Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Голготата што ја преживеав по пораѓајот во Тетово

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од MandyLane, 23 декември 2021.

1. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Кога бев на карил на вежби пред 2 дена имаше девојка 25 годишна со сепса после операција на слепо црево :x
    @MandyLane ти праќам поддршка:l:

На Hortenzija, Oneo, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    21.408
    @MandyLane ти се восхитувам на храброста да изнесиш јавно ваква тешка приказна, Господ да е со тебе од сега и да си проживееш нај убави моменти со бебенцето. Заслужуваш. :l:
    И да, да си ја истераш правдата, немој да оставаш така. Те чека тежок пат ама знам дека ќе имаш голема поддршка од сите страни. Биди силна. :hug:

Не газат од секој е*ан аспект во оваа скапана држава, толку гнев собирам од сите случувања во последно шо не снајдоја, ја мразам државата и ги мразам и колнам сите шо ја водат, сите до еден шо се соучесници во сите гомнарии шо ни се случват. Шо ни горат живи луѓе, шо на пороѓај на жена и се отстранети сите органи , шо на женичка од Битола и е заборавена газа во стомак и поради компликации и неприфаќање на одговорност од болницата жената скапува со се страното тело во неа, шо девојка ја чуваат 5 дена со скапана матка и ја лечат со чаеви..

До кога ќе се штанцаат дипломи на партиски глуфци шо еден ден ќе не "лечат"? Кај сме да направиме нешто, да организираме еден протест масовен за сите работи шо ни ги сервираат, толку сме слаби и глупи? Прва би дошла до Скопје, само да има некаква иницијатива а да не биди партиска.
    Жал ми е, жал. Некогаш ми се вришти од немоќ, Толку мала земја храни толку многу злобници и психопати, мрзачи на својот народ. ;(

Последна измена: 23 декември 2021
    На Harper, Lollipop_123, 24.07 и 27 други им се допаѓа ова.
  3. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    25.378
    Најпрво , жал ми е што си го преживеала сето ова , искрено и од срце ти посакувам се најдобро понатаму и бори се до крај . Се надевам дека ќе ја добиеш правдата што ја заслужуваш , пред се поради претрпените маки и животот кој ти висел на конец .. Биди храбра како што си била до сега ..

Патем , Дона , може ли да те прашам нешто ? Околу името на докторката е , не знам дали ќе сакаш да споделиш со мене , но и јас минав голгота ( но далеку од ова што ти си го преживеала ) , па сакам да знам дали се работи за истата докторка ? Не јавно тука , туку во ЛП , дали би сакала да го споделиш со мене нејзиното име макар ( и јас сум од Тетово ) затоа сакам да знам , да не налетам на неа јас или некој мој близок ..

На Idedemja, Осе, Hortenzija и 2 други им се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    @MandyLane офффф , само што го читав на фемина и се потресов, ти ли бе девојче ;(
    Хорор е Тетово. Најдобрата другарка живее таму, какви не приказни ми има кажано. Див Запад. Ни на филм нема :|
    Многуууу ми е жал :hug: Гушни го човечето мало :l:

На Idedemja, Hortenzija, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    88.436
    @MandyLane
    Знаеш што не ми е јасно,и што ме лути,како можат сите од персоналот да молчат и се штитат.
    Си се породила во работен ден во 07 наутро,имало луѓе персонал на смена,таа не била сама на смена,по двајца доктори се,3 и 4 спрат е полн,како можат само, девојче младо го губиш и да ќутат ко залиени гуски.
    Ама молчеа и за К.К кога беше по рочишта.
    @CrazyGirl15
    Една е македонка таму од таа генерција,не можеш да ја промашиш,од Теарце,Глоѓи мислам беше.

На Idedemja, Annath, Hortenzija и 8 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Оти таква е 'културата' на однесување на државно: 'Ќути, не таласај'

Од то ќутење, ќутук се сторивме.

На sunshinebabe, Осе, duffi и 13 други им се допаѓа ова.
  7. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    25.276

Се штитат меѓу себе, тоа е.
    Во соба ми влегуваа преку 20 медицински лица, доктори и сестри нели се менуваа дежурства, еј ниту еден да не знае ништо. Или знаеја ама поприфатливо им беше да умpам отколку да им се дознае грешката. Не разбирам. Јас имав ТИПИЧНИ симптоми на акутен абдомен, тоа е лекција што и јас како стоматолог ја имам учено. Страшно и неверојатно, не ми е јасно никако.

Последна измена: 23 декември 2021
    На Harper, Ahoy, Idedemja и 29 други им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Девојче, се наежив кога ја читав твојата приказна. Јас не знаев дека си ти, а те знам од форумот.
    Како жена, а и тазе родилка, децата ни се 2 дена разлика само, многу ме потресе твојата приказна. Знам, не ти помага ништо тоа, но ете морав да ти кажам дека искрено ми е тешко за тебе.
    Јас немам ни блиску до твоето искуство, но сум револторана и разочарана од нашиот кадар.
    Сакам да се превземе нешто, но не знам од каде би тргнала, па сакам да кажам, ако се превзема никаква иницијатива, сакам да бидам дел од тоа.

