Здраво Сакам да сменам матичен Во моментов сум кај Надица-мама. Се работи за 3 неуспешни бремености и 2 години неуспешни обиди за бременост Покрај сите прегледи и испитувања, резултатите се во ред. Кого би ми препорачале?
Др Ина, приватно работи мислам тука е исто во центар, посветена е посебно на таа работа ја фалат доста. Само ќе ти треба матичната за упати и тоа што ќе те прати да испиташ, ако е во ред за тоа Др Надица. Ако не ќе најдеш само за упати матичен.
Здраво, дали некој има искуство со дворога матка (септум на матка) и од кој гинеколог сте задоволни? Дали сте го оперирале септумот и кај кој? Почнуваме да размислуваме за бременост ама некако има поделени мислења за ова дали да се оперира или не, па искрено не знам што да правам. Матичната ми рече да пробаме прво вака без ништо да чепкаме, и ако недај Боже имам спонтан, ќе се прави отстранување на преградата. Секако ми рече дека е моја одлука и дека ако сакам може да се отстрани и порано. Затоа сакам да одам да соберам уште неколку мислења пред да донесам одлука. Секое искуство е добредојдено и фала ви!
Да, јас имав таква матка како во форма на Y. Септумот беше некоја големина а2б нешто такво ако добро памтам. Правев хистероскопија во Њуборн кај доктор Трајковски и кај него одев после за стимулации за бременост кои беа неуспешни. Откако реков пауза од доктори останав бремена на природен првиот месец и тоа на не стимулиран циклус и си родив здраво машко бебе, еве ме сега втор пат бремена, затруднев прилично брзо вториов пат. Самата хистероскопија траеше не повеќе од 1 час, лежев уште некој саат таму и после дома одмарав ден два. Имав некои тапи болки ама ништо страшно. Од тоа што го знам јас е дека самиот септум не пречи во забременување, туку во растењето на плодот и најчесто резултира со спонтани абортуси. Не секогаш нели, но најчесто. Секако е добро да видиш мислење од барем 2 гинеколози и ќе одлучиш дали и каде би направила некој зафат. Од моето искуство, иако беа неуспешни стимулациите во Њуборн, верувам дека малку некако допринесоа да се случи бременоста. Во однос на тоа дали таму би ја правела интервенцијата, можеби не, затоа што на сред зафат јас се разбудив од анастезија и ми е неубаво искуство. Инаку има тема хистероскопија и можеби треба овие мислења да се префрлат таму.
Сестрами со целосен септум до цервикс и доста дебел, остана природно бремена со следење фоликули, и плус миом имаше. Ја износе внуката до 37+4 се породи царски. Цела бременост беше активна на крај негде 31ва лежеше може 5 недели се скрати грло, ама тоа мислам нема везе со септумот еве јас со нормална матка све, никакви проблеми па од 20та нед лежам со скратено грло. Така да и после царски сега за второ и рекоа да не се чепка, ако забремени како едното и ова ќе си го истера.
Здраво, дали во ова наше Скопје постои матичен гинеколог кој не наплаќа прегледи, а да е добар? Ако почнеме со пријавување заради наплаќање, мислам дека ниеден нема да остане. Разочарување.
Се распрашував во фонд за здравство како да се пријават , ми кажаа само со фискална сметка, а фискална не даваат . ..викам нема друг начин , нема , знаеме ама тоа е..
Еве од ChatGPT побарав да ги собере сите информации во врска со таа тема. Не е само за време на бременост, туку во секој случај матичен не треба да наплати преглед, барем не вакви основни работи. А еве и видео...
Сега ми текна последен пат кога бев на матичен, веројатно за ехо беше, ми побараа исклучиво кеш, а фискална ми издадоа за "примена инфузија" и баш ми рече сестрата немале шифра за ехо на фискалната (или што и да беше не знам). Тогаш не размислив воопшто...
Да, бесплатни се ако фондот им ја изнајмува/купува апаратурата. Ама бидејќи сами си ги опремуваат ординациите, нормално е да наплаќаат, како амортизација за апаратите. Мене не ми пречи што наплаќаат, се додека се професионални и добри во својата работа.
Амортизацијата на апаратите се одбива на крајот на годината во годишните извештаи, и ова важи за секоја компанија, не само за ординација. Ова што го пиша воопшто не е точно. Тие добиваат капитација секој месец затоа што соработуваат со фондот. Таа капитација се добива врз основ колку матични пациенти имаат и нема врска со апаратите. Како дел од фондот тие законски се обврзани на своите матични бремени пациенти да не им наплакаат. Ако не соработуваат со фондот тогаш може да наплаќаат за што им душа сака. Неразбирам зошто да оправдуваме нешто што законски не е легално. Никој не ги тера да соработуваат со фондот. Ако мислат дека се толку добри и спремни нека работат без фонд исто како Систина.