И кај мене наплаќаат во ложанковски и на нерви ми идат. Секое ехо 500 денари, последниот пат одам и гледам 1000ка. Викам од кај сега ова? И ја прашувам докторката, епа дека доплерот го пуштив уште 500 денари ми вика. 2 секунди доплерот. Страшно. Исто и за прв скрининг ме заеба си имав закажано обичен ехо преглед и намерно и напоменав дека ќе правам прв скрининг во Ремедика и на гак. И пак излагам 2000 или 2500 не ми текнува. Викам зашто толку скапо? Епа докторката прв скрининг ти правела во тие недели си. Викам јас немав тоа закажано и потенцирав. Ама ај кој ќе се расправа. И затоа сакам да ги сменам. И заборавив да напоменам сметка ни на повидок, парите во фиока
Па толку да треба да плаќам во Ремедика ќе си одам кај Котларова барем раат главата ќе ми биде. Се помалку трпение имам искрено, само да е се добро и си барам друга.
И мене ми наплаќаа кога бев трудна со првото, т.е. почнаа на прво ехо. Барав фискална, се испокарав со сестра Емина. Ги пријавив во фонд со име и презиме, им кажале ваљда и сега имам црвена ѕвездичка на картонот, 4 години денар ми немат земено, и трудна и не трудна.
Е браво убаво си направила и јас се мислев едно време ама ми беше страв од третманот кој би го добила
Плодност помалку плаќам...Треба да имаш матична за боледувања за породилното инаку нема ни јас да појдам
Следна бременост денар не оставам. Ова што наплаќаат е се под диригенција на др.Ложанковски. Нека наплатат денар ќе ги пријавам и не им плаќам. Апсолутно не ми може ништо. И така повеќе си бев на Гак, отколку кај нив.
Мене многу пати докторката ме има викнато без термин, ќе ме пикне демек кратка консултација за да избегнам да платам. Не е до Марија и Билјана, до главниот доктор е, он им диригира. Сега по ново и со картичка не прифаќаат веќе, а имаат активен пос терминал, викаат не ни работи демек. Стварно сум супер задоволна од Биле, по нејзина заслуга останав трудна и достапна ми е за се, секој преглед се смееме и убаво си проаѓам, ама на 2 недели ехо по 500 денари е навистина претеризам. Не е само тоа, како трудници купуваме и фолна, многу од нас утрогестан и клексани, вакви такви витамини. Барем од прегледи да сме ослободени како што треба и како што налага законот за здравствена заштита. Не сум пријавила нигде само поради мојата докторка.
Само поради Бици сум таму. Од иста причина како тебе, од збор до збор. Ама, ќе пријавам и одговорност нека си носи газдата, Ложанковски. А пази, горе кај него се наплаќа со картичка. Пап не се наплаќаше така? Еднаш годишно или како и да е сега. А ќе чекам да ми кажат за наплата и ќе нудам картичка. Ако немаат, не плаќам.
Порано сум плаќала горе кај него со картичка, сега по ново нигде не прифаќаат - ни горе ни доле со изговор “не може со картичка”. Отидов еден ден со болки јаки па ме ставија на цтг горе позади, заприметив дека си има пос терминал, си свети и работи нормално, а сестрите се подучени да викаат немаме или не работи. Инаку папот го направија од фзом еднаш на три години за жал, порано беше еднаш годишно. И за тоа ми наплаќале услуга земање примерок, исто и за брисеви 250 денари за земање на брис иако сама ги носам на микро. Ај да не сме трудни ок, ама клиника што работи со фзом си наплаќа од фзом за секој пациент, тоа што како трудни сме ослободени, фзом си го носи како трошок и им надокнадува на здравствените институции за таа партиципација (што пак ние солидарно си го плаќаме преку придонеси од плата нели). Се што наплаќа плус од ова е за него и не смее. Ако не се буниме, не значи дека сме глупи или несвесни. Се наапав од муабетов сега, следна бременост и јас денар не им давам.
Исто и јас сум кај Ложанковски, кај др. Биљана, вагинално ехо и пап 2.500. Инаку задоволна сум од докторката.
Горе пред мене жени плаќале. Баш беше тоа пред да се породам. А богами и папот ми е првпат кај нив и нема да платам. И ќе и кажам на Биле. Планирам наредна недела да идам на комплет преглед, плус ехо на дојка.
И за ехо на гради ќе те изгорат да знаеш, јас бев. Нов им бил апаратот трт прт не ми текнува колку платив ама не беше евтино
Оди ли некој кај Коруноски во Аеродром? Сакам да си закажам кај др. Снежана Миленкова зошто читав многу пофални зборови за неа, сакам да си ја ставам и како матичен, и да направам ехо и брисеви. Ако има некоја членка да сподели искуство супер би било.
Јас сум кај неа. Искрено порано повеќе ми се допаѓаше, подетална беше некако. Сега ми ја води бременоста, достапна е на вибер за било што одговара. Прегледите траат многу кратко, ако не ја потпрашуваш не ти дава многу информации (можеби затоа што се е ок, не знам) ама во главно е ок. Мила, љубезна, фина и смирена жена што лично мене ми е битно. Термин се закажува понеделник сабајле за наредна недела, бидејки веднаш ги зафаќаат, има многу пациенти. Но ако има нешто инцидентно, те вика веднаш на контрола без термини. На три недели одам на контрола, ехо наплаќа 300 денари.
Јасно, фала ти многу за информацијата и искуството. Ќе си закажам и јас па ќе видам како ќе е. Сакам како матична да ја ставам
I jas bev tamu,samo eden den e vtora e toa zakazuvanjeto e mnogu glupo samo ednas vo nedela i toa mora bas ponedelnik.Sto ako toagas ne mozam,zaboravam,ili dobijam porano na den za pregled?Te pregleduva zA 15 minuti i tolku,nema termin koga bi ti iskocilo nesto vonredno pa da ides itno.Zarem mora da si bremena pa ako imas nesto itno da prasas i da ne go cekas toj FAMOZEN PONEDELNIK,i onaka moze da se utepas od vrtenje pa nisto.Smenata e radi se ova.