Ти си жена лавица :l:

На Idedemja, sunshinebabe, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Леле, во шок сум.
    Еднаш некој да одговараше за нешто во државава, еднаш барем да речам има надеж.
    Наизменично се менуваат приказниве, еден ден се вакви хорори од здравствени работници, друг ден во темине си пишуваат Го почастив докторот, зошто да не, си заслужи.
    Кога почнавме митото Частење да го викаме.
    Ми е гајле кој ќе се пронајде. Правиме нешто што ни изгледа невино во моментот, ама кога ќе се набилда и ќе пукне, плачки после.
    Јас ќе ти посакам само да се опоравиш психички и физички од ова и оди со тужби до крај храбро, а овие работи на сите нека ни се лекција кај живееме, на што молчиме и што поддржуваме.

На Glowy, SmartyWifey, gjoker4e и 22 други им се допаѓа ова.
  10. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.042
    Најпрво целокупната документација преведена и да се испрати на вештачење во Германија, или Франција, или Словенија, или некоја друга држава од ЕУ, каде што ќе направат објективно вештачење, да се завери во таа држава кај нотар како јавна исправа затоа што така истото ќе биде признато од македонските судови како странска јавна исправа што има сила како домашните јавни исправи, а за овдека вештачење искрено во случајов не знам колку ќе биде објективно вештачењето, докторите се штитат меѓусебе, за разлика од западните европски земји каде што професионалноста е на многу високо ниво, истото ќе треба и евентуално и за пред Стразбур.
    Значи постапките се следниве кривична пријава директно до ОЈО, па после таа постапка или истовремено може да се бара надомест на штета во граѓанска постапка, и пријава до лекарска комора и државниот санитарен и здравствениот инспекторат, правната битка ниту ќе биде брза ниту лесна, ќе има многу стресови, но за да се истера правдата ќе треба буквално се' да се искористи сите можни правни механизми.
    Ова еден адвокат не може да го истера најмалку 2 до 3 адвокати, буквално мал правен тим.

На Glowy, Harper, Tsukinory и 25 други им се допаѓа ова.
  11. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.585
    Допаѓања:
    52.693
    @MandyLane Подршка:hug:
    Жал ми е што си минала низ сето тоа.. Те гушкам.

И јас се породив во Тетово една година пред тебе.
    Ете среќа не сум ја начекала таа докторка..

На Idedemja, Hortenzija и MandyLane им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    88.436
    Значи за да се избори за правда ке ја кошта богатство.

На Harper, Idedemja, MandyLane и 8 други им се допаѓа ова.
  13. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Оти секој си го гледа својот пациент, никој несака да пере некој друг што за*рал.
    Тоа е таа докторска логика, што некого може и живот да го чини.

На Cosmic Girl, MandyLane, Hortenzija и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.111
    Допаѓања:
    67.002
    Можеби треба да се отвори сметка, на гоуфандми нешто, сите, апсолутно сите да донираме зашто ова сите не засега.
    Можеби и адвокатите кои би се нафатиле не би наплаќале целосна сума, пак ќе кажам, за сите е ова.

Поддршка со зборови, ама и со дела да се даде.

На Glowy, glosipgirl, gjoker4e и 50 други им се допаѓа ова.
  15. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.042
    На некој начин да, вештачењата во странство се скапа работа ама шансите за успех во постапката се реални, за разлика ако вештачењето се прави во мк, тврдам дека мк вештачењето ќе ја релативизира ситуацијата.

На Harper, Idedemja, sunshinebabe и 17 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Кои од невладините се занимаваат со вакви прашања?
    Хелсиншки?
    Има опција за бесплатна правна помош?
    Знае некој?

На MandyLane, Annath и Hortenzija им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    Одлична идеја!
    @MandyLane имај го на ум

На Idedemja, sunshinebabe, Feminka22 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.042
    Не е проблем за адвокатите, на крај ќе си наплатат од спротивната страна, работата е во вештачењето тоа е најскапото (за вештачење во странство).

На Idedemja, sunshinebabe, Feminka22 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Колку скапо?
    Знаеш одприлика?

На MandyLane, Hortenzija и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.111
    Допаѓања:
    180.735
    Батали.
    Видов оваа година била и темата за трудницата од Струга. Големи топки што едоикојси невладини изразиле поддршка. Ваков случај во ниеден балкански суд не се добива, ама мора прво локално со години да се тегне, ко ќе пресудат ништо, во Стразбур е чарето.

@MandyLane немам зборови:x. Бори се колку што можеш, поддршка и морална и секаква овде имаш. Ама како конкретно да помогнеме во моментов не знам, ако ми текне нешто или најдам некое инфо ќе пишам.

На Idedemja, MandyLane, Annath и 4 други им се допаѓа ова.