Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. merina.93

merina.93 Истакнат член

Како иде со шеќерот после породувањето, колку време се продолжува со диета, кога може веќе нормално да се јаде, плус и ако има доење ќе треба посоодветна исхрана... Некој искуство

2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Си продолжуваш нормална исхрана.Не ти е потребна диета за доењето не е докажано дека храната ги предизвикиува грчевите кај бебињата.Ако бебето има грчеви ќе има и без ништо да јадеш, така да јади си се:)

3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Ќе си јадеш се, по некое време ќе провериш шеќер(Стефанка од Ремедика ми рече по 6 недели да проверам) , јас еве скоро 3 месеци одкога сум породена немам проверено, на доење сме, јадам се освен храна која предизвикува грчеви но бебе имаше многу.

merina.93, zhap4e and Alishan30 like this.
  4. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Држев одлично ниво на шеќер досега, ама 3-4 дена по ред ја претерав со пица и благо. Еден ден скокна дури до 11 после јадење. Мислите дека направив глупост што го спајкнав шеќерот неколку дена по ред? :/

5. merina.93

merina.93 Истакнат член

Мене нутриционистот ми рече секогаш кога многу ќе го качам шеќерот почнуваме како од почеток, не е убаво да има големи варијации, и стварно приметив дека е така еве веќе неколку недели ми е се до 6 после јадење. А и јас не се осмелувам на пица и благо, иако многу ми се јаде, зар шеќерот не ти рипа до таван, мене од едно топче ванила ми иде над 7,5 обавезно.

Не диета за доење, туку зборот ми беше за диетата за дијабетот, дека не можеш да ја држеш додека доиш, тоа сакав да прашам колку време после породувањето се враќаш во нормала

Last edited by a moderator: Aug 28, 2020
    Ava.84 and PurpleMind like this.
  6. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Зависи што јадам и колку, неќна ептен претерав и дојде до 11.

7. merina.93

merina.93 Истакнат член

А го мериш шеќерот или се си функционираш нормално, си јадеш што сакаш колку сакаш, без мерење, дури после 6 недели што требало огт.

8. merina.93

merina.93 Истакнат член

Инаку апаратчињата мислам дека даваат ориентационо колку е шеќерот затоа на различни прсти во исто мерење даваат различни вредности. Баш вчера испитував, дома на гладно 5,2, отидов во лабораторија од вена 4,4 на гладно. Не е мала разлика.

PurpleMind likes this.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Еве јас имав гестациски, а и претходно имав интолеранција на инсулин. Внимавав во бременост и малку откако се породив ама диета за дијабет и доење не идат баш заедно. Сега не внимавам јадам се што можам, а да не му прави грчеви, здравје понатака кога ќе почне тој самиот да јаде ќе сменам и јас исхрана (сега е скоро 4 месеци). На 6 недели едвај отидов на гинеколог, а не 2 саати шеќер да испитувам закачен ми беше на цицка. Ќе одам понатака.
    Пред неколку дена јадев благо и почнав да се потам и да се тресам, значи уште имам некој проблем и треба да пазам. Не знам дали си породена ама ќе си внимаваш колку можеш. Компир и ориз се основната исхрана за време на доење :D Ама ете ќе скратиш на благо.

10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Не мерам шеќер си јадам скоро се освен храна која предизвикува грчеви, ќе проверам понатаму благо ми се јаде многу ама приметувам дека ми пречи, пржено неможам, поховано исто.доење и диета не иде заедно, чекам малку да потпорасне па да испитам

Butterfly1107, Ava.84 and Jana06 like this.
  11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Исто и јас сум со благото а ми се јаде многу, само со сладолед без шеќер се залажувам,друго се си јадам

Ava.84 and Jana06 like this.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Море јас си јадам благо :D Не знам што ми стана премногу ми се јаде не можам да се исконтролирам.

