Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Ич не ми е јасно како ќе биде. Ми кажаа мене ќе ме боцнеле кога ќе одам, па требало да седам таму да мирувам 2 часа, а ако сум со кола сум можела и да си одам, потоа требало пак да одам. А третото боцкање кога? Пак ли 2 часа мирување?? Не сфатив баш... Не ми објаснија убаво. Ми кажаа да не се замарам унапред неколку дена со храна, се да си правам како и вообичаено, освен што морам гладна да одам сабајле и да внимавам ден пред тоа да не јадам многу доцна.

2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.645
    Допаѓања:
    3.942
    И јас не се замарав со храна искрено, само 12 часа пред боцкањето се трудев да не јадам ништо освен вода да пијам. Еве за мене ќе ти кажам како беше:
    Во 17 часот отприлика ми беше последното јадење и толку, после тоа ништо не ставив во уста, а и не ми се ни јадеше, навечер јас никогаш и не јадам/не вечерам касно.
    Сабајле отидов во 8 часот. Ме боцнаа. Седнав во чекалната. Ми донесе сестрата една чаша со гликоза и ми рече треба да ја испијам во рок од 10 минути, полека, не на еднаш. Ја испив и чекав да помине 1 час, ме викна да ме боцне пак. Ме боцна и седнав пак и чекав уште 1 час да помине. Помина и тој час, ме боцна и толку. Тоа се тие 2 часа за боцкање, 2 пати во рок од 1 час. И попладне беа резултатите готови.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Многу погрешен е советот дека треба да јадеш полесна и неблага храна. Треба да си јадеш нормално и плус по 100 гр чоколадо дневно. Тестот е баш за тоа да видиш како ти реагира инсулинот на благо а не да го "измамиш" тестот со тоа што ќе јадеш помалку јаглехидрати.
    Боцкаат три пати и никако немој после боцкањето да си физички активна, треба да мируваш во чекална. Мене Работата ми беше близу па не отидов туку си чекав.

На eta и Chuchanov им се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.533
    Стопати е пишано на темава и различно се кажува како требало пред испитувањето во однос на исхраната.
    Имаше некоја пишано дека проверила скриен и со јадење благо три дена пред проверка и без јадење благо. Резултатот бил ист.
    @Fallen.Angel Како што ти кажале таму каде што ќе испитуваш, така терај пред проверка.

Според мене воопшто не е погрешно да не јадам 100 гр чоколадо три дена со ред пред проверка ако вообичаено не јадам секој ден по 100 гр чоколадо.

На Fallen.Angel, Butterfly1107, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Така е. Јас не гледам ни зошто би јадела. Ете, даваат гликоза за оптоварување и со тоа ќе се види како реагира организмот. Ова со чоколадово не го разбирам.

На Jana06, Fallen.Angel, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Не знам зошто не им се казува на трудници како се прави тестот؛ Апсолутно не треба плус јадење 100 грама благо؛ Тоа се препорачува само кај пациенти што се суспектни за дијаветес

На Fallen.Angel, eta и Kallias2 им се допаѓа ова.
  7. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Па не ми беше јасно и мене, ама малку нелогично ми е да јадам по 100 грама чоколадо пред испитување. Имав овде читано и други така кажувале и затоа прашав во лабораторијата. Ми кажаа дека требало да јадам благо колку што си јадам и вообичаено.

8. IvanaAni

IvanaAni Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    344
    Јас утре наутро ќе испитувам. И мене ми напоменаа за чоколадо да јадам по 100гр. Цела бев збунки, за првото кога испитував вакво нешто не ми кажаа. Туку си почастив душичка со чоколадо оти така треба де:D Мене ми рекоа првото боцкање било во прст, а после венски... Така беше и кај вас? Ајде само утре да бидат добри резултати тоа ми најбитно.

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.533
    Трите боцкања во вена ми беа.

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И мене во авицена така ме боцкаа во 2017. Верувам исто и сега ќе е.

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.533
    Да, да, во Авицена бев и сега, уште така боцкаат. Но знаеш, на приватно три боцкања, а со упат е со две.

На eta и kukla21 им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Да. Така и тогаш бев. Не беа големи пари. А и логикава не ја гледам. Треба 2 или 3 пати да се боцка. Ваљда има правило

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  13. IvanaAni

IvanaAni Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    344
    Не знам како ќе биде, инаку во Поликлиника Чаир ќе одам не ради пати, туку дека ми е преку улица па да не се малтретирам. Фала женски за инфо :)

14. Linzi1111

Linzi1111 Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Zdr dali ke mosi da mi kasi kolku je normalen skrien seker za trudnici?? Ke ve molam

15. Linzi1111

Linzi1111 Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Zdr sakam da te prasam nesto kako prvo ginegologot me pusti da meram seker za skrien seker merev mi izleze5. 47na gladno I zelezo 11.17ovije se prvite my gi nosam na maticnata rezultatite mi veli da prover ime skrien seker pak drugiot den odam na gladno mije 5.84 so serbetot mije 9.94 dali mi reca da odam na ednolog I taja mi rece samo 2dena da go meram so aparatce za merejne seker i da my gi kasam kako mi bile za tije 2dena nekoe iskustvo ke ve molam a sum trudna i se plasma mbogu5mesec

16. Linzi1111

Linzi1111 Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Do 6satot mosis poslem ne

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.533
    Шеќерот на гладно ми е 5, скриениот околу 10, а и ендокринолог и гинеколог ми рекоа дека е на граница скриениот и само да внимавам на исхраната. Ендокринологот ми рече дека за таа вредност не се дава терапија.
    Не се плаши, само внимавај да не јадеш работи од бело брашно, внимавај со овошјето, благо, сокови, шеќер никако. Повеќе протеини, зеленчук, од леб земи си тонус и умерено јади. Повеќе помали оброци во текот на денот.

Разгледај ја темава наназад, имаме пишувано многу за ова.

Последна измена: 9 март 2020
    На eta и Chuchanov им се допаѓа ова.
  18. Linzi1111

Linzi1111 Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Fala ti mnogu ne jadam blago nitu testenini od ovosje so mosam da jadam?? Drugo so namirnici mosam da gi jadam od ovosje od zelecuk?

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.533
    Освен аронија овошје не јадам, ретко ќе земам една рака вишни, а гинекологот ми рече може едно киви, но и тоа не јадам. Јаткасти земам. Од зеленчук јадам речиси сè, свежи салати и динстан зеленчук, манџи освен компир, грав, грашак, пченка и сл. Претежно исхраната ми е со протеини и со зеленчук.
    Види на нет има намирници со ниска гликемична вредност. Но можеби и доктор ќе ти даде диета што да јадеш.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас каснувам и по пола јаболко ама не секој ден

На eta и 0ли им се допаѓа ова.