Дали некој знае точно раб.време на Гинековита Сузана Костовска за вторник конкретно Вртам саат време никој не ми се јавува
Па очигледно и сега не крева 2 ипол саати звонам или е зафатено а кога звони не крева Страшна работа !
Hellou zenski znaci se preplashiv, pa ako ne gi iscistav site moguci strani od tema ginekolozi i bremenosti i sega apsolutno ne znam kaj koj treba da idam. 10 nedela sum bremena, sakav da idam vo Ginekomama ama nemale mesto za novi pacienti i po preporaka na drugarki i koleshki pocnav da idam kaj Korunoski. Dva pati bev i do sega me pregleduvashe doktor Iva, me gledashe dosta vreme i mi objasnuvashe se (mozno e bidejki i se pozhaliv od neprijatno iskustvo so edna pedhodna doktorka kaj koja bev cisto za pregled otkako vidov deka testot e pozitiven i gi cekav da se ispovratat od odmori) Bidejki imam malku porazlicen ciklus, bebeto e pomalo otkolku spored presmetuvanjeto od poslednata menstruacija.Pri prviot pregled Dr.Iva vikna i drug Dr.Pale mislam deka se vika da mi objasnat kolku e golemo i slicno. Na vtoriot pregled se mi objasni od kako se razviva bebeto vo koja faza e sega do sto treba da konzumiram i slicno.Dodusha i jas ja prashuvav se sto mi beshe dilema... Blisku mi se i se i ne znam sega da gi menuvam li kaj da idam so da pravam ...iskustvava tuka spodeleni bash kazuvaat deka treba da gi smenam ne znam
јас одам таму, одев кај друг доктор кој си замина од таму па кај Васо сега и тој не доаѓа и неколку пати сум била кај Пале и кај Ива. Пале ми изгледа доста сигурна и сум задоволна. Ива не би знаела да ти кажам мене ми е ок се објаснува следи секој пат ме проверува за отоци, крвна слика ми објаснува што е следно баш школско водење на бременост гледам и кога има потреба се консултира со Пале бидејќи е по нова. Јас највеќе не сум задоволна од гужвите од кога замина Бошковски и Коруновски не доаѓа бидејќи сум чекала надвор и по 1 саат на закажан термин што мислам не е во ред, но не ги менувам бидејќи сум при крај со бременост искрено ако Васо веќе не доаѓа за прегледи а сите гледаат да ги закажат кај Ива би ти рекла види си некои поискусен или инсистирај за прегледи исклучиво кај Пале сепак си на почеток добро е да имаш искусен доктор да те води.
Бошковски замина во Санте плус, Коруновски ич не иде демек на одмор е 2 месеци жена му ми рече не му се држело смена веќе доаѓал само за скрининзи и некои специфични ситуации. Сега се Пале и една нова Ива во Мвр. Во Лисиче мислам таа Снежана си е само
Здраво, сакав да ве прашам искуство или ја знаете Весна Ливринова од ГАК, што докторка е, разбира ли, и др.
Нареден пат кога ќе идеш, а има гужва влези кај мене во салон ќе ти дадам кафе или јогурт или сок .Сериозна сум инаку Јас сега треба да закажам скрининг прв и да гледам да биде кај Пале или Коруновски ќе дојде?
