу другото треба да не се движиш многу туку да мируваш тие 2часа додека те боцнат по гликозата..бар така на клиничка беше (ме сееднаа и чекав-лани тоа)
Која недела се испитува? Матичниот не е ми спомнал. Го прашав вели ќе дојде време ќе ти кажам ако треба. Во разговор со други трудници разбрав дека не ги праќал сите да испитаат. Само оние кај кои имало индикации,каде што плодот бил поголем од неделата во која е бремената жена тогаш досадувал и по повеќе пати ги терал да испитаат. Кај мене од почеток плодот одговараше на неделите, последниве неколку прегледи бебето одговара за една недела повеќе, веројатно и јас ќе треба да испитувам.
Мислам ако немаш некои поголеми компликации не дај боже, ќе си одиш на работа најнормално. Зарем дијабетичари не одат на работа, хронична болест е тоа.
Ти имаш скриен шеќер? Јас колку што знам, и луѓево што имаат дијабетис имаат симптоми на поголема жед и често мокрење...