Форумџика на годината

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.375
    Си се снашла :).
    И јас ја дезнфицирам со алкохол, но ја користам еден ден, 6 мерења.
    Другиот ден ја менувам.
    И цело време си мислев дали постапувам правилно.
    Значи можело и уште поретко да ја менувам.
    Вие како сте?
    Како ти шекерот после порогјајот?
    Се среди?

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Не сум го мерела, пијам сокови заради млекото, спиењето не ми е регулирано, стрес, нема да го мерам. Од болница ме пуштија со препорака за да јадам повеќе протеини, дека многу ми биле ниски. За шеќерот не ми рекоа ништо посебно. Ќе чекам малце да се стабилизирам, да ја стабилизирам и исхраната и ќе видам како се движи. Не се секирај, чим си регулирана со исхрана нема никаков проблем. И во однос на заздравување на раната, еве денес 11ти ден ми ги извадија конците, скоро е зарасната.
    Јас не ги менував иглите дека татко ми ми кажа дека и он не ги менувал често (он мери на гладно секој ден).

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.183
    Допаѓања:
    15.515
    Мене ми е кажано дека најмногу двапати може да се мери со иста игла.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.375
    Нема и јас да ги менувам секој ден, штом таква е работата, ти благодарам на советот :*.
    Пополека ке ти се стабилизира, мило ми е што со раната е се во ред.
    Јас денес бев и кај др.Дракулески, таква им била процедурата во Систина, ризичните случаи да ги гледат повеке доктори и да дадат свое мислење.
    Јас дека имам проблем со постелката.
    И тој ми рече дека шекерот како што ми е моментално не може да ми направи нешто штета, да не се грижам многу.
    Но, ете таман го ставив во некоја нормала, денес ми ставија уште една доза инекција за зреење на плучата, и шекерот веднаш ми се качи.
    Ај ке се издржи некако, ке се внимава на храната, тоа е.
    Мила уживај си во мајчинството.
    :* :* и :hug: :hug: до тебе и бебчето.

На kukla21 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  5. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Вчера проверував скриен шеќер во Синлаб, боцкаат 2 пати еднаш на гладно и еднаш после 2 часа. Во меѓувреме може да одиш дома само да мируваш. Ја прашав сестрата нели треба 3 пати да ме боцкате, ми рече како ти кажале така... викам ништо не ми кажаа само ме пратија да проверам. Не ме разбра или се направи дека не ме разбира:D Приватно платив 400ден, ме прашаа дали имам упат затоа што работеле и со фондот. Едвај издржав да не повратам многу гадно чувство.

6. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    И јас правев таму ама си побарав со 3 боцкања, без пробле и платив 500ден؛

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    33.835
    Малку постар ти е постот.Ама и јас имав на гладно покачен шеќер.Ама само една единица.Не ми дадоа инсулин го регулирав со пешачење шеќерот.Бебето ми се роди со 3390г во 41+ и со нормален шеќер.
    Ама сеуште одам на дијабетолог и уште какви испитувања не ми направијаи генетски и се и се е ок.Шеќерот ми беше само покаче додека не се вработив од стрес.После ми беше се нормално.До некои 2 години на малата.А за време на бременоста исто се нервирав оти баш тогаш останав без работа.
    Може и тебе ти е зголемен од стрес.Затоа ти предлагам малку да кулираш се ќе си дојде на место:hug:

На Butterfly1107 и eta им се допаѓа ова.
  8. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.375
    Ти благодарам мила на советите. И мене ми е можеби од стрес, но ете тешко ми оди да сум смирена.
    Посебно деновиве, ептен му ја мислам, како ке биде, што ке биде.
    Кај мене е додатно лоша ситуацијата што не смеам да пешачам, морам да мирувам, заради постелката.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас сефтосав анализа во Авицена. Иако не препорачувам да одите. Ми рекоа на тел дека е безбедно и дека одвоено е тестирањето за ковид. Кој бил во Авицена знае дека имаа детско катче. Е детското катче е сега ковид центар. Порано имаше врата за влез и излез. Сега еднатаа врата е влез за ковид, другата за анализи. Просторот ист.

На влез има една што прави ред. Истата ѕирка во ковид центарот, па се враќа во другиот дел. Значи фаќа квака, она влегува и после оди во "безбедниот дел". Не е убаво означено, па и на вратат за регуларни анализи доаѓаат и прашуваат каде е кобид центарот. Ем луѓе надвор ред чекаат, ем истава ги препраќа. Па и внатре остварува контакт.

Не дозволуваат дома или во кола да чекаш, па 2ч ќе окапаш таму. Додуша 3. Дур дојдат да ти дадат да се напиеш од тоа грдото, поминува скоро 40 мин.

Тоа е. Резултатите ми се добри битно :)

На Izzy_0504, K7M10J, Chuchanov и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Vi se slucilo posle jadenje da e sekerot ponizok od pred jadenje?Nekolku pati primetiv deka mi pagja,na primer pred rucek 4.6 posle eden cas 4.3.I na razlicni prsti mi dava razlicni brojki,a mijam ubavo pred toa so voda i sapun i brisam.

11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Дали баш сите проверувате шеќер? Доктор ми вика не мораш сега да не ризикуваш со коронава. Бебето е ок нема индикации ти си ок итн... Не знам малце чудно..има некоја ко мене што не правела?

12. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Јас би направила. Знам дека е ризик ама не е наивен проблем.
    Кај некои жени нема индикации и имаат скриен шекер.
    Кај мене цело време беше крупен плодот а немав скриен шекер туку генетика е во прашање.

На Butterfly1107 и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Се согласувам тоа ме чуди зошто не ме праќаат ни матичен ни другиов доктор. И многу е глупаво ќе отидеш ќе направиш и после Зошто си правела Кој ти рекол ова да го правиш...(facepalm)

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Мене ништо со здравјето поврзано не ми е глупо.
    За да спиеш мирно направи си. Не боли, не штети. Купи маска со филтри, нека те боцнат па чекај надвор. Се надевам се ке е во ред, ама јас не би спиела мирно да не направам.

На Cherry333, Butterfly1107 и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Да да затоа викам дали сум едина што не ја праќаат ради тоа дека Немало индикации и дали сите прават.
    Инаку деф сум за да правам и мене ми е некако страв не сакам на глава да ми стои па да се мислам

16. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Мене тоа ми е неодговорно. А што ако трудница има, кој ке е крив.
    Не може заради короната да ги оставиш трудните жени така.

17. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Не беше само радј коронова. Туку немаш индикации бебето е во ред ти си слаба здрава (не знам тежина колку има врска со тоа ) и џабе ќе те пуштам кога немаш.. тоа сакаа да кажат. А јас баш се надевав мене секакп не ми треба упат. Се нервирам кога вака треба сама да правам и после Доктор одма се навредува дека ете се ние знаеме поише итн. Не дека се замарам толку ја секако мое здравје си гледам туку така само ме нервираат :D

18. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Па има слаби луѓе кои имаат високи троглицериди, кои се поврзани со дебелина. Не знам како е кај децата, ама мое комшивче (6 7 одд) е на инсулин а изгледа баш здраво. Значи правила нема.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Има ли некоја искуство со лек myoinositol ? 29та недела сум и кога бев на ГАК за клексани во извештајот ми го пишале, а не ми спомнаа ништо. Ендокринологот вика може да се пие, а и не мора, па некако одлуката дали да го пијам падна на мене...

20. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Која цена е на приватно во Авицена да се направи тестот за скриен шеќер и во која недела поточно се препорачува?