Пале ми рече дека доаѓал за скрининзи само смени не држел така да мислам подобро ти е кај него сепак е поискусен и ако има термин барај им попладне до кај 1 стандард се во хаос пред некој ден 3 саати ме задржаа за цтг
За пораѓај незнам ,ама бев пред 3 дена на преглед многу дрзок ,малку повеќе се преценува според мене. Имав упат за приска кај него не сакаше ни да ме прими,па после си влегов кај Кировски и супер поминав. За Чаир Неџипи,Кировски,Алиу се добри според мене
Вака дечки сега јас ќе морам да го сменам матичниот и не знам кај да идам, читам тука и сите се испозафатени и ќе морам да звонам пак натаму наваму дајте помагајте. Во долги црти бев кај Коруновски на прв скрининг и типот ми кажува дека бебето има проширени мозочни комори и дека носната коска не му е доволно оформена.Пред да ме прегледува ме праша која бременост ми е, дали сум запознаена со прегледот и слично.Јас од возбуда одговорив кратко не и почна да ме прегледува. Почна да воздивнува и да прави охооо, пазете јас прв пат го гледам човекот. Ми кажува тоа што ми кажа и во продолжение ми кажува за пренатални тестови и амниоцинтеза и ми објаснува се за нив. Ми рече млада си не се секирај сега ќе видиме кај можеме зошто си наш пациент да ти направиме попуст за тестовите и слично. Излегувам од таму во шок потресена, бебето не е океј се јавувам на моите, бараме врски за на ГАК за PRISCA-та и така утредента на клиника. На клиника додека чекав боцкање Др.Ќаев ме прегледа и ми рече извини ама јас таква дијагноза не гледам. Леле сега уште повеќе се напнав. Врската што ни беше ме упати и ми даде совет да идам кај Димчев,рачунајки дека двајцата досегашни доктори се добри доктори и слично, да побараме трето мислење и дека приватниве ептен си прават бизнис. Ни на крај памет не ми идеше дека ова е бизнис... Не не држеше кожа и бидејки сме пријатели со Јован Ефремовски Џовани утредента се спакувавме во Ремедика, тој ја викна Симонида и го гледаа бебето мн долго го измерија секој дел од него. И двајцата рекоа бебето е топ. Ние во меѓувреме закажавме во Систина кај Димчев за на 14-ти. Стигаат резултатите од брисеви и PRISCA-та и идам кај Коруновски, отидов првин да прашам за да дојде и сопругот ми рекоа не и океј влегувам сама и Пале е со него. И ми вика стигнаа резултатите тоа е се во ред, ама тоа не е веродостоен тест мора да се прави пренатален за да бидеме сигурни. Молчам...Продолжува ми вика тоа е највеќе за твое добро. Собирам храброст и му кажувам дека сме се виделе со Џовани,ми враќа да да го знам и јас сум пријател со него го знам работевме заедно во Чаир. Ретко кога наоѓа забелешка на моја дијагноза. Му враќам Џовани ја викна Симонида, потемне човекот и Пале почна некои звучи да испушта као демек сме претерале. Се оптегнува како паун на столот и ми вика како и да е јас никогаш не утнувам дијагноза, скоро секогаш изгледува по мое за жал...Ги гледам Пале стои и клима со глава као потврдува што збори. Викам докторе премногу се скапи тие тестови, но јас најдов кај да го направиме по цена како за вработен. Ме прашува е каде. Му враќам Биотек и се врти на Пале и вика па прават ли они и она му вика да да они беа пред некој ден кај нас. Епа неморало да бараш, ќе сме ти дале и ние листе со печат за да ти направат попуст. Викам да знам ми спомнавте и првиот пат ама ептен на блиска пријателка работи маж и таму, цената ќе ми биде како за нејзе. Он стана ми рече па супер и си излезе, а Пале бркаше уште едно пола саат по фиоки за да ми даде лист од Биотек со печат. Вчера бевме кај Димчев он рече дека бебето е топ, во врска со тестот ми рече тоа е лично повеќе според мене нема потреба. Во цело мое работење во случаеви како овој со вакви мерки бебето има можност и се родиле деца со Даунов синдром ама тоа биле цели две бебиња. Не ми се допадна егото и ставот на Коруновски - Мр.Јас никогаш не грешам, мислам никој не е безгрешен фала Богу. А јас да бев у целата ситуација ќе речев ајде легни дај да видам зошто не се согласуваат еве ги дијагнозите се тука уште имам сомнеж. Највеќе за да не се почуствувам како идиот што го мафтаат. И јас имам таква професија каде што секојдневно препраќам клиенти во фирми соработници каде што имам бенефит од тоа, ама јас не работам со здравје и со бебиња и знаете што ми е муабетот. А највеќе се изнервирав кога виде дека нема да има толкав ќар од тестот па си излезе....
Прч. Мое мислење,матичен не ти треба. Избери специјалист сакаш во приватна секако финансиски ако можеш да си дозволиш или па довери му се на доктор на гак... мада мое лично гледање само на приватен специјалист.
Ccc sramota.Zal mi shto si proshla niz pogore pishanoto,pa toj sram nema po se izgleda a zgora na se i pun sebe. Jas bi ti ja preporachala dr.Zaklina Chochorovska Novakova super e i chovechnost i struchnost ima mnoguuu vo nea