Агнеса Караколева Давидовиќ - Леге Артис Искрено ќе морам тоа да го направам, не се чувствувам сигурна да ја препуштам мојата бременост во раце на доктор кој не сака да работи со пациенти и кој ги лаже.
iskremo sum iznenadena od zenata ako e taa doktorka od kapistec odi si so vreme dodeka ne ti napravila nekoja belja
Да, во Капиштец е ординацијата. Не и е прв пат да шиканира пациенти, сум ја чула на сестрата како и вика за пациенка откако излегува од ординација „Да најдеш начин како знаеш да ја испишеме!“. Тогаш се згрозив, а сега гледам мене тоа ми го прави... т.е. да читам меѓу редови и сама да си заминам.
Jas sum licno zadovolna od mojot maticen korunovski me vodi veke 13 godini prav dijagnosticar ova go kazuvam kako primer ne te teram da odis kaj nego ako nesakas samo ti go kazuvam moeto iskustvo
Jas bev, ama ne kaj nego poradi toa sto ne mi odgovarase terminot kaj nego, pa bev kaj dr. Temelkovski. Super bese covekot, mi se dopadna pristapot. Poradi toa sto ne sum od sk, nemozam da odam na redovni kontroli kaj nego, pa se dogovorivme do 36ta nedela da sum kaj maticniot, pa potoa da pocnam da odam kaj nego do poragaj normalno. Da ti kazam voopsto ne sum razmisluvala za epiduralna. So epiduralnata, se namaluvaat bolkite ama isto i nisto ne osekas od stomakot nadolu, neli e taka? Pa ne mi e jasno kako se napnuva? Mnogu mi e strav zasto kerka mi ja vadea so vakum vo drzavna tolku mnogu mi bese maka.. i nikoj ne mi objasni zosto, sto i kako na kraj zavrsivme so vakum. Mozebi i jas ne znaev kako da napnuvam, pa na kraj moraa da ja izvadat so sila Zatoa velam so epiduralna kako bi bilo ako voopsto nemas nikakov oset od stomakot nadolu.
Babyboy88 хаха леле babyboy и мене со вакум на државна првото дете и сега се прашувам истото...значи ние две не можеме да си дадеме совет ама сепак мислам со епидурал нема да изгубиш свест толлу од болки, и јас конкретно чекав сама на бокс и дојдоа и ми рекоа буткај, епа не оди тоа така, од кај да знам одма, сега се надевма ке ни посветат поголемо внимание и ке родам природно и без болка бар толкава
Bas taka.. Butkaj kako dosega da sme ragale 10 pati pa znaeme kako i sto. Baska sto dve nedeli nemozev da si sednam na gaz, so izvinenie... Mislam deka me rasporija tamu dole.
Епидурал е закон значи се осеќаш само болката не,значи нозе,напони...кичма..како ти искача бебето...кога те шијат конецот АЛИ БЕЗ УЖАСНАТА БОЛКА ,а за епидурал во гак ви требаат врски и то дебели ако имате бркајте ги
Не знам кој ве убедува во тоа дека со епидуралот боли. НЕ. Откако ти ја ставаат инекцијата за 15 до 20 минути а може и помалку буквално секоја болка исчезнува до корен. Буквално немаш никаков осет од половината надолу. Не чуствуваш никаков напон и никакви болки. Кога надлежните ќе ти кажат дека е време да буткаш, напнуваш силно се додека не излезе бебето. Но тоа не се чуствува ниту малку. Јас конкретно заплашена од тој форцепс и вакум многу силно напињав и ја слушав докторката во дишење и такво работи бидејки ми беше страв да не завршам не дај боже со тие работи што не се во ред. Избуткав силно но ништо не осетив од тој процез. Но, се си има свои предности и последици нели. Па затоа денес после 2 ра недела ми се укочи левата страна и буквално ногата ја влечам по мене.. имам болки а до кога ќе траат не знам. Друга негативност е што не го сеќаш ниту излагањето на бебето што тоа ба еден начин и малку те растажнува. Епидуралот не се става на самиот почеток од отварањето на вагината туку многу отпосле. Лично јас си ги претрпев сите болки речиси. Бидејки не се знае кога ќе се отвориш и породиш а тоа може да трае со часови и часови доколку епидуралот не може да тече со часови и часови. Дека е убаво решение и безболно е, но има куп негативности.
Koga me siea na kraj, mi stavija anestezija i ne go osekav sienjeto, osven pri krajot posto koga se sijat povrsinskite sloevi, poveke boli, ama boli kako peckanje, nisto strasnk i nisto sto nemoze da se izdrzi. Epiduralot ima mnogu poveke maani otkolku prednosti spored mene. Nekoj mozebi ke pomine bez posledici, ama za nekoj ke bide so posledici taka da nz dali bi rizikuvala.
Nikoj ne kaza deka boli so epiduralot. Naprotiv, ne boli. Ama citav deka se stava koga ke si veke otvoren 4/5 prsti, znaci bolkite veke gi osekas.. Porano nemoze da se stavi, zatoa sto ne bi bilo vo red i moze da napravi sprotiven efekt odnosno da go odlozi poragajot. Ti si znaci primer za posledici od epidural. Za zal, ama toa e toa, nekoj si pominuva polesno, nekoj potesko.
Не сум прашувала јас за епидурал најверојатно си ме помешала со друга членка. Јас само кажав искуство. И да, епидуралот не може да се стави веднаш нормално. Болка секако има а и треба да има.
Девојки, препорачајте ве молам некој добар гинеколог во Аеродром, Ново Лисиче или Кисела Вода. Мојата се премести кај Млечен ресторан и ми е многу далеко. Благодарам.
Ве молам за предлог за матичен гинеколог околу ГТЦ, рамстор, Црниче или Кисела Вода исклучиво машко. Ми треба за водење на бременост и СЕКАКО да има договор со фондот.