Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Крв од вена се зима, на резултатот ќе имаш една бројка која е просек.

На mamaorhidea и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ќе ти земат крв од вена и ќе ти испитаат HbA1C се вика или како што ти кажа Оли - гликолизиран хемоглобин. Јас имам скриен шеќер ама тримесечниот ми беше под нормала така да, не мора ништо да значи.

На Butterfly1107 и mamaorhidea им се допаѓа ова.
  3. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Фала ви женски ☺ кај мене вредностите на огтт се генерално во ред само таа на 1 час е на граница па малку се зачудив зашто дополнителни испитувања, диети ми предлага др на телефон, ама утре ќе се видам лично вајда ќе ми објасни што како.

4. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    И кај мене беша проблем само на првиот час, другите беа супер...

5. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Дали те ставија на диета и дали правеше за тромесечен шеќер? Ми спомна и урина да испитувам кетони или така нешто, ќе препрашам утре.

6. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Проверив тромесечен, добар беше... ми напоменаа на почеток да мерам шеќер и она што ми качува да избегнувам. И сама си комбинирав, тргнав бело тесто јадев тонус, компир и ориз одбегнував(само пире компир не ми качуваше многу), кисело млеко одбегнував многу ми качуваше... благо искрено не ни имам желба. Е овошјето ми го намалија, само по две овошки дневно...а јас сакам многу овошје. А кетони немав ама откако намалив јаглехидрати имам еден +

На mamaorhidea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Докторот сто пати го прашав за скриен шеќер, ми велеше нема потреба. Во 27 недела планирав да испитам, ама почна паника околу вирусот и од лабораториите ми велеа да не одам ако не е итно.
    На претходниот преглед во 35 недела докторот ми рече да испитам поради сомневање кое го имал заради големината на плодот. Бебето беше 2750грама. Утрово испитав. На гладно ми беше 4.8, после 1 час од гликозата 9.4 и последното боцкање беше 7.2 вредноста. Од лабораторијата рекоа во ред е супер било, сум немала скриен шеќер според вредностите. За секој случај отидов до кај матичниот, ги виде резултатите и ми рече дека според него не се во ред и треба да бидам на диета и да пешачам. Ме виде на ехо и денес бебето беше 3050 грама, а јас сум 35+5, бебето според мерки одговарало за 37 недела. Не ми кажа ниту што да јадам ниту било какви насоки не ми даде. Само да избегнувам благо и сокови. Прашањето ми е зошто така ми рече дека не му се допаѓал резултатот кога прашав и други и ми рекоа во ред е.

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Треба да повнимаваш на исхраната, да си на диета, разгледај наназад, имаме многу пишувано за ова.
    Исфрли благо, сокови, овошје, тестенини.
    При крај си со бременоста, но не е лошо да повнимаваш до крај.

На Mihaela123456, Butterfly1107, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Фала ти. Имам читано по малку, ама сепак ме буни тоа што ми го кажа докторот. Не дека лошо ќе ми биде на некоја диета. Само ме бунат вредностите и тоа што секој различно кажува. Плус некако доцна ме прати да испитам.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.742
    Допаѓања:
    18.447
    Јас немав скриен шеќер, вредностите ми беа на горна граница (сепак во нормала) ама заради килажата докторот кажа да пешачам. Докторката која ме пораѓаше уште на почеток на бременоста кажа да внимавам. Докторот всушност велеше дека освен ако он не каже поинаку, секоја трудница треба да се однесува нормално, да не јаде за двајца и да пешачи редовно. Пред се за циркулација.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Точно, доцна те испратил да проверуваш, досега требаше со овие вредности да внимаваш, но еве до крај барем истерај со рестрикции.
    Не ти е баш низок шеќерот ни по еден ни по два часа, па уште веднаш стави се на диета.

На Maja92@, Butterfly1107 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  12. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    Може да си на диета, без бел леб и благо. Не се загрижувај баш дека си 35+5, а бебето 37. Веќе си скоро 36, тоа значи само една недела разлика. И веќе си " во сигурна зона". Мерењата веќе може да се +-300 гр, а тоа многу менува. ;)
    Плус шеќерот оди и на нервна база, така да само лабаво до крај. ;)

На Butterfly1107, Fallen.Angel и Chuchanov им се допаѓа ова.
  13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас малко се опуштив по два пати ужина јадам овие два дена, земам рака бадеми по 1час рака кикирики печени. Наредна среда сум на првото цтг и ќе закажам царски, едвај чекам да јадам чоколадо и сладолед.

На eta и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  14. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Јас му реков на мм дома да има сладолед и торта кога ќе се вратам :D Ама ме загрижува што тромесечниот и во осма недела ми беше 5.8, а според интернетот тоа е пре диабетично :/ Ќе треба за брзо да почнам со вежбање после пораѓај и да не се опуштам многу. Дедо ми беше дијабетичар на инсулин, можно е од него да имам наследено нешто... Многу ме мачи ова во последно време...

На PurpleMind и Chuchanov им се допаѓа ова.
  15. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Дај боже да се среди се да си немаш никаква мака со Шеќерот по породување. Кај мене нема никој дијабетичар јас сум прва со скриениот.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Некој што мери шеќер дома ако може да ми каже колку треба да е после еден час по јадење, така ми кажа др да мерам. Пред јадење вајда до 6ка ама незнам после еден час кои се границите. Земав апаратче ама некако малку иглички се дали се докупуваат посебно ?

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Се докупуваат, пред јадење до 5.3 после 1ч до 7.8 по 2ч до 6.8 ми е границата мене дадена од едокринолог.

На Leo_29, Butterfly1107 и mamaorhidea им се допаѓа ова.
  18. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Мене за по 1ч ми рекоа до 8.8е толеранција

На Butterfly1107, Chuchanov и mamaorhidea им се допаѓа ова.
  19. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Фала ти ☺ од утре сабајле и јас треба да се боцкам ме ставија на диета па да видам како ќе биде.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Од ендокринолог си на диета?