Ај да ве прашам поискусните со шеќеров. На крвна слика ми излезе шеќер 5.8 малце покачен над граница. Докторката вика напрај си скриен шеќер ,нема индикации којзнае колкави ама пак. Е сеа, ако нема, не планирам да се малтретирам, дете нема кај да оставам. Што мислите вие, висок е многу, според ваше искуство? 30та недела сум иначе
До сега немаш испитано скриен шеќер?Јас како јас не би оставила на случајност, но секој си знае за себе
Ај вајда ќе кажат поискусните. Јас испитував околу 28 недела, во ред беше. Исто и јас имав еднаш 5,нешто вредност на обичен шеќер но докторката не беше загрижена.
Кај мене на гладно шекерот постојано е над 5. Ми оди до 5,8. На тестот за скриен шекер, после 1 час ми покажа вредност од над 9. И гинекологот и ендокринологот, ми рекоа да внимавам на исхраната, да исфрлам јаглехидрати и благо, и да си мерам шекер пред јадење и еден час после јадење. Веке 9 дена како сум на овој режим, има денови кога на гладно ми е 4 и нешто, но и денови кога повторно ми се качува на 5,8. Не знам до што е така, на толку пазење. Вчера баш зборев со ендокрнологот, ми рече да внимавам, на гладно да не ми дојде над 6, а после првиот час после јадење над 8. Ти најдобро си знаеш, јас да сум на твое место би го направила тестот за скриен шекер, чисто да видиш колку ти се качува, после првиот и вториот час.
Мене на гладно ми беше 4, а скриениот 7,6. За трудници тоа било повеќе од дозволено, 7,6 иако овој на гладно е ОК. Сега сум на диета. Јас и без ова не јадев ниту леб ниту благо, сега не знам што да исфрлам од исхраната, бидејќи секако се трудев да се хранам здраво. Решив да исфрлам и овошјето и воопшто да намалам исхрана, и сега цело време сум гладна.
Направи , подобро да знаеш дали е со во ред одколку да ги доведеш во опасност и твоето здравје и здравјето на бебето.
Јас имав 5.8 на првата крвна слика во 7ма недела, мојата матична веднаш ме прати на ендокринологија. Во 8ма недела ми испитаа скриен шеќер, инсулинемија и тромесечен. Резултатите излегоаа совршени. Во 28 недела шеќерот на гладно искочи 6.9, веднаш правеве скриен, резултатите катастрофа беа. Од тогаш сум на диета и го контролирам со храна. На гладно секогаш ми се движеше од 5.0 до 5.7, имам и неколку 6ки. Откако влегов во 9ти месец на гладно се движи од 4.5 до 5.0. Јас да сум на твое место секако би испитала или земи апаратче и мери сама. Сепак од она што научив до сега е дека кај шеќерот нема црно/бело, секој организам реагира различно на различни продукти. Не е секогаш не јади тесто и благо и сме завршиле. Комбинациите на храната и сооднос јаглехидрати/протеини/масти многу влијаат врз шеќерот.
Епа најубаво земи апартче и мери што ти одговара на тебе. Пример јас можам да јадам компир се додека е комбиниран со протеин-риба (јас не јадам месо) ама од месо се препорачува пилешко. Исто така јаглехидрати насабајле ми го дигаат ептен шеќерот, покасно во денот можам да ги јадам. Мора да јадам на два саати, не смеам да дозволам во текот на денот да ми падне под 5ка шеќерот бидејќи тогаш што и да каснам ќе ми биде висок. За вечера гледам да јадам многу протеини. Имаме пишувано поназад во темава многу за јадењето јас и уште една членка. Сврти 10страни поназад, милион совети има Пиши слободно пак ако нешто ти треба помош.
Ова нешто многу сложено со мерењево на храна, инаку читам за кетоните кај мене се 0. Како се поврзани кетоните со скриениот шеќер?
Не ме фаќај за збор бидејќи не сум читала многу зашто матичната воопшто не беше загрижена за нив. Но кетоните се јавувале поради промена на начинот на исхрана, телото преминувало во кетоза, како зошто, немам поим.
Мене ми е дека двајца гинеколози на одделение каде што ме препрати матичната рекоа дека и скриениот шекер ми е во ред, ги погледна и кетоните се во ред, а матичната е за тоа дека скриениот е покачен и морам да бидам на диета па за 2 недели контрола. Решив да ја послушам неа за секој случај, инаку притисокот ми е низок 55 со 90 сега уште и со ова гладување. Не знам дали имате симптоми за скриениот шекер, јас почнав пред некој месец ноќе ептен да ми се суши устата, многу ожеднувам како никогаш порано, дали е поврзано со шекерот не знам .
Имав тахикардија, сува уста, се потев многу после јадење и пиев многу вода и заради тоа и мокрев многу.
Како информација да имате, Авицена не прави анализи на скриен шеќер поради висурот, бидејќи протолот нивен налага да се седи таму 3 часа а сега е невозможно. Јас завршив работа во Synlab.
@eta Тој 1 кг сега што е помалку на вага е вода што си ја исфрлила бидејќи не внесуваш многу јаглехидрати и не се задржува водата и ја исфрлаш. Но и ќе подослабиш додека си на диетата, не е тоа нешто невообичаено додека не се премногу килограми и наеднаш. Јас пред да почнам со режимот, од почеток на бременост имав качено 4-4,5 кг и потоа кога исфрлив овошје и намалив на јаглехидрати, до крај симнав околу 2,5-3 кг.