Butterfly1107 and Ava.84 like this.
  13. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

И јас јадам благо, си јадам сладолед немам гајле. Ама многу ми е страв. Воопшто не ми беше лесно во бременоста, со страв јадев. Читам горе јаделе благо, јас не прекршив ниту еднаш. Немаше шанса да изедам нешто што не ми е дозволено. Ама некогаш некои јадења ќе ми дадеа супер бројка, некогаш катастрофа. Многу ми е страв бидејќи не сакам така да биде цел живот. Да се тресам над јадењето и да се мислам дали ќе ми го качи шеќерот или не :( Али мало бебе, доење и диета не иде. Јас бременоста ја поминав во кујна, сега немам можност за такво нешто.

thelittle17, zhap4e, Ava.84 and 2 others like this.
  14. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Здраво на сите
    Ми пронајдоа скриен шеќер во 27ма недела( на гладно 3.9, 10.7 по еден час испиена глукоза, 9.6 по два часа) сега сум 34та недела
    Од тогаш ми објаснија убаво што и како да се хранам и комбинирам, не ме испратија кај нутриционист и слично.
    Ми рекоа немаш потреба да мериш дома, само еднаш неделно до амбуланта да одам насабајле да ми проверат на гладно. На гладно секогаш ми е 4 или 4 и нешто малку.
    Јас сама си купив апаратче бидејќи сакам да знам што се случува откако јадам. Денес после околу два часа од доручок, шеќерот ми беше 6.6.
    Колку треба да се движи еден час после и два часа после јадење?
    Благодарам

15. merina.93

merina.93 Истакнат член

После еден час до 7,8,после два часа до 6,8

Katerina94 likes this.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Јас и преку ден го доведов во ред шеќерот. Измеѓу оброци, т.е. пред ручек, вечера ми е под 5.0. Од сабајле пред 8 саат, нема шанси да ми е под 5.0, затоа ама по 8, во 8.30, 9...кога и да измерам паднат е на 4 и нешто. Почна и по саат после некои од оброците да се движи 4 и нешто. Не се стремам ама се така да го држам по оброците пошто, не планирам да се изгладнувам нит себе нит бебе заради глупи таргети кои нема потреба да се бркаат баш сега.
    Апетитот ми е под контрола. Пред тоа, еден оброк го цепкав на два пати, имав по повеќе ужинки и најдобро што можев избегавав јаглехидрати. Сега ама, после месец и кусур вежбање на организмот, имам само три главно оброци,многу мала потреба да ужинам, па и тие ужинки ми се ради онака да грицнам некој бадем, индиски орев...ради да набилдам нутритивни некои вредности што ми се во минус за дента.
    Се надевам по бременоста и пред 8 саат ќе ми е шеќерот паднат под 5ка, иако и тоа нешто над 5 е далеку од лошо.
    Закажав и консултација на приватно...па да си поправам муабет и со некој друг на темата пошто, уста не ми се отвара за сиве мои откритија периодов пред докторката кај која почнав да одам периодов.

17. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Devojki aj malku pomos.Denes ispituvav skrien siker 25+4 g.n sum ke saka li da mi pojasni nekoj za rezultatot ne mi se videni od doktor.

Attached Files:

18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

покачен ти е малку шеќерот на гладно. Ко и првиот саат по шербетот. Последната вредност не ти е лоша. Можда ќе ти препорачаат диета...што да смениш во исхраната, пр. Помалку јаглехидрати, повеќе протеини, сокови и благо ако можеш да исфрлиш, благо овошје намалуваш...ќе ти кажат.

Вредностите мои и по оброци шизат:
    Саат по јадење..малку печена мешавина од компир, печурки, морков и печено месо во вино и зачини + зелка,краставица салата. Се надевам ќе продолжат промениве. Од недела во недела новина.

IMG_20200908_142403.jpg

19. hana@@

hana@@ Истакнат член

Девојки,едно прашање...
    Испитував скриен шекер во 28 ма недела,(сега сум 31 на крај)нешто малце ми беше покачен над граница(зборам за оној после 120 мин).А Нормалниот шекер во крв оној што се испитува во обична крвна слика ми е супер.Матичната ми рече само диета,не било страшно.Е сега ме интересира дали сте правеле контрола на скриениот шекер и по кои други индикации може да се примети дека имаме скриен шекер?По плодот,по постелката ...Моето бебче сега за сега се развива супер според неделите.
    ИЗВИНЕТЕ на долгиот пост и ве молам за искуство :)

20. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Индикација обично е покрупен плод. Ама сега секако даваат скоро на сите трудници да проверат. Имаш тема гестациски дијабет, таму ќе најдеш одговор на скоро сѐ.