Јас за доручек најчесто имав две јајца ( еден ден само белките, другиот белките и една жолчка и се така), парче авокадо, пола крставица, 4/5 маслинки, маслиново масло. Понекогаш наместо авокадо мало парче кашкавал. Јаткасти плодови јадев скоро на секоја ужина по малку. Дали дека чести оброците, никогаш не си гладен. Само што досадува да јадеш едни те исти намирници. Ама па затоа килограмите се топат ко луди. Имам напишано, за нецели 7 недели ослабнав 5 кг. Јадев многу месо, риба најмалку два пати во неделата. Месо јадев и за ручек и за вечера.
Еве, саат по доручек 5.4, саат по ручек 5.2. И ај нзс на сабајлешното 7 на гладно. доказ, не ме терајте да гладувам и да пијам 75 гр шеќер, побогу Толку експериментирање за денес. Утре со дневникот почнувам.
Врвот никогаш, најдолу најчесто.5000 чекори или 30мин одење. Ако ми текне уште нешто ќе пишам.[/QUOTE] Сабајле решив да каснам овесна каша... за првпат! Ми се свиѓаше многу! Шеќерот од 5 ми рипна на 8. Не ќе да е за мене овесот...
Сабајле решив да каснам овесна каша... за првпат! Ми се свиѓаше многу! Шеќерот од 5 ми рипна на 8. Не ќе да е за мене овесот... [/QUOTE] Па сакав да пишам ама ај си викам може сум изолиран случај, и мене од такви житарици, посебно овес до плафон ми оди шеќерот.
Ќе тестирам и со други житарки. Исто имам приметено, пример, ако каснам парче леб насабајле ќе ми го дигне шеќерот до 8, а ако го каснам за ручек, шеќерот си е во нормална граница. И мислам дека ова нема врска со движењето, затоа што знам да пешачам насабајле, после појадок.
намерно јадев леб сабајлево со сирење и патлиџан, да видам колку ќе отиде нагоре..исто, 8. Изгледа и јас ќе избегавам леб и пецива па и овес насабајле. Утре со овошје насабајле ќе видам шо ќе покаже. Утрово, на гладно 5.7. not good not terrible. Дефинитивно си бара експериментирање со храна. Ем да не си гладен, ем да не оди шеќер до плафон.
Такви ми се дома што немам од житарици, дека со малиов се водам во глобала според бебе готвач. Не можам да ги дотрошам дека јас не јадам
Јас открив една финта со мерењево на гладно. Кажано ми е од дијабетологот дека шеќерот благо се покачува после будење, јас ова го занемарив и чекав да поминат барем 7 часа од последниот оброк. Имам чуден распоред за спиење, спијам на рати. Заспивам касно навечер, се будам насабајле рано, па пак заспивам по два-три часа и така. Ова значи дека знам да грицнам нешто доцна навечер затоа што огладнувам. Е сега, јас мерев на гладно околу пола час откако ќе се разбудам и ќе огладнам и се уверам дека нема шанси да заспијам додека не каснам нешто. Тогаш покажува до 5,3, на граница. Еднаш тестирав да движам и да пијам само вода околу еден час по будење, шеќерот рипна на 6. Ако мерам веднаш откако ќе се разбудам, тогаш си е 4,9-5, барем нешто испод граница. Сега така почнав да правам, мерам веднаш, станувам, јадам дали доручек, дали набрзина некоја ужина, во зависност од тоа колку сум уморна. Ако доручкувам, мерам како по обичај после еден час. Битно решив да мерам веднаш по будење, без да чекам, макар и да не поминале 7-10 часа од последен оброк.
Сабајле решив да каснам овесна каша... за првпат! Ми се свиѓаше многу! Шеќерот од 5 ми рипна на 8. Не ќе да е за мене овесот... [/QUOTE] И мене овесната каша ми го качува, обично јадам многу малку од неа
Гладно 5.2. Зелено јаболко и малку сирење 6. Џизес. А завчера, ручав ориз со зеленчук (печен), копан и патлиџан, кромид салата и 5.3 беше. Ем најаден човек. Али, добро е. Ќе мешам овошје со нешто вака насабајле. Сирење, маслинки, варени јајца...ќе видам друг леб како делува оти ми фали лепче бе со путер и какао
Да, знам. Повече мислев дека си гладен после тоа)) допишав баш. Пошто по грешка кликнав испрати пред да завршам. Ќе гледам комбинации што заситуваат и вака држат под 7.
Мене овошје на сабајле не ме најадува ми го копа само желудникот и ми се јаде повеќе Еве гледаш секој е различен тебе оризот не ти делувал лошо мене ми го дигаше многу шеќерот Леб јадев прво од тие грдите со зрна , па протеински, па уште каков не пробав за накрај само тост лебот интегрален најмалку ми качуваше.Само експерименти и ќе видиш што како ти делува.Само што си влегла во тек си се породила веќе Јас не сум за гладување не сега како бремена
После колку време од породувањето се регулира шеќерот, и дали во втората се појавува пак, има ли некој искуство такво?
Патлиџан месо(освен поховано) сирење не се бројат во единици за шеќер а 2 суп.лаж ориз е една единица... Кришка леб ти е 1единица... билокаков можеш разликата е што белиот нагло го качува шеќерот а интегралниот поспоро... (најдобро да е тостиран)... Пд.варено јајце не се брои исто
Се едни ости работи кадам, и секој ден нови работи ми сметаат, па се исфрлувам И со инсулин и пак е шашмата мојот шеќер.
Ни со инсулин не ти се регулира? Иако и оброците ти се избалансирани? Шо вика ендокринологот? А бебето во ред ли си е? Промени во килажа или било што има ли?
Утре сум на преглед, па ќе видиме пред 2 недели беше во ред тоа со килажата. Јас веќе 5 ипол недели не мрдам од килажа, дури и намалувам. Единиците инсулин гарант ќе ми ги променат, до среда пак правам профил. Многу стрес ми се случи деновиве, не успевам да го контролирам, за жал. Мислам дека најмногу ми е до него.