Катастрофа е таму. Јас пишував за нејзе во други теми. И јас водев бременост таму, сестрата ми грешеше упати, ми го згрешија боледувањето, расправање со комисии. Последен пат чекав 2,5 саати со бебе дома и си заминав не дочекав преглед, им се налутив, им кажав дека не се фер, не е убаво вака што прават, колку да знаат дека се забележува хаха. А си наплаќаат убаво, нема ништо бесплатно само од фонд. Да ми помине породилно и ќе ја мењам одма. Штета, ок е докторката ама нејзината неорганизираност и гужвите можат живот да значат.
Топла препорака за Билјана Гиговска од Ложанковски за сите што се мислите за добар (матичен) гинеколог. Јас исто ја прочитав овде на форумов во неколку наврати и сум многу задоволна од третманот и посветеноста.
Zenski, iskusrvo so Saso Jovcevski od GAK, za poragjaj dali poragja prirodno ili samo carski i ako ima nekoj iskustvo so nego za carski , se mislam dali da odam kaj nego posto do sega mn doktori kako Adela, Simeonova, Kjaev, Kocoski i red drugi sum gi slusala a Saso Jovcevski do sea ne sum cula za poragjaj , ja operirase majka mi od rak e sea dali taka moralo ranata i e mn golema i ima seceno i vertikalno i dijagonalno, jas znaev deka pravi takvi operacii ama ne znaev deka raboti i na dolniot del so poragjaj i rodilki , dodeka ne sum otisla na pregled sakav da vidam iskustva za poragjaj kaj nego poso mene mn drugi doktori za poragjaj mi gi preporacale i sum gi slusala ama nego za poragjaj do sea ne sum go slusnala
Искуства со Ана Матоска од Промедика? Од кога зборам да ја сменам Радица и никако да се решам кај да одам ама сега ми иде време за преглед и сакам кај нова да отидам
Исто, во Деметра кај Оливера 2 саати чекав на закажан преглед. Многу гужва и се направило, а самата доцнеше на работа ја чекаа првите термини по 1 саат. Не знаеше за каде да ми даде упат и што треба да испитам. Ме испрашуваше што ми кажале на приватно, за да ми го каже истото. На сестрата и звонеше телефонот нон стоп, не се јавува. После 10минути звонење самата си рече, ај да не е некој пред врата да не гп знае пинот, па се јави. Јас имав спонтан, звонев исто и не можев да ги добијам со денови. Не дава извештаи, наплаќа за се, и за ехо. Може некогаш била добар лекар, ама сега би ја заобиколила.
Девојки ич не ми текнува, правев баш во Септември имам изумено затоа што правев неколку испитувања тој период едно по друго давав пари на се и сешто. Доколку некоја друга членка се сети нека сподели.
Пап нема да ти наплатат, ако е поминато година или две беше. Баш после пораѓај правев и гледавме со Билјана дека не е поминато доволно, за да ми следи бесплатно.
Не да е бесплатно, ама за матични многу наплаќаат. Можеби па приватно ми наплатиле, не знам, ама прашав јас убаво дали ми се веќе матични, ми кажаа ДА. Некој не може да чека да помине толку време за пап да биде бесплатен, ама многу наплаќаат како за матични. Инаку за докторката немам зборови, посветена е, не е таа виновна што толку ни наплаќаат.
Они се водат по тоа еднаш годишно дека е бесплатен. Или на две години. Е сега ако некој сака да прави на 6 месеци, ќе си плати приватно. И да знаеш се е до газдата, што има ординација горе. За следна бременост здравје, ќе пријавам дека ми наплаќаат и денар не им оставам.
Точно, ама некои мораат на 6 месеци поради многу причини. Сега ако чекаме за бесплатен пап на 2-3 години...
дали имаат евиденција во систем преку фзо кога последен пат е направен ПАП? зашто јас кај матичниот целовреме на приватно праќав ПАП, можеби еднаш пред години сум направила и бесплатен на клиника, и тоа по мој избор сум го правела на приватно, секогаш ме прашувале каде сакам да се носи брисот. Во тој случај новиот матичен гинеколог во систем би го видел само тој ПАП на државно од пред неколку години така?
Од лани бесплатен пап ако претходниот бил уреден е на 3 години. И мислам дека реакциите наши не се на тоа што се плаќа туку што од ракав си вадат ненормални цени. И да се плаќа, папот на матичен не треба да е 1000ка туку 60 денари и мислам дека редно е институциите да се позанимаваат со ова
Не сум сигурна баш дека ги праќаат во приватна, мене ми објаснуваше сестрата дека ги праќаат во државна ама ги пушта како на приватно и стојам на тоа дека не може да е 1000 денари, а особено нема смисла да е различна тарифа кај расзлични гинеколози или да си ставаат трошок за тоалета и слично
па не знам ја сум праела и на државно и на приватно, на државно сум чекала резултати по 2-3 месеци, а во христолаб за 5 дена и порано имаш резултати, така да не се сложувам баш дека наплаќаат приватно а праќаат државно, порано кога беше бесплатно секоја година, а не како сега секогаш ме прашувале како сакам дали сакам да си чекам државно или да си платам приватно никогаш не ми било нишо наметнато, е сега сакал нејќел пошо е на три години мора да си платиш приватно за да праиш секоја година