Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Нормално дека постои можност ако ти кажат диета или терапија, а ти си тераш по твое и не пазиш. И мене ми го кажаа истото ама јас си имам друга историја пред бременост и дијабет во фамилија. Припази на исхрана и не се секирај.

На PurpleMind му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Поголем ризик постои, но 2+2не се секогаш 4во медицината. Може да биде попретпазлива и да прави повеќе проверки превентивно.

На Butterfly1107 и PurpleMind им се допаѓа ова.
  3. Rainbowbaby

Rainbowbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    1.036
    И јас сум слушнала дека штом се појави во првата бременост, големи се шансите да има и во втората. Јас имав во првата бременост, а сега ќе испитувам во понеделник.
    Не се сеќавам првиот пат кога испитував (пред 9 години) дали смеам во текот на ноќта пред проверката да пијам вода?

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Можеш

На Rainbowbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Сега имам ++ кетони. Сабајле кога мерев од прст, шеќерот 5.1 а на крвнава слика 4.6. Офф.... Ќе ги пратам на матичната во понеделник ќе видиме што ќе каже, ќе пишам.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  6. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Сега ќе ве замарам. :D Во 3:30 изедов еден тост со 'ржан леб и кашкавал. Во 4:30 јадев торта(не толку слатка), во 7 измерив шеќер, 4,8. Дали ако имам гестациски дијабет, ќе ја покажува оваа вредност, која е нормална?

7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Се мери после 1 час од јадење и треба да е до 7.8 вредноста, а после 2часа до 6.8 за тие со гестациски дијабет

На PurpleMind и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  8. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Се мери 1 саат или 2 саати после јадење. Ама ако си јадела торта и ти е 4ка не ми изгледа дека имаш проблем.

На PurpleMind и Chuchanov им се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.742
    Допаѓања:
    18.447
    Гестациски дијабет е скриен шеќер и се проверува со огт тест. Тоа што си измерила покажува дека немаш дијабет. Ама не значи дека немаш и скриен шеќер.
    За скриен шеќер прво те боцкаат на гладно, па пиеш течност, па за 1 час и уште еднаш за 2 часа.

На Maja92@, Butterfly1107, lovely12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Дали ви се случило исто јадење да ви даде различна вредност? Јас пред една недела јадев млеко со 2 лажици овесни снегулки и пола банана по 1ч ми беше 6.6,денес исто јадев по 1ч ми е 8.7. Незнам зошто така

11. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Да, тоа е заради хормоните за жал. Мене леќа ми даваше 5.6 после два саати, а пред некој ден ми даде 7.7. Плус и многу зависело што имаш јадено пред тоа и претходниот ден.

На 0ли и Chuchanov им се допаѓа ова.
  12. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Мене ми се има случено и јас се зачидив.

На Chuchanov и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Предходниот ден ми беа сите вредности во нормалата,веднаш по појадокот една чаша чај од брусница дефинитвно се хормоните. Еве после 2ч ми 6.0, утре ќе јадам леќа првпат па ќе видам како ќе ми бидат резултатите.

14. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Како што читав има многу замарање во врска со количината на јаглехидрати. Сеа ќе ги лупнам бројкиве зашо не се сеќавам како идеа. Значи во главните оброци јаглехидратите не треба да поминуваат над 60гр, а во ужинките најмногу 15/20гр јаглехидрати треба да има. Плус во ужинките незз по колку гр протеин треба и масти за да се спојат со јаглехидратите исто важи и за главните јадења. Уствари најбитни се тие соодноси за добри бројки и од тоа зависело и бројките во следниот ден. Читав на нет јас и плус девојчето што ми го правеше планот ми објаснуваше. Ама за точните соодноси пиши на нет.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мене ми е чудно дури и овесни снегулки или овошје како јадете. Јас такви ствари не јадев.
    Еве читам 100гр овес има 60гр.јаглехидрати и плус бананата?

Мене за доручек ми беа јајца, некогаш со сланина некогаш со свежа краставица или патлиџан. Намаз на тонус леб. Леб, маслинки, краставица, некогаш мало парче сирење.
    За ручек строго месо и салати, еднаш во неделата манџа или зеленчук печен, домашна супа...
    Благо само протеинскиот пудинг и тоа 1-2 неделно. Морате построго, ова општо за сите го пишувам. Значи 2-3 недели ептен строга диета (најадени ама од протеини) и после шеќерот кога ќе дојде во ред можете да почнете да олабавувате.

На Chuchanov, 0ли, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Мене ендокринологот ми напиша еднаш неделно да јадам овес со млеко и банана, инаку во принцип скоро секој ден за доручек имам јајца со домат, краставица и маслинки.утре пак ќе проверам урина па ќе видам дали имам пак +++ кетони или има исчезнато некој плус.

На eta и Jana06 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Би требало да ги снема кетоните сега зашто не си само на кетогена исхрана. Ајде па пиши.

18. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Јас немам банана, имам јагоди во комбинација со ореви и цимет, јагода со путер од кикиики, јаболко во комбинација со путер од кикирики, јаболко со бразилски орев, кива со бразилски орев.И млеко ми е строго забрането. Овес имам само во цело зрно, никако снегулки и супер бројки добивам од него.

Доручек имам кисело млеко со зрна- овес, чиа, просо, јајце варено со хумус, авокадо крем салата, палачинки од овес. Ручек-грав, боранија, леќа (само во вода варени со сол), хељда варена со зеленчук, киноа салата, риба, фалафел. Со секој ручек обилна салата.
    Вечера-салата, супа, крем салати со кисело млеко комбинации. За ужинки имам крекери, салати, овошје.

Последна измена од модератор: 27 април 2020
    На Chuchanov и eta им се допаѓа ова.
  19. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    IMG_20200427_081942.jpg еве го мојот резултат пх, протеини и седимент ми се средија али кетоните си останаа на +++, џабе и вода со сода бикарбона пиев и чај од брусница, инфузијата не ми бега.

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    @Dance27 Те молам за инфузијата да не заборавиш да видиш каква е. :)

На Chuchanov и Butterfly1107 им се допаѓа ова.