Mene pa bash mi kazhaa vecherta pred ispituvanjeto da izedam edno chokolado. A sabajleto sekako, na gladno da odam vo laboratorija.
Од ендокринологија советуваат дека три дена пред испитување треба да се јаде по 100 грама чоколадо дневно. Пред тестот не треба да се јаде и пие ништо освен вода 12 часа.
Тоа со јадењето 100гр чоколадо само кај нас го има Во ниту една медицинска литература или каде сакате во странство ја нема оваа глупост Си треба најнормална храна како секој ден така и деновите пред тестот Нас ни треба веродпстоен резултат а не исфорсиран
Потполно се согласувам. Кога го правев тестоит и јадев баш така исфорсирано три дена благо тестот ми беше позитивен а кога го направив со нормална исхрана негативен. Сепак морав да внимавам на исхраната цела бременост бев на режим баш поради тоа што не знаеме кој тест е веродостоен и точен.
Јас испитував скриен шекер пред неколку денови,од болница ми рекоа послем 21 час вечерта ништо да не јадам ,на резултат излезе дека ми е повисок но не многу за да би имало потреба од терапија само совет од докторот да намалам со благо и сок доколку пијам ,а јас благо се убавам од јадење
Pobaraj ja Katerina Adamova ednokrinolog na Klinika za ednokrinologija. Prekrasna doktorka, iskusna i struchna vo svojata rabota, najbitno nadogradena so znaenje i ne ide po shablon kako ostanati doktori kaj nas vo Mk.
Prijatelka mi e privatno, a i mi ja vodi bremenosta radi prolaktinom i e prekrasen doktor i chovek. Bash utre sum kaj nejze za skrien sheker
Jas sum so pregestaciski dijabetes,insulin zavisen,pa mi rekoa da lezam poradi niski glikemii,ama zadovolna sum od adamova,posvetena bese na nas pacientite koga doagase na vizita
Јас бев со инсулин во текот на бременоста, одев кај др Тоше Плашески и задоволна сум од него и Адамова е многу пријатна, додека лежев неколку дена на ендо доаѓаше на визита. Е сега проблемот кај мене е што нагло прекинав со инсулинот откако се породив, бидејќи редовно мерев шеќер на ГАК и немаше потреба од инсулин. Голема грешка направив што не отидов веднаш по породување за совет и да видам како да продолжам, од тогаш имам проблеми со кожата и се си мислам дека е од прекинот со инсулин. Имам обврски со децава и не наоѓам време за мене а ќе морам што побрзо. Боцкањето, иглите, рутината инсулин пред секој оброк ми се како некое далечно минато. Додека бев бремена де боцкав со инсулин и клексани, се правев за бебињава и не мислев дека ми беше болно и тешко а сега како да не ми е важно веќе за мене, многу грешам.
Јас имам гестациски диабет веќе 3 месеци сум на диета. Одам каја Горан Петровски и аум презадоволна. Пред тоа одев кај Билјана .... не ми текнува на презимњто и одеше многу по шаблон што во бременост е претешко. Др. Петровски е некако полабав и ич не е за инсулин додека може вика телото ќе се бори. Се надевам до крај ќе мо биде така. Мене прерано ми го открија имама уште доста
Оваа бременост ми помина стресно....на два пати ми излегуваше 8.0 и 8.1 скриениот шеќер. Но на крај ми рекоа ништо страшно да внимавам на исхрана и слично.
Не знаев каде да го сместам прашањево, па решив овде. Сакам да прашам дали смеат мажи со дијабетес тип 2 да зачнуваат деца? Доколку да, колкав е ризикот и бебето да го добие дијабетесот веднаш по раѓањето, и дали се можни аномалии кај плодот? Благодарам однапред.
Дијабетес 2 не е генетска болест и не се пренесува на плодот, без гајле. Дијабетес 1 е генетски пренослив.
Здраво дрвојки Сакав да ве прашам дали случајно на некоја од вас шекерот и бил низок? Мене резултатите ми се следни: на гладно 4,8 еден час после примање гликоза 5 два часа после примање гликоза 3,6 Гинекологот вели не е страшно ама сепак не треба да ми биде толку низок шеќерот. Малку езагрижувачки затоа што вчера веројатно ми падна многу ниско шекерот што ми се стемни и имав вртоглавица, се препотив се дури не ми дадоја блага вода да се напијам. Добро што бев дома и седната и брзо изреагираја лугето околу мене.
А ако јадеш повеќе благичко не би се регулирал? Јадеш благо? И мене така пред извесен период ми се темнеше втоглавици цел ден, а јас не сум по благото а тазе трудна... и на крај памет ми дојде дека ми паднал шекерот, кога изедов благо се преродив. Првиот резултат ти е океј, исто и после еден час е океј, но ептен паднало после два часа...ти беше тешко последното боцкање? Што вика докторот, се прави уште некое испитување?
Не е воопшто лошо, не се секираj. Нормално шекерот треба да биде помегу 4.5-5.5 на гладно. И тоа што ти паднал шекерот на 3.6 е вообичаено при огтт тест. За секоj случаj носи си некое чоколатце во ташна
Јадам се и благо и месени работи,не треба да ми пага толку. Домашните ми велат јади повеке пати во денот по малку. Докторот вели не е страшно штом не е висок.