Така е како што кажа Кукла, 31+0 се полни 31нед. Инаку според тоа како што јас рачунам со 31+1 веќе си почнуваш 8ми. Исто и јас 18+1 ке почнам 5ти месец..
Jas sum veke 18+toa znaci vlegov u 5ti taka?Po kalendarite od internet taka e,vie kako smetate?Od 18ta ili 19ta?Patem,utre sme za sk.Za tiroidnata i na kontrola da go vidime bebus.Koga odite na kontrola dr sam vi pusta vo boja,ili vie barate? Eve srcka.Jas po ova racunam.
Да @stevemila со веќе 18+1 си официјално влезена во 5ти месец Мада доста други рачунаат и веќе со 17+1 дека е почеток на 5ти месец, зашто по оваа слика што ја имаш ставено до 17та недела е 4ти месец, што 17+1 е веќе полнење на 18та недела, а 18та недела е веќе 5ти месец, по ова правило ако одиме @Troi со 13+1 почнува второ тромесечие, а со тоа и 4ти месец. Сите различно рачунаат...
Мене апликацијата ми кажа второ тромесечие на полна 14та. 13+1,2... ми ги пишуваше како прво тромесечие.
Различни места различно кажуваат. Еве сега јас сум на праг меѓу втор и трет триместар. Едната апликација на мобилен вика 26+5 дека сум уште втор (Ovia Pregnancy), другата вика дека сум трет (Pregnancy +).
Јас мислев со 35 полни т.е 35 + 1 се влегува во 9ти. Имаше една табела во труднички па таму така беше обележано.
Да , тие рачунаат еден месец 4 недели што е и логично, ама така ако рачунаме од 37 до 40 тоа излегува 10 месец,затоа што 40 недели се 10 месеци. Сепак по интернет има табели каде во некои месеци од бременоста има по 5 недели , така што да би биле 9 месеци.
Мене мојот матичен ми објаснуваше дека гинеколозите бременоста ја рачунаат како 10 месеци, односно со 36 недела го исполнуваш 9 месец и веќе го тераш 10. Но тоа било само докторско гледиште на месеците.